Nova vest
Košarka

Petak, 02.12.2016.

18:50

EL: Žalgiris slavio u Beogradu, šesti poraz Zvezde

Crvena zvezda poražena je u Pioniru od Žalgirisa u desetom kolu Evrolige – 88:79 (44:42).

Izvor:

Autor:

EL: Žalgiris slavio u Beogradu, šesti poraz Zvezde
StarSport

Srpski i regionalni šampion preterpeo je šesti poraz u najelitinijem takmičenju, dok je litvanski predstavnik stigao do četvrtog trijumfa, prvog na gostujućim parketima.

Crveno-beli su loše ušli u meč, gosti su već posle nekoliko minuta igre imali gotovo dvocifrenu prednost, ali su Marko Simonović i Milko Bjelica uspeli da naprave preokret sjajnom serijom (10:0), pa je domaćin na odmor otišao s prednošću.

Međutim, iako je Zvezda i u trećoj deonici uspela da se izbori sa nezgodnim gostima i čudnim kriterijumom suđenja, i da u poslednjih deset minuta uđe u egalu (66:66), kao nepremostiv problem javio se četvrti faul Marka Simonovića.

Najbolji igrač ekipe sa Malog Kalemegdana je burnom reakcijom zaradio i tehničku, pa nije mogao na parket u poslednjih petnaesetak minuta utakmice, što njegovi saigrači nisu uspeli nikako da nadomeste.

Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa pametno je sačekala trenutak za nalet, pojačala je pritisak u odbrani, i serijom lakih poena i slobodnih bacanja stvorila osetnu prednost, koju nije ispuštala do samog kraja.

Goste je predvodio nezadrživi centar Antanas Kavaliauskas ubacivši 20 poena (7/8 za dva), uz četiri skoka, a najbolje ga je pratio Arturas Milaknis sa jednim manje (1/2 za dva, 5/6 za tri) i po tri uhvaćene lopte i asistencije. Dvocifren je bio još Edgaras Ulanovas sa 14 poena, dok je Brok Motum zabeležio devet.

S druge strane, domaćin je imao samo četiri raspoložena igrača, pošto su Milko Bjelica, Marko Simonović, Nemanja Dangubić i Nejt Volters ubacili 66 od ukupno 79 poena svoje ekipe.

Najefikasniji je bio Bjelica sa 19 (4/11 za dva, 1/2 za tri) i pet skokova, Dangubić (4/6 za dva, 2/3 za tri, 5as, 4sk) i Simonović (3/3 za dva, 2/3 za tri) ubacili su po 16, a Nejt Volters 15 (4/6 za dva, 2/3 za tri, uz pet asistencija i četiri uhvaćene lopte.

Domaćin je od samog starta susreta zaigrao svoju prepoznatiljivu odbranu, pa gosti nisu uspeli u uvodnih 120 sekundi da postignu koš. Međutim, crveno-beli to nisu iskoristili na drugoj strani, postigli su šest poena, na šta je Žalgiris uspeo da ogovori i trojkama Arturasa Milaknisa stigao do preokreta i vođstva (6:8).

Posle nove greške, Augusto Lima pogađa dva slobodna bacanja, a Nemanja Dangubić na drugoj strani promašuje novi šut za tri poena. Usledilo je polaganje Lime, posle proigravanja Lea Vestermana, posle čega Dejan Radonjić traži prvi tajm-aut na meču (6:12).

Nije uspeo Ognjen Kuzmić da prekine seriju gostiju sa linije za slobodna bacanja, da bi Milaknis neobjašnjivo ostao sâm u korneru na drugoj strani – lako pogodivši svoju već treću trojku. Ipak, Vesterman je, posle nove greške domaćih, požurio sa šutom za tri poena, a Milko Bjelica ubacio prvi šut za tri poena za Zvezdu (9:15).

Potom je viđena pomalo neverovatna situacija, Branku Laziću je sviran faul prilikom probijanja bloka, a sudije su istovremeno priznale novu trojku Milaknisa, uz loptu sa strane za Žalgiris. Brok Motum je položio posle lepe akcije iz čeonog auta, a Bjelica na drugoj strani oba puta bio precizan sa penala.

Usledila je nova greška arbitara, koji nisu svirali čiste korake Motuma, zatim težak promašaj Dangubića, a onda i trojka Marka Simonovića uz zvuk sirene, iz veoma teške pozicije. Na ulasku u poslednjih dvadesetak sekundi igre u prvoj deonoci, sudije još jednom navlače 'gnev' cele hale faulom koji sviraju Simonoviću, a tačku, posle odlične timske odbrane, stavlja Nejt Volters flouterom – 16:24.

Zvezda je nalet s kraja prve četvrtine prenala i na drugu, pa je Simonović dobru defanzifu krunisao novom ukradenom loptom, pre nego što je završio asistenciju Nejta Voltersa, a Šarunas Jasikevičijus reagovao tajm-autom. Antanas Kavaliauskas uspeo je da pronađe prostor pored Kuzmića i pogodi iz okreta, ali onda Brok Motum faulira Simonovića pri šutu za tri, a Marko pogađa dva bacanja (19:24).

Nastavili su crveno-beli da igraju s velikom borbenošću, a to se vratilo Voltersu – koji hvata svoj promašaj i pogađa uz faul, a zatim i dodatno bacanje. Međutim, iako posle koševa Voltersa prilazi na tri poena zaostatka, Žalgiris odmah odgovara i ponovo stiče osam poena viška (23:31).

Simonović i Renaldas Seibutis upisuju nove dve 'dvojke', ali posle pogotka svog igrača Motum pravi nesportsku ličnu, a ponovo Simonović pretvara dva bacanja u poene. Iako je Zvezda i dalje igrala veoma dobro u odbrani, gosti su uvek nekako pronalazili prostor da poentiraju, pa je Radonjić još jednom morao da reaguje (27:35).

Odmah po povratku s minuta odmora, Blejica pogađa uz faul, pa i slobodno bacanje, potom gazi liniju za tri i pogađa bez 'koske', da bi 2+1 uspešno realizovao i Čarls Dženkins za izjednačenje. Zvezda je dodatno podigla energiju na obe strane terena, pa je iznuđen još jedan faul u napadu, a onda i vođstvo posle polaganja Bjelice (37:35).

Seriju domaćina od 10:0 prekida Milaknis novom trojkom, odgovara Simonović dvojkom iz nove teške pozicije, da bi usledila nešto bolja igra Žalgirisa. Ipak, ni ovoga puta Zvezda nije dozvolila da upadne u ritam rivala, a to na najbolji mogući način prekida Bjelica košem uz faul i sigurnom realizacijom bacanja. Stefan Jović upisuje svoje prve poene iz brze kontre, Lima promašuje oba bacanja na drugoj strani,a isto čini i Jović pri šutu za tri poena za kraj prvog poluvremena – 44:42.

Drugo poluvreme počelo je dvojkom Dangubića, odnosno trojkom Kevina Pengosa, da bi se Kuzmić izborio za faul i pogodio jedno slobodno bacanja. Novu ukradenu loptu Simonovića nije materijalizovao Jović, ali je upravo Simon pogodio trojku uz faul, posle koša Pengosa (50:47).

Brzopleta akcija Dženkinsa koštala je Zvezdu prilike da ode na pet poena prednosti, što je kaznio Vesterman trojkom, ali je propušteno već u sledećem napadu nadoknadio Dangubić uspešnom realizacijom penala posle pogotka uz faul. Nijedan od dva tima nije uspeo da se 'odlepi', Kavaliauskas je pogodio samo jedno bacanje, a Dangubić nastavio svoju seriju svojom prvom trojkom (56:51).

Nije Zvezda dozvoljavala, za razliku od prvog poluvremena, lake poene gostima, ali se prvi problem javio u vidu trećeg faula Dangubića. Milaknis je još jednom prekinuo nalet crveno-belih, a Dženkins novim lošim dodavanjem prinudio Jovića da faulom seče kontru, odnosno Radonjića da zatraži tajm-aut (56:53).

Posle mini-odmora. Žalgiris još jednom hvata svoj promašaj, a Kavaliauskas pogađa uz dosta sreće. Međutim, Dangubić postiže novu trojku, svoj već 11 poen u trećoj četvrtini, ali Dženkins po treći put pravi lošu procenu i šalje prekratak šut za dva. To kažnjava Motum, Jović pogađa iz neverovatne pozicije, a onda Simonović, isprovociran faulom, zarađuje i tehničku grešku, pa je za njega meč već na tri minuta do kraja pretposlednjeg perioda bio gotov (61:59).

Nisu gosti iskoristili dodatni napad, ali ni Zvezda priliku da poenima povrati kontrolu, pa Edgaras Ulasonovac sa linije donosi izjednačenje svom timu. Dangubić ne uspeva da pogoti novi šut za tri poena, a Motum pravi preokret za Žalgiris. Međutim, prednost Zvezdi ekspresno vraća Volters trojkom, potom pogađa i za dva, ali sve to neutrališe Lukas lekavičijus trojkom za egal pred poslednjih deset minuta – 66:66.

Odlučujuća četvrtina krenula je nesrećnim promašajem Bjelice za dva, da bi na drugoj strani Lekavičijus, iz drugog pokušaja, pogodio za tri. Sada je Zvezda imala sreće jer je Saibutis zaradio nesportsku ličnu grešku, zbog faula nad igračem bez lopte, Gudurić je pogodio jedno bacanje, ali je onda Volters upisao svoju drugu trojku (70:69).

Rezultatsku 'klackalicu' nastavili su Ulanovas, Bjelica i Motum, pa i dalje nijedan tim nije stvorio prednost. Posle lošeg dodavanja Lazića, s jedne na drugu stranu protivničke polovine. Kavaliauskas pogađa oba bacanja, odgovara Bjelica istom merom, ali Kavaliauskas nastavlja da pravi velike probleme domaćima ispod samog koša, pa Radonjić još jednom mora da reaguje (73:78).

Loš period Zvezde nastavio se sa dva promašaja Kuzmića sa linije za slobodna bacanja, Kavaliauskas je nastavio svoju seriju, a Bjelica potom pogodio samo jedno bacanje. Ulanovas je zatim bio precizan iz teške pozicije, nešto slično uradio je Volters na drugoj strani, da bi onda ukrao loptu, a Dangubić očajnom završnicom upropastio priliku da se crveno-beli u potpunosti priključe (76:84).

Umesto da bude četiri razlike, nerezonsko rešenje dovelo je do toga da gosti ponovo imaju osam poena prednosti, iako je Dangubić novom trojkom malo uspeo da se iskupi. Međutim, odmah zatim napravio je petu ličnu grešku, a Ulanovas praktično rešio pitanje pobednika na nešto više od dva minuta do kraja (79:86).

Sudije su nastavile da sviraju svaki kontakt, a Žalgiris je to maksimalno koristio i samo uvećavao svoju prednost, pa do kraja nije bilo nimalo uzbuđenja. Litvanski sastav je lako priveo susret kraju i upisao prvi trijumf na gostujućim parketima ove sezone, odnosno ukupno četvrti – 79:88.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

479 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve