Nova vest
Košarka

Petak, 19.05.2017.

20:15

Obradović, Bogdanović i Kalinić u finalu Evrolige!

Ekipe Fenerbahčea pobedila je Real Madrida u drugom polufinalu Fajnal-fora Evrolige sa 84:75.

Izvor: PT

Autor: PT

Obradović, Bogdanović i Kalinić u finalu Evrolige!
Getty Images

Izabranici Željka Obradovića zakazali su tako susret sa Olimpijakosom koji je sa 82:78 pobedio moskovski CSKA - veliko finale igra se u nedelju od 20.00, dok je meč za treće mesto na programu tri časa ranije.

Početak utakmice obeležio je furiozan start "domaćih" igrača koji su preko Nikole Kalinića i Jana Veselog stigli do dvocifrene prednosti. Problem za Madriđane bilo je loše raspoloženje ostalih igrača, osmi Serhija Ljulja koji je od 13 poena Reala u prvoj četvrtini dao 11.

Tokom druge deonice madridski klub u više navrata smanjivao je prednost na jednocifrenu, ali, zahvaljujući odličnoj timskoj igri na poluvreme se otišlo sa rezultatom 44:34.

Kompletno drugo poluvreme proteklo je u serijama dve ekipe. Čim bi se ekipa Pabla Lasa pribrižila na jednocifren zaostatak, usledio je odgovor Bogdanovića i kompanije.

Pokušavali su Madriđani preko Kerola i Ljulja da se vrate u utakmicu, ali je Fener kao što smo rekli, uvek imao spreman odogovor i potpuno zasluženo prošao u drugo uzastopno finale velikog takmičenja.

Madriđane je koštao posečan procenat za šuta za dva poena (13/31, 41,9%), dok su za tri poena bili odlični (11/26, 42,3%). Međutim, više od svega ih je omelo loše raspoloženje ostalih igrača, jer su Ljulj i Kerol ubacili kombinovano 49 poena od ukupno 75.

Sa druge strane Fener je imao nešto lošije procente za tri poena, ali su za dva bili i više nego odlični (22/37, 59,5%). Fener je bio potpuno dominantan i pod obručima pošto su pokupili 12 skokova više od rivala iz Madrida.

Trener turskog kluba, Željko Obradović, boriće se za devetu titulu šampiona Evrope, a Fener se ovako plasirao u drugo uzastopno finale elitnog takmičenja.

Jednu od najdominantnijih partija u istoriji Fajnal-fora Evrolige imao je centar Ekpe Judo koji ostvario učinak od 18 poena, 12 skokova i osam asistencija za ukupan indeks korisnoti 36.

Pratio ga je reprezentativac Srbije Nikola Kalinić koji je imao 12 poena, šest skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte za 24 indeksna poena. Dobru partiju odigrao je i Bogdan Bogdanović koji je postigao 14 poena i uhvatio šest lopti.

Kod gostiju, već pomenuti tandem Ljulj-Kerol postigao 49 poena, odnosno Španac 28 a Amerikanac 21.

Prve poena na utakmici postigao je srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović, koji je sa penala naskočio i pogodio za dva.

Obe ekipe ušle su dosta agresivno u meč, a ona se pogotovo videla u odbrani oba tima koja je bila na visokom nivou.

Madriđani odirali par lošijih napada što je Fener znao da iskoristi i preko Kalinića koji je pogodio trojku za 7:2. Usledio je još jedan loš napad ekipe Pabla Lasa, a posle čega je na asistenciju Kalinića, Veseli zakucao loptu, 9:2.

Real je preko Ljulja koji je postigao pet uzastopnih poena uspeo da smanji, ali je raspoloženi Jan Veseli ponovo doneo +7 za turski klub.

Posle TV tajm-auta Laso je malo promenio karte, što je dalo rezultata u odbrani, ali ne i u napadu.

Odigrali su Madriđani par dobrih odbrana, ali nisu uspeli da to realizuju na suprotnoj strani terena. To je Fener kaznio preko Bobija Diksona koji je pogodio svoju drugu trojku na meču, 17:7.

Do kraja četvrtine izabranici Pabla Lasa uspeli su da uhvate ritam, pre svega zahvaljujući Serhiju Ljulju koji je u ovim trenucima utakmice igrao sam protiv turskog kluba, pošto je od 13 poena tima postigao čak 11. Na kraju deonice rezultat je glasio 21:13.

Druga četvrtina otvorena je nešto sporije na obe strane terena, a u prva tri minuta videli smo samo dva poena i to od strane Fenerbahčea.

Ređali su se loši napadi sa obe strane, a sa druge strane možemo reći da su i veliki faktor odbrane koje su zaista na visokom nivou.

Konačno posle praznog hoda, Nikola Kalinić na 6:14 pogađa za tri poena i donosi najveću prednost na utakamici, 26:13.

Trgao se mardidski klub u nastavku utakmice i preko Entonija Rendolfa i već pomenutog Serhija Ljulja prave razliku 11:0 i smanjuju zaostatak na samo -2, 26:24.

Posle odlične igre Madriđana, Bogdanović je probudio Fenerbahče trojkom i tako ponovo podigao prednost, a onda su usledili su koševi Diksona i Veselog za +8, 35:27.

Do kraja četvrtine Fener je kontrolisao igru, a prednjačio je srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović koji je postigao neke važne poene pri kraju poluvremena. Na kraju druga deonica je završena promašajem za tri poena Serhija Ljulja, pa je ostalo 44:34.

U drugom poluvremenu ekipe su krenule slično kao i u prethodnim četvrtinama - dosta sporo. Naravno, u takvoj situaciji bolje se snašao Fener koji je preko Datome ponovo došao do magičnih +13, 50:37.

Međutim, tada je na scenu stupio Džejsi Kerol koji je postigao dve uzastopne trojke i smanjio zaostatak na jednocifren 52:43.

Imao je Fener odgovor na mini seriju Kerola, i to preko visokih igrača Ekpea Juda i Jana Veslog koji su razliku vratili na +13.

Ipak, treća četvrtina do sada prolazi u znaku Džejsija Kerola koji je pogodio treću trojku, pa tako prekida nalet Fenera. Usledio je koš Ljulja za ponovnu jednocifrenu razliku 56:48.

Igralo se u ovoj deonici na serije, pa je tako ponovo krenula turskog kluba, koji preko Nanelija i Juda dolazi do maksimalnih +15. Do kraja četvrtine Ljulj je postigao 24 poen i smanjio na -13 pred poslednji period.

Otvorili su izabranici Željka Obradovića furiozno četvrtu deonicu i trojkom Datome stigli na maksimalnih 68:52. Ipak, kako to biva tokom celog meča Madriđani su ponovo napravili seriju 8:0 i tako stigli do jednocifrenog zaostatka, 68:60.Seriju su predvodili Kerol, Tompkins i Tejlor.

U nastavku utakmice igralo se dosta tvrdo, sa veoma malo dobrih poteza u napadu od strane oba tima. Važne poene za Real postigao je Otelo Hanter na tri minuta za -8, ali je onda usledio koš i faul Điđija Datomea koji Feneru donosi +11 na tri minuta do kraja. Usledila je sjajna akcija Bogdanović-Judo, koji je zakucao za 77:64.

Do kraja susreta Real je pokušavao faulovima da se vrati u utakmicu, ali bilo je očigledno da će se Fenerbahče plasirati u drugo uzastopno finale elitnog takmičenja. Konačan rezultat glasio je 84:75.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve