Nova vest
Košarka

Petak, 17.03.2017.

18:35

Istanbulska ikona – Aleksandar Đorđević

Sajt Evrolige posvetio je članak živoj legendi svetske košarke, Partizana i reprezentacije Jugoslavije, a sada selektoru Srbije – Aleksandru Saši Đorđeviću.

Izvor:

Autor:

Istanbulska ikona – Aleksandar Đorđević
euroleague.net

Glavno mesto u tekstu, osim isticanja njegove fenomenalne igračke karijere i uspeha na međunarodnom nivou s reprezentacijom, zauzima i čuvena trojka iz Istanbula 1992. godine – kada je crno-belima doneo titulu prvaka Evrope protiv Huventuda (71:70).

"Za vreme svojih igračkih dana, veoma bogate karijere koja je trajala preko dvadeset godina, Aleksandar Đorđević stekao je ime tako što je pogađao prelomne šuteve u onim najvećim utakmicama. Njegovo košarkaško putovanje počelo je u njegovom rodnom Beogradu, glavnom gradu Srbije. Ali, Đorđević je brojne titule osvajao svuda gde je igrao – uključujući i tri trofeja Kupa Koraća – s Partizanom, Olimpijom iz Milana i Barselonom. Takođe, osvojio je i titule sa dva najveća kluba u Španiji, arhirivalima Barselonom i Real Madridom. Za vreme briljante karijere u dresu reprezentacije Jugoslavije stigao je do srebrne medalje na Olimpijskim igrama, titule prvaka sveta i tri zlata s Evrobasketa, između ostalih uspeha, u dominantnim devedesetim", navodi se na sajtu elitnog takmičenja.

Evroliga podseća i na njegovu izjavu upućenu Vladimiru Stankoviću, samo nekoliko nedelja pre okršaja sa Špancima u Turskoj 16. aprila.

"Sanjam Istanbul. Polako, kako me hvata san – izlazim prvi iz aviona u Beogradu s trofejom u rukama, kao kapiten šampiona Evrope. Ne znam da li sam se ikada bolje osećao u životu".

Navodi se i da je 'Sale Nacionale' za kratko vreme postao heroj mnogih, posebno ljudi u Srbiji, ali se istovremeno i napominje "da ga niko ne obožava koliko navijači Partizana".

"Time što je predvodio veliki broj timova do trofeja, Đorđević je postao junak mnogim košarkaškim fanaticima širom kontinenta, ali i svojim sunarodnicima u Srbiji. Međutim, niko ga nije obožavao više od navijača njegovog prvog kluba, gde je i počeo karijeru, Partizana – kojima je u hali Abdi Ipekči doneo prvu i jedinu titulu prvaka Evrope".

Huventud je na devet sekundi do kraja poveo 70:68, Đorđević je dobio loptu iz auta, pretrčao ceo teren i po prvi put izveo svoj karakteristični šut iz trka, bez balansa... Lopta je prošla kroz obruč i ogromno slavlje širom Evrope moglo je da počne...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve