Nova vest
Košarka

Četvrtak, 16.03.2017.

20:40

Zvezda na krilima navijača slavila u Milanu!

Crvena zvezda napravila je novi veliki korak ka plasmanu u četvrtinu finala Evrolige, pobedivši Armani u Milanu u 26. kolu elitnog takmičenja – 78:71 (43:31)

Izvor:

Autor:

Zvezda na krilima navijača slavila u Milanu!
StarSport

Srpski i regionalni šampion zabeležio je 15. pobedu i nalazi se na deobi petog mesta sa Panatinaikosom, sa pobedom više u odnosu na Anadolu Efes i Baskoniju, dok devetoplasirana Darušafaka ima tri trijumfa manje uz meč manje.

Do kraja regularnog toka Evrolige preostala su četiri kola – crveno-beli će dočekati Olimpijakos i UNIKS, dok će gostovati Barseloni i Darušafaki.

Ekipa Dejana Radonjića, koja je još jednom bila oslabljena neigranjem prvog pleja Stefana Jovića, savršeno je otvorila duel, nošena podrškom preko 3.000 navijača u 'Mediolanum forumu' već posle deset minuta igre stvorila je petnaest poena viška, dok je tim Jasmina Repeše za to vreme pogodio tek tri šuta iz igre (25:10).

Zvezda je do odlaska na odmor uspela da održi dvocifrenu prednost, a takvo stanje stvari bilo je aktuelno sve do ulaska u poslednjih deset minuta košarke. Gosti su prethodno uspeli da odbiju nekoliko naleta domaćina, ali ih je prevelike broj grešaka na startu četvrte deonice košto prednosti.

Ipak, nisu crveno-beli paničili, probudio se Nejt Volters, vezao osam poena, a uskoro mu se pridružio i Ognjen Kuzmić, koji je samo u poslednjih deset minuta ubacio 11 od svojih 15 poena. Tačku na meč stavio je Marko Simonović pogotkom za tri poena, pre nego što su sve dileme oktlonili Branko Lazić i Čarls Dženkins sa linije za slobodna bacanja.

Najefikasniji, a ujedno i najzaslužniji za novi trijumf Beograđana bio je raspoloženi Ognjen Kuzmić sa 15 poena (5/6 za dva, 5/7 bacanja), sedam skokova, tri blokade i dve ukradene lopte. Najbolje ga je pratio Marko Simonović sa 13, dok je njegov imenjak Gudurić dodao 12 poena.

Istakao se i bivši igrač 'Manekena' Čarls Dženkins, koji je i predvodio snažan start svog tima, sa 11 poena, Nejt Volters ubacio je osam, a Branko Lazić sedam poena.

Kod domaćina je najraspoloženiji bio Riki Hikman sa 14 poena, Rakim Sanders zabeležio je 12, a Davide Paskolo 11. Milan Mačvan imao je osam poena i dva skoka, a Miroslav Raduljica četiri i tri asistencije.

Tim sa Malog Kalemegdana u nedelju od 19 časova očekuje duel protiv podgoričke Budućnosti, prvi u okviru polufinalne serije ABA lige, a naredne nedelje nova dva meča u Evropi.

Najpre u utorak u Beograd stiže 'bratski' Olimpijakos, a samo dva dana kasnije srpski šampion biće u Kataloniji za meč sa Barselonom.

Obe ekipe ušle su nešto stegnutije u susret, pa smo videli 14 poena za nešto manje od pet minuta košarke, ali je Zvezda ipak bila ta, nošena podrškom sa tribina, koja je bolje krenula. Branko Lazić otvorio je meč trojkom, da bi onda Čarls Dženiks vezao sedam poena za uvodnu prednost svog tima – 4:10.

Domaćin je imao velikih problema sa karakteristično tvrdom odbranom crveno-belih, nije ih služio ni šut, pogodili su samo Rakim Senders i Milan Mačvan, pa je Jasmin Repeša morao da reaguje prvim tajm-autom. Ipak, hrvatski stručnjak nije uspeo da izazove nikakvu promenu, šta više – prednost gostiju nastavila je da raste. Armani je ubrzo iskoristio bonus, u međuvremenu se upisao i Marko Gudurić, da bi Nemanja Dangubić svojom prvom trojkom vratio Zvezdu na maksimalnih plus 12 – 9:21.

Domaćin je na ulasku u poslednjih minut i dalje bio na samo tri pogotka iz igre, pošto je više od polovine poena ubacio sa linije za slobodna bacanja, uz veliki broj izgubljenih lopti. Seriju Zvezde nastavio je Milko Bjelica, Armani u nekoliko navrata nije uspeo ni da šutne na koš rivala. Gudurić je svoj peti i šesti poen upisao sa crte, a priliku da dodatno uveća vođstvo u poslednjem napadu propustio je Marko Simonović, posle sjajne akcije celog tima i ukradene lopte – 10:25.

Nastavila je Zvezda sa fenomenalnom igrom, a na startu druge deonice razigrao se Simonović. Pogodio je dva puta van linije 6,75, jednom je lepo završio asistenciju Bjelice, i brzo stigao do deset poena. Za razilku od uvodnih deset minuta, i Armani je počeo da pogađa šuteve. Riki Hikman pogodio je prvu trojku za svoj tim, a ispratili su ga Džamel Meklin i Davide Paskolo, ali ni to nije moglo da zaustavi crveno-bele, pa je Repeša tražio novi tajm-aut – 17:35.

Paskolo je nastavio jedini da igra kod Armanija, iskoristio je loš faul Nejta Voltersa za 2+1, ali je odmah odgovorio Dženkins na drugoj strani. Usledio je nešto manji pad u Zvezdinoj igri, italijanski sastav približio se na -11, zbog čega je Dejan Radonjić odlučio da reaguje i zatraži minut odmora. Nisu crveno-beli uspeli odmah da se stabilizuju, ali su Gudurić i Kuzmić povratili dvocifrenu prednost, na šta sada odgovara Sanders novom trojkom – 28:39.

Srpski šampion je i pored manje pada u igri uspeo da odbije nalet Armanija, po pogodak vezali su Gudurić i Kuzmić, a Zvezda je došla u situaciju da ima poslednji napad u prvom poluvremenu. Domaćin je iskoristio dva faula koja je mogao da dâ, drugi na 2,5 sekundi do kraja, a Gudurić nije pogodio šut za tri poena uz zvuk sirene – 31:43.

I drugo poluvreme počelo je slično kao i meč, s tim da se ovoga puta Armani nešto bolje snašao. Prvi poen videli smo posle skoro dva minuta košarke, Mačvan je upisao svoju drugu dvojku, da bi onda Avudu Abas, posle greške Luke Mitrovića, pogodio oba slobodna bacanja. Iako je došlo do nove greške Armani to nije kaznio, post Zvezde od 180 sekundi bez poena prekida Nejt Volters izuzetno važnom trojkom – 37:49.

Volters se u potpunosti probudio, pa je posle trojke zabeležio i ukradenu loptu, odosno lako polaganje u kontri, pa su crveno-beli još jednom odbili nalet domaćina. Iako su ponovo kontrolisali situaciju na parketu, gosti su brzopletim rešenjima u napadu dozvolili Armaniju nekoliko brzih napada, pa se razlika ubrzo prepolovila – 45:51.

Međutim, Volter još jednom pogađa za tri u pravom trenutku, Ćinćarini pogađa oba penala, a potom oba tima prave nekoliko grešaka u nizu. Problem za Zvezdu predstavljala je činjenica da Dženkins, koji je u jednom napadu promenom iz leđa poslao Ćinćarinija na parket, u poslednjih deset minuta ulazi sa četiri faula, od kojih su barem dva bila potpuno nepotrebna. U međuvremenu, u poslednjih dva minuta igre, Zvezda opet nije mogla do koša, Ćinćarini i Gudurić pogodili su po jedno bacanje, a posle promašaja Marka Bjelica pogađa devetu trojku za svoj tim. Isti igrač postigao je i poslednje poene u trećoj četvrini, uspešnom realizacijom penala – 50:60.

Zvezda je veoma loše ušla u poslednjih deset minuta, nastavila je sa olakim gubljenjem lopti, što je domaćin maksimalno kaznio i serijom od 8:0 se vratio u meč. Radonjić je odmah reagovao tajm-autom, ali su usledile nove dve velike greške. Ipak, Armani ovoga puta nije uspeo da ih kazni, prvi napad osujetio im je Volters, da bi Hikman i Sanders promašili dva šuta za tri poena. Hikman potom lepo prolazi i donosi prvo izjednačenje još od starta meča – 60:60.

Period od četiri minuta bez poena napokon prekida Kuzmić pogotkom uz faul, posle kog je realizovao i dodatno slobodno bacanje. Odgovorio je Meklin dvojkom na drugoj strani, a crveno-beli su uvideli da moraju što više da spuštaju loptu na svog centra, koji posle novog faula pogađa nova dva penala. Posle sigurno najkonfuznijeg napada na meču, er-bola Simonovića, skoka i ukradene lopte Gudurića i na kraju 12 poena Ognjena Kuzmića Repeša se odlučuje za novi tajm-aut, u želji da zaustavi nalet gostiju – 62:67.

Nisu crveno-beli menjali taktiku, Kuzmić je ubrzo stigao do svog desetog poena u poslednjoj četvrtini, upisao je i dve rampe, a jedino što je bilo loše na ulasku u sam finiš susreta jeste druga trojka Rikija Hikmana. Domaći su nastavili da šalju Kuzmića na liniju, koji je i dalje bio jedini igrač koji je postizao poene u poslednjih deset minuta igre. To je na dva minuta pre kraja prekinuo Branko Lazić sa linije bacanja, dok se Armani mučio da poentira. I definitivnu tačku na meč stavlja Simonović trojkom, a posao završava Dženkins sa linije penala – 71:78.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

260 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve