Nova vest
Košarka

Četvrtak, 18.05.2017.

15:49

Čutura o Željku majstoru i Dudi mangupu

Zoran Čutura, bivši košarkaš Splita, Cibone i reprezentativac Jugoslavije, u kolumni na portalu germanijak.hr na zanimljiv način je najavio Fajnal for Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Čutura o Željku majstoru i Dudi mangupu
Foto: Starsport

Fajnal for počinje sutra, a sastaju se CSKA – Olimpijakos i Fenerbahče – Real.

“Evo nas pred samim vrhuncem klupske košarkaške sezone – evroligaškim Fajnal forom. Kao favorita ove završnice vidim Fenerbahče. Slab sam na najtrofejnijeg i (verovatno) najboljeg evropskog trenera Željka Obradovića, uz to su i domaćini Fajnal fora, uz to su se u pravo vreme – u samoj završnici sezone – otarasili povreda i dostigli optimum forme, uz to im je ovo treći uzastopni fajnal for, a na dva dosadašnja su napredovali po jednu stepenicu – 2015. polufinale, 2016. finale. Matematički bi trebalo da dođu do prvog mesta… Makar u sportu “zakon velikih brojeva” baš i ne igra. Kao ni kad staneš za sto na kojem se igra rulet. Sedam puta za redom će da izađe crveno, i ostaješ bez love, auta, kuće, konja, sedla, mamuza, bez svega ako uporno igraš na crno udvostručujući ulog svaki put. Jednostavno je tako”.

Čutura zatim ističe šta Željko Obradović zna u odnosu na mnoge trenere.

“Nisam siguran je li Željko to s formom napravio namerno ili se tako dogodilo, ali srpski treneri su oduvek – mislim, otkad me pamćenje služi – bili majstori za tempiranje forme. Kad bi procenili da im u nekoj ne naročito važnoj fazi sezone ide predobro, oborili bi formu pojačavajući intenzitet treninga, izazvali neki sukob s igračima kako bi ih razbudili ako su procenili da su se uljuljkali i misle “sve dobijamo, lako ćemo” i na taj bi način ponovo bi uspostavili potpunu kontrolu. Fener je, recimo, izgubio četiri od poslednjih šest utakmica regularnog dela sezone, da bi u četvrtfinalu izbacio PAO, koji je imao prednost domaćeg terena, s čistih 3-0. Paralelno su izbili na prvo mesto silno jake turske lige i tamo osigurali prednost domaćeg terena kroz doigravanje”.

Kada je pisao o srpskim trenerima, Čutura nije mogao da se ne seti bivšeg seletora Dušana Ivkovića.

“A kad smo kod trenera, moram prepričati jednu anegdotu. Reprezentacija nekadašnje SFRJ je redovno išla na turneje po Španiji pre takmičenja – Španci su davali lovu, bili su dobar suparnik i nerado su odlazili iz domovine, a dvorane su uvek bile pune. Elem, jednom prilikom – nisam baš siguran, ali mislim da je to bilo na nekom od ostrva tipa Lanzarote, bogu iza nogu – smo prvo poluvrijeme odigrali baš loše. Nije ni čudno, dug put, svega ti je dosta, sedma utakmica turneje, pola ekipe ne razgovara s onom drugom polovinom – to je na dužim turnejama uvek tako. I, ulazi selektor Duda Ivković ljuto u svlačionicu i počne da drži govor … Sad treba zamisliti Dudu, autentičnog beogradskog mangupa, kako govori polako, dubokim, prepuklim, glasom, i uz gestikulacije, “ej, bre, šta radite, pa neće valjda neki laso i sombrero da nas pobede?!” Da, tadašnji plej Španije bio je baš Pablo Laso, aktuelni trener Reala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve