Nova vest
Košarka

Nedelja, 07.05.2017.

15:12

Srbija ka SP preko Nemačke, Gruzije i kvalifikanta

Reprezentacija Srbije igraće u grupi G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine sa Nemačkom, Gruzijom i kvalifikantom.

Izvor: PT

Autor: PT

Srbija ka SP preko Nemačke, Gruzije i kvalifikanta
FOTO: EPA / JORGE ZAPATA

Žreb je održan u kineskom gradu Gvangdžou, a promoteri su bili NBA legenda Skoti Pipen, potom legenda ruske košarke Andrej Kirilenko, Kinez Ji Janlian i Australijanac Endrju Gejz.

Srbija se nalazila u prvom šeširu se reprezentacijama Španije, Francuske i Litvanije, dok su u drugom i trećem “potu” bile Grčka, Italija, Češka, Letonija, kao i Hrvatska, Turska, Finska i Izrael, sa kojima nismo mogli da se sastanemo u prvoj fazi.

Izabranici Aleksandra Đorđevića iz četvrtog šešira dobili su Gruziju koju predvode igrač Baskonije Toko Šengelija i centar Golden Stejta Zaza Pačulija. U ovom delu, “Orlovi” su izbegli Rusiju, Sloveniju i Mađarsku.

Iz petog “pota” čini se da smo dobili najjačeg protivnika, reprezentaciju Nemačke, koja se nalazi u šeširu još sa Poljskom, Belgijom i Crnog Gorom.

Kada je reč o kvalifikantu, od 2. do 19. avgusta održavaju se pre-kvalifikacije gde učestvuje 13 selekcija, među kojima su Bosna i Hercegovina, Slovačka, Bugarska i druge slabije reprezentacije.

Što se tiče formata, na Svetsko prvenstvo prolazi ukupno 12 evropskih reprezentacija po sledećem sistemu.

Posle prve faze u kojoj će učestvovati 32 selekcije, 24 će proći u narednu rundu.

Nakon toga, stvaraju se nove četiri grupe u kojima će biti po šest reprezentacija. Iz svake grupe po najbolje tri će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Kinu 2019. godine.

Period kvalifikacija biće od novembra 2017. godine do februara 2019. godine. U kakvim će sastavima nastupati selekcije još se ne zna, jer je već poznato da NBA ekipe neće puštati svoje igrače tokom sezone da igraju za svoje nacionalne timove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve