Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.12.2016.

11:00

Peković: Pomogao sam, ali nemam čarobni štapić...

Predsednik KK Partizan Nikola Peković govorio je za "Novosti" o finansijskoj situaciji u klubu, Dušku Vujoševiću i povredi koju vuče već godinama.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Peković: Pomogao sam, ali nemam čarobni štapić...
Foto: StarSport

"Od prvog dana sam bio svestan velikog izazova", počinje za "Novosti" Peković, otkrivajući samo deo problema s kojima se Partizan bori.

I spreman je, na čelu s njim, da se bori. Spreman je da sasluša savet svakoga, ali i da pogleda realnosti u oči.

"Kada sam došao u klub, ljudi su odmah mislili da ćemo osvojiti ABA ligu, da ćemo se 'tek tako' vratiti u Evroligu. Ali, moramo da budemo trezveni, da se prisetimo kakva je bila situacija, da klub nije imao predsednika, trenera, igrače, teturao se po ivici gašenja. Znamo da put nije kratak, niti lak. Ali, nećemo odustati".

Određeni deo javnosti smatra drugačje...

"Svačiji rad je podložan kritikama, dobronamernim, pa tako i naš. I uvek smo spremni da prihvatimo savet, pomoć. Ali ima i onih koji izjavama, paušalnim mišljenjima, bez ikakvog osnova i 'predznanja' kako klub funkcioniše, samo nanose štetu Partizanu. Trudimo se da se ne obaziremo na to. Ako je neko ko tako priča, želeo stvarno da pomogne, imao je priliku. Nije došao. I dalje ćemo se truditi da svu energiju trošimo kako bismo pomogli Partizanu, a ne na rasprave. Jednostavno, branićemo se, ako uopšte moramo da se branimo, delima. Na kraju godine ćemo sesti i reći šta smo uradili, za koliko smo smanjili dug i na taj način pokazati kako smo radili. Moći ću svakog da pogledam u oči, kao što sam uvek činio".

Najveći teret su finansije.

"Mnogo puta sam rekao da dugovi neće nestati preko noći. Došao sam da pomognem, dosta sam i lično pomogao, ali nemam čarobni štapić da odjednom sve to nestane. Pa setite se kako je prošle godine kad smo došli bila teška situacija. Uspeli smo da se izborimo. Sada ide na bolje, stabilizovali smo se, vratili smo par velikih sponzora u klub, koji su se ranije povukli. Takođe, jači smo i za nekoliko novih. Radimo na dovođenju još njih, što je i naš glavni koncept. Situacija je daleko od idealne, ali Partizan živi, funkcioniše, trudimo se da se igračima isplaćuju redovno plate, krenula je i isplata Radnoj zajednici. Pokazali smo da možemo. Pojedinci nas kritikuju kad se zahvalimo nekome što nam je pomogao. U čemu je problem što smo to uradili? Pa valjda je red da se zahvalimo. Pomozite i vi, reći ćemo 'hvala".

Nedavno je Duško Vujošević izjavio da Partizan kasni sa izmirivanjem obavezama prema njemu...

"Nijednog trenutka nismo bežali od toga da Partizan duguje bivšim igračima, trenerima... Svi dolaze da traže pare uglavnom lično od mene, iako ja nisam bio garant nijednog od tih ugovora. Ali, kao predsednik kluba sam se samim tim prihvatio da nađem rešenje. Nemoguće je 'sad i sve', jer bi onda klub bio ugašen, a svi oni bi ostali onda bez novca. Zato tražim samo malo strpljenja. Ima njih koji to ne razumeju. Lično sam, kada je Dule u pitanju, bio za to da mu se isplati sav novac, da se dogovorimo, jer nikome ne koristi da se povlačimo po sudovima".

Peković je doneo još jednu tešku odluku, da svojevremeno crno-beli ne nastave saradnju sa Vujoševićem.

"Dule je legenda kluba, bio mi je trener, toliko je igrača i uspeha napravio u Partizanu. Ali, osetio sam da je došlo do neke vrste zasićenja, da je vreme za promenu. Stojim iza svake odluke, kao što sam stajao iza odluke da kasnije promenimo trenera i angažujemo Džikića, izvanrednog stručnjaka i osobu. Naravno biće uspona i padova, pa to je sastavni deo košarke i svakog sporta. Ali, apsolutno verujemo u Džikića".

Prvi čovek Partizana se osvrnuo i na dosadašnji deo sezone.

"U ABA ligi smo, po mnogima, neočekivano dobro startovali. U Ligi šampiona je bilo par poraza koji uslovno rečeno nisu neočekivani, osim Šarlroa. Eto, desio se i taj nesrećni poraz od Sasarija. Ne zaboravite da smo nekoliko mečeva igrali bez Veličkovića, da smo bez Majstorovića neko vreme. Takođe, igramo protiv ekipa koje imaju značajno veće budžete. Mislim da sveukupno, u oba takmičenja, imamo zadovoljavajući rezultat".

Liga šampiona na početku nije bila planirana...

"U jednom trenutku smo shvatili da nismo u poziciji da ulazimo u sukob sa nacionalnim savezom, posredno i njih stavimo u nepovoljan položaj prema FIBA. Sagledavši sve, zbog svega što Partizan predstavlja u našoj košarci odlučili smo da igramo FIBA Ligu šampiona".

Provlačilo se po forumima da je ta odluka zatvorila Evroligina vrata Partizanu.

"Niko nikada nam nije rekao da ne možemo u Evroligu. Trudićemo se da se vratimo u to takmičenje u koje svako želi, bili smo u tom društvu godinama. Ali, uz rezultate koji su jedan od preduslova, važno je da finansijski stanemo na noge, da imamo materijalni potencijal da ispratimo Evroligu. Verujem kada to uradimo, da ćemo igrati u Evroligi...", zaključio je za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve