Nova vest
Košarka

Četvrtak, 26.01.2017.

18:30

Zvezdina škola košarke traje – pao i PAO!

Crvena zvezda nastavlja da tera košarkašku Evropu da priča o njoj pošto je zabeležila sedmu uzastopnu pobedu u Evroligi!

Izvor:

Autor:

Zvezdina škola košarke traje – pao i PAO!
StarSport

Srpski i regionalni šampion pružio je novu neverovatnu partiju pobedivši Panatinaikos u hali Aleksandar Nikolić u 20. kolu elitnog takmičenja – 72:66 (39:33).

Tim sa Malog Kalemegdana svom nizu dodao je ime još jednog bivšeg prvaka Evrope jer je prethodno savladao madridski Real, aktuelnog vladara moskovski CSKA, Žalgiris, Makabi iz Tel Aviva, ali i Fenerbahče i Baskoniju.

Zvezda sada ima učinak od 12 trijumfa i osam poraza i nalazi se na petom mestu, dok je PAO pretrpeo deveti neuspeh.

Ekipa Dejana Radonjića je sjajno otvorila meč u krcatom Pioniru, nadrealnom serijom od 16:0, međutim – Atinjani su se probudili i serijom trojki (sedam u prvom poluvremenu) uspeli gotovo da se vrate u meč. Ipak, crveno-beli su zadržali fokus i kontrolu, pa su na odmor otišli sa šest poena viška.

Grčki tim nastavio je u istom ritmu i u nastavku, blistao je Keni Gerbijel koji je pogodio čak pet šuteva za tri poena, ali je domaćin i ovoga puta imao spreman odgovor.

Iako nije blistao, šampion Srbije igrao je pametno, i pored nekoliko diskutabilnih sudijskih odluka, tražio je rešenja uglavnom kroz reket, pre nego što se u samom finišu poslednje deonice odgovornost preuzeo Marko Simonović, koga nije hteo šut, i sa nekoliko snažnih ulaza prelomio duel u korist svog tima za još jedan ogroman trijumf.

Zvezdu je predvodio spomenuti Simonović, koji nije gubio samopouzdanje ni pored samo jedne pogođene trojke iz sedam pokušaja, sa 13 poena (3/6 za dva, 1/7 za trI) i dva skoka, dok je Luka Mitrović odigrao najbolji meč u sezoni sa 11 poena (5/6 za dva, 0/2 za tri).

Dvocifren je bio i Ognjen Kuzmić, sa deset poena i čak 14 uhvaćenih lopti, a istakao se i Stefan Jović sa sedam poena, osam asistencija i pet skokova.

Čarls Dženkins dodao je šest poena, isto koliko i Dion Tompson, dok su Nejt Volters i Milko Bjelica ubacili po pet.

Kod gostiju je najbolji bio Keni Gebrijel sa 23 poena (3/5 za dva, 5/7 za tri) i četiri skoka, a najbolje su ga pratili Majk Džejms sa 19 i Kej-Si Rivers sa 12 poena.

Takođe, crveno-beli su ovom pobedom nadmašili učinak CSKA iz prvog dela sezone, pošto je ekipa Dimitrisa Itudisa stala na šest uzastopnih slavlja.

Zvezda naredni meč igra protiv Mornara u ponedeljak (18.00) u okviru ABA lige, dok je sledeće iskušenje u Evroligi zakazano za sledeći petak kada u Beograd stiže Anadolu Eles.

Utakmica je počela lepom akcijom Zvezde, posle promaša Čarlsa Dženkinsa za tri poena, koju posle dva ofanzivna skoka završava Ognjen Kuzmić. S druge strane, gosti su otvorili meč sa tri promašaja za tri poena, dok je drugi pogodak za crveno-bele postigao Luka Mitrović.

Seriju domaćina produžio je fenomenalni Kuzmić pogotkom za dva, uz faul i uspešno realizovano slobodno bacanje, da bi potom Stefan Jović ukrao 'živu' loptu i snažno zakucao za savršen start svog tima. Nastavilo se faulom nad Markom Simonovićem, odnosno novim poenima sa linije za slobodna bacanja (11:0).

Nastavila je ekipa Dejana Radonjića da igra kao u transu, prvu ukradenu loptu je ubrzo upisao Dženkins, a atraktivno zakucavanje Mitrović. PAO nije imao rešenja na drugoj strani parketa, promašivali su gosti iz svih pozicija, delom i zbog savršene odbrane Zvezde. Neverovatne scene u hali Pionir nastavile su se i u drugom delu prve deonice – posle novih promašaja Keni Gebrijel pravi nesportsku ličnu grešku, a Jović i Mitrović produžili seriju svog tima na 16:0.

Grčki tim tek posle šest minuta i 14 sekundi igre uspeva da zabeleži prve poene, kada Majk Džejms pogađa trojku, a isto čini i Kej-Si Rivers u sledećem napadu. PAO je produžio seriju na 8:0 alej-upom Riversa i Gebrijela, Radonjić je reagovao tajm-autom, ali je, i pored bacanja Dženkinsa, Gebrijel vezao nove dve trojke, pa se PAO u potpunosti vratio (18:14). Tačku na prvu deonicu stavio je Milko Bjelica zakucavanjem – 20:14.

PAO je zadržao ritam sa kraja prve deonice, pošto je Kris Singlton upisao svoju prvi pogodak za tri poena. Međutim, Zvezda je ovoga puta imala odgovor, a za tri su pogodili Bjelica i Nejt Volters. Za razliku od prvih deset minuta, tim iz Atine je nešto lakše pronalazio put do koša, ali je seriju trojki srpskog tima produžio Branko Lazić, pa je Zvezda ponovo imala dvocifrenu prednost (31:21).

Džejms i Gebrijel, koji je već stigao do 12 poena, iniciraju novu mini-seriju Grka, ali sada odgovara Volters sjajnom asistencijom za Mitrovića koji lako poentira, a Radonjić u međuvremenu reaguje vraćanjem Jovića i Kuzmića na parket. Gosti su ponovo ekspresno kaznili pad u igri domaćina, pošto su posle nove trojke Džejmsa stigli na samo koš zaostatka, što je Radonjić odlučio da preseče tajm-autim (33:31).

Kuzmić polovičnim učinkom sa linije bacanja dodaje poen na konto svog tima, da bi, posle promašaja Dženkinsa, odnosno Riversa, Mitrović imao identičan učinak, na dva i po minuta do kraja poluvremena.

Džejms je još jednom lako poentirao kroz reket, ali je onda Lazić još bolje uhvatio odbranu rivala na spavanju, prilikom akcije iz auta, da bi sudije onda oštetile Zvezdu za čist faul nad Kuzmićem, i sprečile lake poene. Ipak, Kalates promašuje za tri na drugoj strani, a Jović na drugoj strani odigrava pravu 'minijaturu' protiv Džejmsa Feldina i spektakularno poentira pred odlazak u svlačionicu – 39:33.

Radonjić drugo poluvreme otvara sa Dionom Tompsonom na parketu, a ovaj već u prvom napadu biva fauliran i pogađa jedno slobodno bacanje. Panatinaikos je nešto agresivnije ušao u nastavak meča, što se videlo pre svega po pristupu u odbrani, da bi posle dva vezana pogotka Riversa Jović nehotice napravio nesportsku, a Gebrijel još jednom primakao svoj tim na posed zaostatka, pre nego što je pogodio trojku, svoju treću, za izjednačenje (42:42).

Vođstvo Zvezdi vraća Simonović, koga ne služi šut za tri poena, a prvi problem za PAO javio se na šest minuta do kraja treće četvrtine, pošto je Janis Burusis zaradio četvrti faul. Simonović je u međuvremenu još jednom bio precizan, Tompson je propustio priliku da realizuje dodavanja Jovića preko celog terena, da bi onda neverovatni Gebrijel zabeležio svoju četvrtu trojku, odnosno ukupno 20 poen. Tompson se ispravio već u sledećem napadu, ali je Gebrijel onda još jednom bio precizan iz kornera za tri poena (50:50).

Crveno-beli su nastavili da traže rešenja za poene preko Tompsona, koji se dobro snalazio u reketu sa čuvarima, a Amerikanac je imao i nekoliko dobrih rola u odbrani. Posle manje pauze zbog problema sa statistikom, Dženkins ulazom rešava nešto sporiji napad svog tima, PAO zatim pravi faul u napadu, Jović pogađa oba puta iz penala, a Dion jedno, posle nove dobre reakcije u defanzivi i dobro istrčanog kontra napada (55:50).

Zvezda je posebnu pažnju obratila na Kalatesa, koji je tek na dva i po minuta do kraja treće deonice upisao prve poene, dok se na drugoj strani prvi problem za domaćina javio u vidu četvrte lične greške Laziću, za koju se mora naglasiti da je poprilično diskutabilna. Nastavilo se sa greškama arbitara, koji najpre nisu svirali faul Kalatesa na Simonoviću, a isti igrač je u nastavku akcije izbacio loptu u aut, ali su je sudije dodelile gostima, koji stižu do prvog vođstva na meču. Period nešto lošije igre Zvezde prekida Volters flouterom, pa domaćin u poslednjih deset minuta ulazi sa minimalnom prednošću – 57:56.

Poslednjih deset minuta košarke u Pioniru počelo je promašajima na obe strane, da bi onda Rivers zabeležio novu trojku, a Gudurić još jedan pogodak posle teškog ulaza. Iako je PAO bio taj koji je bolje izgledao na terenu, Zvezda mu nije dozvolila da stvori bilo kakvu prednost (61:61).

Simonović je iz šestog pokušaja uspeo da zabeleži svoju prvi pogodak za tri, a, iako je sledećeg puta promašio ceo obruč, bilo je evidentno da je podigrao svoj tim, kao i sve u hali. Ipak, da se domaćin ponovo ne odlepi pobrinuo se Džejms izuzetno teškim košem, posle čega, na drugoj strani, Burusis završava utakmicu petim faulom, a Ćavi Paskval traži minut odmora, na nešto manje od pet minuta do kraja (64:63).

Nije Zvezda uspela da pronađe rešenje u napadu, kao što je to činila u prethodnom delu meča, ali da se to ne oseti pobrinuo se Kalates promašivši oba bacanja, kada kod drugog nije dobacio ni do koša, što mu se verovatno nikada u karijeri nije desilo. I sledeća četiri napada dveju ekipa bila su bez poena, onda je usledio promašaj i Gudurića za tri, odnosno ukradene lopta Dženkinsa posle kojih Simonović izvlači faul i pogađa oba puta (66:63).

Na ulasku u poslednjih 120 sekundi igre, Zvezda je konačno vezala nekoliko dobrih sekvenci, odigrala je pre svega dobro u odbrani, što joj se vratilo posle ofanzivnog skoka i desetog poena Kuzmića. Zvezda je jeftino potrošila poslednji faul pred ulazak u bonus, ali Kalates još jednom nije bio precizan za tri, pa je agresivni Simonović novim ulazom crveno-belima doneo velikih sedam poena viška na 56 sekundi do kraja. PAO je pokušao brzim šutevima, ali nije uspeo da spreči sedmu uzastopnu pobedu Crvene zvezde u elitnom takmičenju – 72:66.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

742 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve