Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 27.02.2017.

17:55

Raspoložena Zvezda u prvih 2,5 minuta do pobede

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su ubedljivu pobedu protiv Olimpije u 24. kolu ABA lige, rezultatom 88:67.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Raspoložena Zvezda u prvih 2,5 minuta do pobede
Starsportphoto

Zvezda je došla do 23. pobede u rezultatski nevažnom meču, a neizvesnosti u hali ’Aleksandar Nikolić’ nije bilo niti jednog trenutka.

’Crveno-beli’ su u uvodnih dva i po minuta napravili seriju 12:0 kojom je određen dalji tok susreta – nastavili su da pune koš Slovenaca i prvu četvrtinu završili sa čak 36 ubačenih poena.

Tada je sve bilo rešeno, izabranici Dejana Radonjića su u drugoj deonici imali i +20, u trećoj i 30 razlike, pa su rutinski priveli susret kraju. Očekivano, u poslednjih 10 minuta došlo je do opuštanja, što je Olimpija iskoristila i ublažila težak poraz.

U redovima aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona nije bilo Nemanje Dangubića, Stefana Jovića i Marka Gudurića, ali su igrači koji su igrali potpuno nadomestili njihovo odsustvo.

Zvezda je u prvih 30 minuta upisala čak 20 asistencija, napade posle svake od 9 ukradenih lopti realizovala je poenima, uz visok procenat šuta za dva i tri poena.

Najbolji je bio Petar Rakićević, koji je potpuno iskoristio dobijenu minutažu i meč završio sa 14 poena, 5 skokova i po 2 asistencije i ukradene lopte. Nejtu Voltersu su falile dve asistencije za dabl-dabl (12 poena), odlični Boriša Simanić je igrao više nego u bilo kojoj utakmici i postigao 11 poena (3-6 trojke), baš kao i Bjelica.

Sa druge strane, četvorica igrača Olimpije postigla su 54 od 67 poena svoje ekipe – Janković je bio najefikasniji sa 16, dva manje dodao je Milošević, dok su po 12 ubacili Džeferson i Hrovat. U strelce su se upisivali još samo Barbarić i Bubnič.

’Crveno-beli’ su daleko ispred rivala na prvoj poziciji i skorom 23-1, dok je slovenački klub ostao na osmom mestu sa 10 trijumfa i 14 poraza.

Tok meča:

Košarkaši Zvezde fenomenalno su otvorili utakmicu, već posle dva i po minuta bilo je 12:0 na semaforu, a redom su pogađali Milko Bjelica, Branko Lazić i Čarls Dženkins. Olimpija je prepolovila vođstvo rivala sa dve trojke, ali su Bjelica i Dženkins vratili dvocifreno vođstvo – 17:6.

Nastavili su ’crveno-beli’ sa neverovatnim šutem van linije 6,75 – precizan je bio i Volters, da bi tek Lazić promašio peti šut za tri poena. Ipak, to nije smetalo domačinu da vrlo brzo stigne do skoro +20. U igru je ušao Petar Rakićević, a Ognjen Dobrić nastavio sa laganim polaganjima.

Slovenci su uhvatili napadački ritam, ali nikako nisu uspevali da odbrane napade raspoloženog protivnika. Simonović je iz polukontre ubacio trojku, uzvratio je Bubnić, ali je Rakićević uhvatio ofanzivni skok i položio za 36:22 na kraju prve četvrtine.

Za razliku od prve, početak druge je bio potpuno suprotan. Obe ekipe imale su problema u organizaciji napada, izgubile po nekoliko lopti, pa je tek 17 sekundi pre isteka trećeg minuta Ognjen Kuzmić upisao prve poena, i to sa linije za slobodna bacanja.

Sve agilniji Rakićević je bio precizan sa poludistance, da bi Kuzmić lepo okrenuo čuvara i na drugi obruč položio za 42:22.

Nekadašnji plejmejker Metalca se potpuno razigrao, opet je pogodio sa distance, da bi Hrovat na drugoj strani ubacio trojku. Ipak, Boriša Simanić je uzvratio istom merom, a domaći igrači su nastavili da muče rivala jakom odbranom.

Zvezda je malo spustila ritam u napadu, ali je i to bilo dovoljno da se na odmor ode sa ubedljivom prednošću – 52:34.

Po povratku iz svlačionice, domaći igrači su dodatno zategli odbranu, a prve poene postigao kapiten Luka Mitrović, kada je snažno zakucao na asistenciju Dženkinsa. Američki bek je već u sledećem napadu ukrao loptu i položio, pre nego što je Olimpija prekinula mini seriju.

Ipak, Zvezda nije spuštala gas – Rakićević je pogodio trojku, a onda je Lazić bacio alej-up za Tompsona u kontri. Nakon najlepše akcije na utakmici bilo je 61:40.

Bivši centar Galatasaraja nanizao je šest poena, poslednji je bio pravi alej-up zakucavanjem, za maksimalnim +25 za Zvezdu.

Nastavili su da zatrpavaju koš Olimpije – prvo trojka Simonovića preko ruke, onda i otvoren šut za Simanića, da bi posle slobodnih bacanja Voltersa bilo okruglo 30 razlike. U finišu je Bubnič položio za 77:49 pred poslednjih 10 minuta.

Duel je odavno bio rešen, pa su i košarkaši Zvezde spustili ritam i manje pažnje obraćali na igru u odbrani. Džeferson je otvorio poslednju četvrtinu trojkom, a ’crveno-beli’ tek posle četiri minuta postigli prvi koš.

Volters je odgovorio na seriju protivnika od 7:0, pre nego što je Milko Bjelica zakucao u kontranapadu.

Usledilo je nekoliko minuta konfuzne igre – Simonović i Simanić su promašili nekoliko pokušaja sa distance, što su Slovenci iskoristili i preko Miloševića i Bubniča spustili na 20 razlike.

Rakićević malo razmrdao Zvezdu, ali je sve odavno bilo rešeno. Konačan rezultat glasio je 88:67 za Crvenu zvezdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve