Nova vest
Košarka

Nedelja, 25.12.2016.

18:53

Zvezda "preživela" i Zagreb za 15-0

Košarkaši Crvene zvezde nemaju konkurenciju u regionalnoj ABA ligi, svoju dominaciju potvrdili su i u Zagrebu.

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda
Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic

Cedevita je namučila crveno-bele, ali je Zvezda slavila 95:91, za 15. uzastopnu pobedu u šampionatu.

Zvezda je loše krenula u meč, zaostajala je devet poena posle prvih deset minuta, ali predvođena Markom Simonovićem preokreće u drugom kvartalu, da bi u trećem stigla do +13.

Potom se raspucao Rajan Boutrajt koji sa 18 poena u trećem periodu vraća Cedevitu u egal, Zvezda opet stiže do +8, ali nove trojke za Zagrepčane pogađa Šurna za -2 u poslednjem minutu, međutimm Simonović sa penala u poslednjih 15 sekundi stavlja tačku na meč.

Simonović je generalno blistao tokom celog meča, postigao je 27 poena (4/4 dva, 4/9 tri) za 30 minuta, a sjajno ga je pratio Ognjen Kuzmić sa 20 poena (8/11 dva) uz deset skokova.

Dvocifren učinak imali su još Čarls Dženkins sa 16, Nemanja Dangubić sa 13 (5/5 dva, 1/5 tri), te Stefan Jović sa deset uz osam skokova i sedam asistencija.

Cedevita je odličnom odbranom u prvom periodu kažnjvala brojne promašaje Zvezde u šutu za dva poena, te stigla do devet poena prednosti (22:13).

Međutim, crveno-beli "stežu" odbranu u drugom kvartalu, ograničavaju domaćina na četiri poena za pet minuta, a Dženkins pogađa dve trojke, "veže" osam poena i donosi preokret (29:26).

Crveno-beli poenima Kuzmića i Simonovića održavaju vođstvo do kraja poluvremena, a potom u trećem periodu pomenuti tandem pomoć dobija od Dangubića pa šampion stiže do maksimalnih 13 razlike (57:44).

Međutim, u poslednjih nekoliko minuta ovog kvartala razigrao se Rajan Boutrajt, pogađa nekoliko trojki, ukupno 18 poena u periodu, pa vraća Cedevitu na -7 (68:61).

Njemu se u poslednjem periodu pridružio Šurna koji pogađa nekoliko trojki, te dovodi Cedevitu na svega koš zaostatka u poslednjih 60 sekundi, ali crveno-beli uprkos bespotrebnim greškama uspevaju da odbrane vođstvo i zaključe 2016. 15. pobedom u ABA ligi.

U domaćem timu istakli su se Boutrajt sa 30 poena (4/7 dva, 6/13 tri), od čega je 18 ubacio u trećoj četvrtini, a pratili su ga Šurna sa 16 (4/6 tri), pogodivši sve trojke u drugom poluvremenu, te Rašard Džejms sa 11 poena.

Tok meča:

Domaćin bolje otvara meč, Botrajt i Tomas donose 4:0, Zvezda se postepeno budi i smanjuje na 5:4, ali gubi loptu u napadu za preokret, potom promašuju crveno-beli dva šuta za tri, pa Cedevita trojkom Džejmsa uz koš Žganeca i zakucavanje Bilana "beži" na 12:4.

Nakon Radonjićevog tajm-auta, Simonović veže pet poena u dva napada, a potom poentiraju Jović i Kuzmić za povratak Zvezde u egal, ali Bilan sa četiri poena, Džejms trojkom, te Tomas i Krušlin sa penala opet povećavaju razliku u korist Cedevite posle prvog perioda – 22:13.

Crveno-beli odlično kreću u drugom periodu, odbrana krade dve lopte domaćinu, a Simonović i Dangubić lako poentiraju, pa Mršić traži tajm-aut (22:17). Krušlin poentira nakon minuta odmora, ali to ne zaustavlja Zvezdu.

Beograđani posle deset promašaja konačno počinju da pogađaju trojke, dve "veže" Dženkins za osam poena u nizu i preokret Zvezde na 29:26, sredinom drugog kvartala.

Posle novog tajmauta Mršića, Cedevita uspeva da obuzda Dženkinsa, pogađaju Botrajt, Begić i Bilan, ali Zvezda održava blagu prednost poenima Kuzmića i Simonovića za +5 na poluvremenu – 33:38.

Kuzmić nastavlja o odličnom ritmu i na startu drugog poluvremena, nakon dva penala i koša Dangubića, pogađa i iz reketa, te donosi Zvezdi prvu dvocifrenu prednost (44:33).

Džejms i Šurna na trenutak vraćaju Cedevitu u igru, ali nakon novog polaganja Kuzmića, Dangubić takođe pogađa iz reketa, a onda ubacuje i trojku za novih +10 (51:41).

Boutrajt "veže" dve trojke za novi odgovor domaćina, ali Zagrepčani nisu imali rešenje za Kuzmića, nakon čega novu trojku pogađa Simonović i crveno-beli stižu do maksimalnih +13 (57:44).

Razigrala su se oba tima u završnici perioda, pre svega igrači su se raspucali, za Cedevitu su pogađali Džejms i Šurna, a druge Bjelica i Dženkins, ali je u centru pažnje i dalje bio Boutrajt koji smanjuje deficit na svega pet poena, ali Nejt Volters u završnici perioda donosi Zvezdi +7 pred poslednjih deset minuta – 61:68.

Amerikanac je probudio i saigrače, sjajno ga prati Šurna koji pogađa dve trojke na startu odlučujućeg kvartala, ali Bjelica i Simonović odgovaraju istom merom i odbijaju napad domaćina (74:67).

Međutim, ne uspevaju crveno-beli da potpuno isprate nalet Cedevite, Bilan "veže" pet poena u dva napada i smanjuje deficit na samo koš razlike (74:72).

Zvezda dobro reaguje posle tajm-auta Radonjića, Dženkins krade loptu i pogađa, za njim i Jović, a nakon što Katić promašuje trojku, Šurne pravi faul u napadu, što kažnjava Dangubić pa Zvezda se vraća na +8 (80:72).

Međutim, nastavlja se šuterski obračun u Zagrebu, Šurna "veže" pet poena", Simonović pogađa svoju četvrtu trojku, potom polažu Jović i Boutrajt pa Zvezda u poslednja tri minuta ulazi sa četiri poena prednosti (85:81).

Delovalo je da je meč rešen minut i po pre kraja, Boutrajt pravi korake, Kuzmić i Jović završavaju uzastopne napade, pa dok je za Cedevitu u tom periodu pogodio samo Katića, a Krušlin promašio šut za tri poena, na 91:83 za goste.

Međutim, crveno-beli su se previše opustili, nakon poena Katića sa penala na ulasku u poslednji minut, Jović pravi dve greške, a Boutrajt pogađa novu trojku i smanjuje na tri razlike pred poslednjih 12 sekundi.

Domaćini prave brz faul, Simonović pogađa oba penala, ali fantastični Boutrajt pogađa novu trojku i dovodi Cedevitu na koš zaostatka, šest sekundi pre kraja.

Posle novog brzog faula i tajm-auta Zvezde, Simonović ne greši sa linije za slobodna bacanja, domaćin kreće bez tajm-auta u poslednji napad, ali Katić ne uspeva da pogodi, pa Zvezda stiže do nove pobede – 91:95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve