Nova vest
Košarka

Petak, 24.02.2017.

17:45

Partizan dobio Zadar bez pola tima

Košarkaši Partizana savladali su Zadar 87:86, u dramatičnom poslednjem meču 23. kola ABA lige.

Izvor: AK

Autor: AK

Partizan dobio Zadar bez pola tima
Foto: StarSport

Crno-beli su u duelu preponom preokreta ispustili 12 poena prednosti sredinom poslednjeg perioda, a slavili zakucavanjem Uroša Lukovića pet sekundi pre kraja.

Partizan je trijumfovao bez pola tima, jer osim trenera Aleksandra Džikića, nije bilo čak šestorice igrača – Vila Hečera, Branislava Ratkovice, Miloša Koprivice, Džamonta Gortona, Vanje Marinkovića i Kenana Karahodžića, dok je Novica Veličković igrao pet minuta.

Crno-beli su tako iskoristili poraz Budućnosti od Union Olimpije u Ljubljani, te stigli do treće pozicije pred poslednje tri kola regularnog dela sezone u ABA ligi.

Partizan je do 17. trijumfa u sezoni nosio Stefan Birčević sa 26 poena i šest skokova, a pogodio je pet trojki iz osam pokušaja. Pratili su ga Luković sa 21 poenom (8/11 dva) i sedam uhvaćenih lopti, te Aldin Vrabac i Mihajlo Andrić sa po 11 poena.

Kod gostiju se istakao Boris Barać sa 27 poena i sedam skokova uz tri asistencija, a dostojno ga je pratio samo Slovenac Maj Kovačević sa 16 (3/7 tri).

Partizan deli drugu drugu poziciju na tabeli sa Cedevitom sa po 17-6, dok je četvrta Budućnost sa 16-7. Zadar je ostao na deobi poslednje pozicije sa Mornarom i Krkom sa po 7-16.

Usledećem kolu Partizan gostuje Mega Leksu u ponedeljak 27. februara, dok Zadar dočekuje Cibonu 1. marta.

Tok meča:

Zadrani odlično otvaraju meč u Pioniru, u serijama pogađaju Marinković, Barać i Ramljak, u međuvremenu Kovačević "ubacuje" trojku, pa stižu do 9:4.

Ipak, crno-beli se brzo vraćaju, Vrabac postiže pet poena, a u međuvremenu pogađa i Majstorović, a za njima poentiraju Robinson i Birčević (trojka), za preokret na 16:13.

Partizan je nastavio da diktira ritam preko svojih krilnih igrača, pa je posle nove trojke Birčevića povećao razliku na 21:15. Ipak, Barać trojkom i Brzoja polaganjem smanjuju zaostatak na 23:20, posle prvih deset minuta u Pioniru.

Barać novom trojkom vraća Zadar u potpuni egal, a do sredine drugog kvartala viđena su još tri pogotka sa distance. Partizan trojkom Andrića i polaganjim Lukovića i Pota stiže do 28:23, ali gosti odgovaraju preko Brzoje, Bašića i Krajine te preokreću na 33:30.

Zadrani su nastavili da šutiraju neverovatno van linije 6,75, ubrzo su pogodili nove dve trojke, ali je Partizan uspeo da pronađe ravnotežu i da, pored nekoliko loših odluka i reakcija, stigne do preokreta. Birčević je pogodio za tri, a Robinson i Majstorović za dva, da bi tačku na prvo poluvreme stavio Frenk Robinson za 47:44.

Gosti nastavljaju sa sjajnim šutem i u drugom poluvremenu, Vidović novom trojkom te Kovačević polaganjem donose novi preokret, a rezultatska klackalica je nastavljena do sredine perioda pogocima Birčevića, Kovačevića, Pota i Marinkovića (52:51).
Usledilo je nekoliko promašaja crno-belih, Marinković i Andrić nisu uspeli da pogodetrojke, pa Zadar preko Ramljaka povećava prednost na 55:52.

Andrić trojkom sprečava goste da naprave razliku, da bi u samoj završnici trećeg perioda dva puta u nizu poentirao Luković, a tačku na odličnu seriju novom trojkom stavlja Birčević pa Partizan preokreće na 65:61, pred poslednjih deset minuta.

Zadar smanjuje košem Mazalina, ali crno-beli nastavljaju u svom ritmu, opet poentira Luković, a petu trojku postiže Birčević za 72:63, najveću prednost Partizana na meču.

Crno-beli ostaju bez Vrapca zbog pet faulova, Marinković i Vladović smanjuju zaostatak Zadra, ali Andrić pogađa novu trojku, a Birčević se iskupljuje za jedan promašen zicer i zakucavanjem dovodi Partizan do dvocifrene prednosti (77:67).

Luković povećava maksimalnu razliku na +12, ali Barać novom trojkom pokreće seriju Zadrana 9:0 i uvodi meč u neizvesnu završnicu (81:76), tri minuta pre kraja.

Luković sa penala održava prednost Partizana (83:78), ali sudije vraćaju Zadar u egal. Sviraju nepostojeće simuliranje Birčeviću, Kovačević pogađa slobodno za tehničku, a potom je Barać bio polovičan za -3 pred poslednjih 40 sekundi.

Nakon što je Birčević bio siguran sa penala, Kovačević pogađa trojku preko dvojice igrača Partizana, a Robinson ne uspeva da pogodi bar jedno slobodno, pa gosti dobijaju napad za izjednačenje.

Majstorović dobro udvaja i Marinkoviću ispada lopta, ali ostaje u posedu Zadra, desetak sekundi pre kraja. Kovačević opet pogađa "nemoguće", preko ruke Robinsona iz levog ugla, pa gosti preokreću na 86:85.

Crno-bele kreću u poslednji napad deset sekundi pre kraja, Robinson se provlači između dvojice igrača Zadra, ispada mu lopta, ali stiže do Lukovića koji je bio sam u reketu, pa zakucava za 87:86.

Kovačević ne uspeva da u poslednjim sekundima pogodi treću trojku u nizu, pa Partizan stiže do velike pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d