Nova vest
Košarka

Subota, 03.06.2017.

17:57

Mega "stotkom" do pobede nad Partizanom!

Košarkaši Mega Leksa pobedili su u poslednjem kolu Partizan sa 102:98 u polsednjem kolu Košarkaške lige Srbije.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Mega
StarSport

Zvezda posle poraza Partizana ostaje na prvom mestu, ali se večiti rivali neće svakako ukrštati u polufinalu. Vil Hečer je odigrao fantastičnu četvrtu četvrtinu za Partizan, ali je Partizan ipak izgubio.

Partizan nije uspeo da u Pioniru nastavi niz pobeda u ligi i završi regularni deo sa samo jednim porazom, od Crvene zvezde. U prošlom kolu su bili bolji od FMP, a Mega je pobedila Spartak.

Partizan je snažno otvorio utakmicu protiv izabranika Dejana Milojevića. Već do polovine prve deonice crno-beli su imali devet poena prednosti (16:7). Od uvodnih 12 poena Partizana, sedam je dao Vanja Marinković koji je bio najbolji pojedinac Partizana dok je tim Aleksandra Džikića pravio razliku.

Crno-beli su igrali dobro i agresivno u odbrani, pa je Mega gubila lopte dok je Partizan igrao i brzu tranziciju. Mega nije imala tako uspešnu igru u napadu ali jeste odličan šut za tri poena. Od devet šuteva van linije 6.75 Mega je pogodila šest, a tim je vukao Kostja Mušidi.

Osim na početku, ekipe su uglavnom poentirale u mini-serijama pa se nijedna nije odlepila i ostvarila dvocifrenu prednost. U zanimljivoj utakmici, izuzetno hrabro je za Mega Leks odigrao Ognjen Jaramaz koji je u pojedinim periodima nadomestio izostanak Mušidija u igri ili njegove promašaje.

Mega je pogađala trojke, ali je igrala i pik end rol koji je omogućavao timu Dejana Milojevića veliki broj slobodnih bacanja. Nisu ih najbolje šutirali igrači Mega Leksa, pa je Vil Hečer iz Partizana u pretposlednjem minutu utakmice uspeo da trojkom preokrene rezultat na 94:93. To ipak nije pomoglo Partizanu jer je Jaramaz nastavio da pravi probleme u napadu, pa je Jaramaz sa linije penala, a Mušidi trojkom uspeo da vrate prednost Megi i donesu joj pobedu.

Mušidi je bio i najefikasniji igrač na meču sa 24 poena (5/8 trojke) i šest skokova, a nad njime su napravljena i četiri faula. Njegov saigrač Ognjen Jaramaz je odličnim prodorima i šutevima stigao do 22 postignuta koša (3/5 trojke). Po 13 poena imali su Sava Lešić i Alfa Kaba. Dobar je na početku meča bio i nekadašnji rezervni plej Zvezde Nikola Rebić sa 10 poena.

U Partizanu je najbolji bio Vil Hečer. On je od 20 poena čak 18 dao u poslednjoj četvrtini. "Sipao" je Hečer i iz polaganja sa trojke, ali njegov i Birčevićev doprinos nije bio dovoljan. Birčević je dao 20 poena, a Vanja Marinković je dao 16. Branislav Ratkovica je dao 11, a zapaženu rolu je imao i Milan Koprivica sa 10 poena.

Mega je ovom pobedom došla u priliku da preuzme treće mesto do FMP, ali pod uslovom da tim iz Železnika izgubi od Borca u poslednjem kolu. Partizan ostaje drugi, a Zvezda prva pred plejof koji počinje već u utorak.

Tok meča:

Posle uvodnih poena Mega Leksa, Partizan agresivniji. Vanja Marinković napada prodorom, biva fauliran i Partizan posle samo dva minuta igre u prvoj četvrtini vodi sa 10:4.

Na drugoj strani hrabro na zakucavanje kreće Kostja Mušidi koji takođe iznuđuje faul, ali pogađa jedno bacanje za 10:5. Na drugoj strani nastavlja da dominira Vanja Marinković! Od 12 poena Marinković je dao 7 i Partizan vodi sa 12:5.

Nakon poena Alfe Kabe poentira Ratkovica iz dobrog prodora, a Partizan dolazi do prve osetnije prednosti posle izgubljene lopte Mege i kontre koju je krađom započeo Adin Vrabac. Vrabac je istrčao do koša Mege, a Partizan vodi sa 16:7.

Crno-beli igraju bez promašaja u prva tri i po minuta utakmice, 5/5 za dva i 1/1 za tri poena.

Mega u napadu igra neorganizovano. Milojević nije zadovoljan, iskoristio je jedan tajm aut, ali posle njega Mega nije počela da igra bolje. Jedna izbuljena lopta i promašen zicer su usledili posle tajm auta.

Imaju sreće igrači Mege što ni Partizan nije koristio svoje napade pa je šest minuta pred kraj prve deonice plus 7 za Partizan posle dva bacanja Save Lešića. Mega smanjuje na 16:12 trojkom Mušidija.

Partizan već tri minuta bez poena, a njegovim igračima u dva uzastopna napada lopta ispada iz ruku.

Poenterski post Partizana prekida Hečer koji je pokazao koliko može da bude opasan u prodoru, ali već u sledećem napadu Nikola Rebić daje trojku za Megu, pa nekadašnji rezervni plej Zvezde smanjuje na 18:15 za Partizan.

Dva promašaja na polaganju Partizana omogućuju novi napad za Megu u kojoj se lošom komunikacijom u odbrani Partizana, Mušidiju sa boka ostavlja prostor što on korsiti za novu trojku i izjednačenje.

Slobodnim bacanjem Spasovića Mega po drugi put posle početna dva poena u utakmici dolazi do vođstva. Na drugoj strani uzvraća Tanasković polaganjem uz faul i vraća prednost Partizanu 21:19 na nešto više od minuta pred kraj prve četvrtine.

Hečer je nekoliko puta u prvoj četvrtini rizično dodavao loptu. Posle jednog od takvih dodavanja Mega otvara kontru, u kontri se okliznuo Mušidi ali Mega dolazi do poena za 23:21 na kraju prve deonice.

Na startu druge četvrtine Hečer pokušava da izjednači sa poludistance ali promašuje, Mega bolje kombinuje u napadu uprkos velikom broju izgubljenih lopti u prvoj četvrtini (5) i na početku druge pravi viškove pa pravi i mini seriju od 5:0 i vodi sa 28:21 posle minut i po u drugom delu. U strelce se tom prilikom upisao i Ognjen Jaramaz trojkom.

Dva uzastopna koša Koprivice i Partizan smanjuje na minus tri, a Stefan Pot polaganjem potpuno topi prednost Mege na 28:27.

Odlično prikucavanje Alfa Kabe za 30:27. Partizan i Mega razmenjuju potom po trojku, da bi Partizan sa poludistance ponovo prišao na minimalni zaostatak 33:32.

Nikola Rebić u Zvezdi nije često dobijao priliku da igra, ali u Megi ovu utakmicu igra dobro, drugom trojkom na meču, a šestom iz devet pokušaja njegove ekipe vraća prednost Megi na 36:34.

Nije mnogo bilo potrebno Koprivici da ponovo izjednači za Partizan, Tanasković ne koristi slobodna bacanja, Mega to iskorišćava u sledećem napadu za novo vođstvo.

Uprkos efikasnoj igri iza linije 6.75 Mega pokušava da spusti loptu bliže košu.što donosi i nesportski faul i poene Savi Lešiću sa slobodnih bacanja. U sledećem napadu Rebić flouterom povećava prednost Mege, ali Marinković ubrzo uzvraća desetim poenom i trojkom za 42:39 na nešto manje od dva minuta do poluvremena.

Tajm aut zatražio je Partizan. Crno-beli su polovični u šutu za tri poena 3/6, a Mega je pogodila dve trećine šuteva sa distance.

Pik end rol igra Mege funkcioniše dobro pa igrači u ružičastoj opremi lako dolaze do prilike za poene sa penala. Poslednji napad u prvom poluvremenu imao je Partizan. Crno-beli su ga loše organizovali, Vrabac je šutnuo trojku i promašio, lopta je došla do Birčevića koji se našao ispod koša i pogodio je zicer.

Sudije nisu priznale poene krilnog centra Partizana pa je na poluvremenu ostalo +3 za Mega Leks, 45:42.

Alfa Kaba hvata ofanzivni skok i snažno zakucava uz faul posle promašaja Jaramaza. Ne pogađa dodatno slobodno bacanje što Partizan koristi da smanji prednost viškom na boku i trojkom Marinkovića u sledećem napadu, 47:45.

Mega nastavlja da igra dobar pik end rol i posle jednog pika Kaba ostaje sam na liniji penala ali promašuje. Birčević na drugoj strani ide na liniju penala i smanjuje na 49:47.

Energični Jaramaz posle neverovatnog prodora postiže nove poene za Megu i pogađa dodatno slobodno bacanje za 52:47. U narednom napadu za svoju ekipu iznuđuje faul, pa potom ide u novi prodor i pogađa za 54:47.

Partizan pravi novu mini seriju posle loše organizacije napada Rebića flouterom Ratkovice i novom trojkom Marinković za 54:52. Nije dugo potrajala nada Partizana da bi mogli do preokreta posle četiri minuta u trećoj četvrtini jer je i Mušidi raspoložen u šutu za tri. Trojkom donosi 57:52 svojoj ekipi.

Posle dva napada u kojima su Rebić i Kaba napravili greške u koracima Partizan je preokrenuo rezultat pogocima Birčevića sa linije za slobodna bacanja. Mušidi daje novu trojku i vraća prednost Megi ali onda na scenu stupa Majstorović. Majstorović prolazi kroz sredinu i zakucava, a u sledećem napadu Partizana na asistenciju Ratkovice donosi 62:62.

Jaramaz pogađa trojku i upisuje 11. poen za prednost Mege. Prethodno je Pot dao trojku za Partizan, a Majstorović promašio dodatno bacanje. Birčević još jednom stopostotan sa linije za slobodna bacanja pa Partizan posle kraćeg perioda u kome je imao prednost izjednačava na 67:67.

Atletski ulaz Ognjena Jaramaza završava efektnim polaganjem uz faul i pogađa dodatno bacanje za plus tri Mege. "Promaja" u odbrani Partizana omogućila je Mušidiju novi koš. Mušidi je sa linije za tri poena nebranjen došao do linije penala, krenuo ka košu i ispalio flouter koji je promašio. Pošto ga niko nije zagradio, pokupio je promašaj i smestio ga u obruč za 72:67.

Koprivica daje poslednje poene za Partizan pred kraj četvrtine, a Mega je do kraja imala još jedan pokušaj za tri iz okreta Jaramaza, 72:69.

Prve poene za Partizan u poslednjoj deonici daje Hečer koji je još jednom pokušao i promašio. Nije se ni Mega proslavila svojim sledećim napadom. Posle izgubljene lopte Partizana Mega ima u kontri tri na jedan, ali Mušidi koji je uz Jaramaza najbolji igrač Mege baca alej up pas loše i Mega gubi loptu.

Hečer sa poludistance naskače i iz step beka poagađa za 74:73. Vil Hečer preuzima odgovornost u Partizanu i završava skoro svaki napad za crno-bele. Polaganje uz faul i dodatno bacanje i Partizan smanjuje razliku na 78:76.

Partizan igra loše u napadu, Jaramaz nastavlja da cepa mrežu trojkama pa Mega pet i po minuta pred kraj ima sedam poena prednosti 83:76.

Ekspresna serija Partizana od 4:0 i crno-beli prilaze na jedan posed! Prvo je Hečer pogodio sa poludstance, a zatim Pot ukrao loptu iz ubacivanja u igru, poentirao i Partizan prilazi na -3, 83:80.

Lešić za Megu hvata ofanzivni skok i biva fauliran. Nekadašnji igrač Crvene zvezde uz mnogo sreće pogađa jedno slobodno bacanje, a Partizan i dalje ima problem u kontroli ofanzivnog skoka protivnika.

Hečer pogađa novu trojku za minimalnu prednost Mege, 84:83. Mušidi pogađa dva bacanja, ali Hečer posle dobre finte pogađa drugu vezanu trojku i Partizan je izjednačio na 86:86.

Faul, pa prodor Mušidija i nova mala serija Mege za 90:86. Jaramaz tu seriju nastavlja dobrim prodorom uz čeonu liniju, iznudio je faul i pogodio jedno bacanje za +5 Mege.

Međutim Birčević dolazi do trojke i pogađa, a Hečer propušta šansu da izjednači flouterom sa tri metra.

Hečer se nekoliko napada kasnije iskupio trojkom za vođstvo na minut i dvadeset sekundi do kraja! Partizan vodi sa 94:93.

Mega nastavlja da promašuje slobodna bacanja, a Jaramaz posle odlične promene u driblingu ide na liniju penala i pogađa samo jedno. Birčević zatim uz mnogo sreće pogađa za +2 Partizana ali Mušidi daje 24. poen i petu trojku za 97:96!

Jaramaz ponovo odigrava dobro kada je najpotrebnije i nastavlja da pravi probleme Partizanu u napadu. Posle faula pogađa dva bacanja i Mega ima +3, 96:99. Isti igrač pravi faul nad Ratkovicom koji uzvraća sa dva pogođena penala.

Sava Lešić se istakao sa nekoliko dobrih skokova u odbrani i napadu, ali je u samom finišu propustio priliku da pogodi dodatno slobodno bacanje i odvede svoj tim na "komotniju" prednost od četiri poena. Pod faulom je dao koš, a posle promašenog bacanja je bilo 101:98 za Megu u poslednjih dvadesetak sekundi.

U loše organizovanom napadu, Mihajlo Andrić je pokušao da pogodi prodorom iz individualne akcije, nije mu pošlo za rukom, a igrači Partizana su morali da fauliraju Jaramaza.

Jaramaz pogađa jedno od dva slobodna bacanja i postavlja konačan rezultat 102:98 za Mega Leks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve