Nova vest
Košarka

Petak, 06.01.2017.

17:45

EL: Zvezda donosi badnjak iz Zelene šume!

Košarkaši Crvene zvezde otvorili su 2017. godinu u Evroligi kao što su okončali 2016, blistavom igrom i velikom pobedom.

Izvor: B92

Autor:B92

EL: Zvezda donosi badnjak iz Zelene šume!
Getty images

Ekipa Dejana Radonjića je razbila Žalgiris u Kaunasu rezultatom 77:61.

Crveno-beli su odigrali gotovo perfektnu utakmicu na izuzetno teškom gostovanju i to protiv ekipe koja joj, na papiru, nikako ne leži. Od početka do kraja meča Zvezda je potpuno razbila ekipu Šarunasa Jasikevičiusa pa se pitanje pobednika praktično nije ni postavljalo.

Ono što je takođe sjajno je da je Zvezda praktično ostvarila duplu pobedu jer je u Pioniru izgubila od litvanskog šampiona sa 88:79 pa će u slučaju istog skora na kraju sezone biti u prednosti.

Zvezda je početkom drugog poluvremena imala najvećih +28 (50:22), a domaći tim je u poslednja tri minuta uspeo da ublaži debakl.

Još jedan sjajan meč odigrao je Marko Simonović sa 16 poena (4-8 za tri), ali je igrač utakmice bez dileme Branko Lazić sa 15 poena (3-4 za tri), 3 skoka, 3 asistencije i 4 ukradene lopte. Igrao je nestvarnu odbranu, a u napadu je odigrao verovatno svoj najbolji meč u Evroligi. Dangubić je dodao 8 poena i 6 skokova uz 3 krađe, Kuzmić je imao 8 poena i 3 skoka, a Gudurić je dodao 7 poena. Na drugoj strani, samo je Jankunas bio dvocifren sa 10 poena i to dovoljno govori kakvu je Zvezda odbranu odigrala.

Zvezda sada ima polovičan učinak 8-8, dok je ovo Žalgirisu bio 10. poraz u sezoni.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Fenerbahče.

Tok meča:

Zvezda je sasvim solidno otvorila duel u Kaunasu. Jović je podelio nekoliko lepih asistencija Kuzmiću u prvih pet minuta, a cenar crveno-belih ubacio je osam od prvih 10 poena svoje ekipe - 10:5.

Usledila je sjajna trojke Gudurića uz faul, a Zvezda je od starta pokazala veliku borbenost koja je neophodna protiv ekipe Žalgirisa.

Sjajan nivo igre Zvezda je zadržala do kraja prve deonice. U finišu se razgoropadio Branko Lazić koji je sa sedam poena doneo ubedljivih 21:7 posle 10 minuta.

Početkom druge deonice Zvezda je imala i +19 (26:7), ali je domaćin zaigrao bolje i sa sedam vezanih peona se vratio u meč - 26:14.

Brzo se Zvezda konsolidovala. Bjelica je pogodio pod košem psole sjajne asistencije Dženkinsa, a onda je pet poena vezao i Simonović - 33:16.

Usledio je furiozan finiš poluvremena srpskog šampiona. Brutalna odbrana razbila je napad domaćina koji je uleteo u Zvezdinu mašinu i do kraja poluvremena nije uspeo da se iskobelja.

Simonović je neverovatnom trojkom sa 10 metara doneo 47:20, a posle 20 minuta bilo je 47:22.

Za Zvezdu je bilo veoma važno da početkom drugog poluvremena ne dozvoli domaćinu veliku seriju i uspela je to da uradi.

Nastavili su crveno-beli sa sjajnom timskom igrom, pa su uspevali da održavaju 20+ poena prednosti.

Jasikevičius je dobio tahničku kako bi razbudio svoje igrače koji su serijom 6-0 smanjili na 55:36. Ipak, u finišu je Branko Lazić odigrao sjajno pa je Zvezda imala ubedljivih 61:39 posle 30 minuta.

U poslednjoj deonici nije bilo duileme oko pobednika, ali na kraju jeste oko razlike. Zvezda se u poslednjih pet minuta opustila, pa je domaćin priošao na 'samo' minus 15, a u prvom meču u Beogradu gosti su slavili sa +9.

Ipak, Branko Lazić je ubacio važnu trojku i Zvezda je u Kaunasu ostavrila duplu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

570 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve