Nova vest
Košarka

Sreda, 07.06.2017.

21:00

FMP srušio Partizan posle dva i po sata igre!

Košarkaši FMP iznenadili su Partizan i sa 96:91 u Pioniru poveli 1-0 u polufinalu plej-ofa Superlige Srbije.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

FMP srušio Partizan posle dva i po sata igre!
Foto: StarSport

Meč koji je trajao skoro dva i po sata obeležilo čak 66 faulova i 83 slobodna bacanja dva tima, a "panteri" su slomili crno-bele zahvaljujući dominaciji u skoku (36-23) i sjajnom šutu za dva poena (68%).

FMP je savladao Partizan prvi put ove sezone, posle četiri poraza sa dvocifrenom razlikom, poslednjim pre svega osam dana u Železniku. Drugi meč na programu je u petak uveče.

FMP je predvodio Filip Čović sa 23 poena i pet asistencija, a pratili su ga Bolden sa 18 uz sedam skokova, te Aleksa Radanov sa 16.

Najefikasniji kod crno-belih bio je Novica Veličković sa 27 poena uz pet uhvaćenih lopti, 19 je dodao Stefan Birčević, 11 Vil Hečer uz 6 asistencija, a deset Vanja Marinković.

FMP je sjajno počeo meč, gosti su pogađali skoro sve, dok su crno-beli promašivali, pa su postepeno stigli do dvocifrene prednosti 32:22 sredinom drugog perioda. Međutim, poenima Birčevića i Veličkovića Partizan pokreće seriju 18:5 i preokreće za preokret na 40:37 na poluvremenu.

Međutim, "panteri" odgovaraju serijom 9:0 na startu drugog za novi preokret, a serijom koševa Čovića, Šešlije i Boldena brzo stižu do nove dvocifrene prednosti 52:42, pet minuta pre kraja trećeg kvartala.

Crno-beli su nastavili da se muče, teško su stizali do poena iz igre, pogađao je uglavnom samo Veličković, pa FMP povećava na maksimalnih 76:72. Ipak, Veličković konačno dobija podršku od Hečera, Ratkovice i Birčevića, pa Partizan prilazi na 76:71, sredinom poslednjeg kvartala.

Već tada FMP forsira penal završnicu, Čović, Šešlija i Radanov retko greše sa linije zaslobodna bacanja, pa gosti održavaju prednost do poslednjeg minuta 90:84. Ipak, Partizan uspeva da vrati dramu u završnici, Veličković i Andrić trojkama smanjuju na 93:89, ali FMP sa penala uspeva da odbije poslednji nalet rivla i stiže do "brejka" u Pioniru sa 96:90.

U drugom polufinalu sastaju se Crvena zvezda i Mega Leks. Crveno-beli su slavili u prvom meču 85:70, a revanš u Sremskoj Mitrovici je u četvrtak uveče.

Tok meča:

Za razliku od prethodnog meča tim iz Železnika je novi duel sa Partizanom otvorio sjajim šutem, "panteri" su pogodili šest od prvih devet šuteva, te predvođeni Apićem i Boldenom poveli 12:6 u Pioniru sredinom prvog perioda. Crno-beli su se s druge strane mučili u šutu (4/11), a bez skoka u napadu nisu uspevali da sustignu rivala do kraja prvog perioda – 14:18.

Solidna serija s kraja perioda najavila je povratak Partizana u egal, ali crno-beli nisu uspeli da nastavate u istom ritmu. Promašivali su Pot, Veličković i Andrić, dok je s druge strane pogađao Radanov, pa je FMP povećao razliku na 25:18. Gosti su maksimalno koristili očajno veče rivala i poenima Lazarevića i Boldena stigli do dvocifrene prednosti 32:22.

Sredinom drugog perioda crno-beli su konačno odigrali nekoliko brzih napada, te poenima Birčevića i Veličkovića smanjili na 34:29. Nije pomogao tajm-aut ekipi iz Železnika, Veličković pogađa trojku, za njim poentirao i Marinković, pa crno-beli stižu na svega koš zaostatka 36:34. Nije FMP uspeo da zaustavi nalet Partizana koji minut pre kraja prvim košem Hečera preokreće na 38:37, te na kraju dobija prvo poluvreme – 40:37.

Crno-beli loše otvaraju treći kvartal, a Radovanović trojkom pokreće seriju FMP od 9:0 za preokret na 46:40, što je razbesnelo trenera Partizana Aleksandra Džikića, koji traži tajm-aut. Odlično su ga pratili Čović i Šešlija, a zahvaljujući dominaciju u skoku FMP opet stiže do dvocifrene prednosti u Pioniru (52:42), pet minuta pre kraja perioda.

Hečer, Marinković i Veličković konačno pogađaju u nekoliko uzastopnih napada, ali su igrači FMP igrali na još višem nivou, Bolden i Apić odgovaraju na izazove, a Čović i Radanov donose maksimalnih +14 (65:51). Marinković sa dve trojke u nizu vraća Partizan u život, ali Čović trojkom sa devet metara preko rude čuva dvocifrenu prednost FMP – 57:68.

Veličković pogađa trojku odmah na startu poslednje četvrtine, ali gosti nastavljaju u svom ritmu te koševima Boldena i Lazarevića održavaju razliku. Crno-beli teško stižu do poena, Veličković jedini pogađa iz igre, a Bolden novom trojkom odvodi FMP na 76:62.

Sredinom perioda konačno je Veličković dobio podršku, jedan za drugim poentiraju Hečer, Ratkovica i Birčević, u međuvremenu "Ubica" pogađa novu trojku, pa Partizan serijom 9:0 smanjuje na 76:71. Čović i Šešlija sa penala sprečavaju crno-bele da se dodatno približe, dok domaćin zbog faulova ostaje bez Ratkovice i Marinkovića.

Usledilo je pravo mučenje za ljubitelje košarke, brojni faulovi s obe strane su praktično sprečile i pokušaje da se poentira iz igre, a preuranjena penal završnica je išla u korist FMP koji je poenima Ljubičića, Radanova i Čovića održavao prednost (84:78), pred poslednja dva minuta.

Veličković trojkom smanjuje na 89:84, ali Čović i Davidovac sa penala odbijaju poslednji nalet crno-belih. Andrić novom trojkom smanjuje na 93:89, pa je ovaj maratonski meč dodatno potrajao zbog još većeg broja faulova, a FMP uspeva da odoli pritisku i poenima sa penala stiže do ogromne pobede u Pioniru sa 96:91!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve