Nova vest
Košarka

Petak, 28.10.2016.

20:00

Zvezda nemoćna u Atini

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Panatinaikosa 70:59 (23:14, 23:11, 15:16, 9:18) u četvrtom kolu Evrolige.

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda nemoćna u Atini
Foto: StarSport

Crveno-beli su posle dve uzastopne pobede bili nemoćni u Atini, a boljeg rezultata u OAKA areni koštalo ju je očajno prvo poluvreme.

Tim Dejana Radonjića je bio nemoćan u napadu, dok u odbrani nije imao rešenja za odličan šut PAO (83% za dva), te raspoložene Džejmsa Gista, Nika Kalatesa i Demetrisa Nikolsa.

PAO je od starta diktirao ritam meča, poveo 9:4, potom 17:10, dobio prvi period 23:14, a onda serijom 11:0 stekao 20 poena prednosti i rešio meč već posle 15 minuta igre.

Crveno-beli su tek u drugom poluvremenu pronašli svoju igru iz prethodnih mečeva, popravili odbranu, ali nisu uspevali da zaustave šut rivala koji je u trenutku kada je srpski tim trojkama Bjelice prepolovio zaostatak (63:53) sredinom poslednjeg perioda, odmah odgovorio sa tri koša u nizu i stavio tačku na meč.

Jedini vredan pohvale u timu Zvezde na meču u Atini bio je Ognjen Kuzmić koji je ostvario dabl-dabl sa 15 poena (7/9 iz igre) i 15 skokova, a dugo je jedini postigao poene u prvom poluvremenu.

Dvocifren učinak imao je još samo Milko Bjelica sa 12 poena, dok su po osam postigli Čarls Dženkins i debitant Nejt Volters, koji je nakon traljavog starta u prvom poluvremenu, odigrao solidno u nastavku i najavio da će biti solidno pojačanje.

PAO su do treće pobede u sezoni predvodili Gist sa 17 poena te po 3 ukradene lopte i skoka, Kalates sa 16 poena, 6 skokova i 5 asistencija, Burusis je dodao 12 poena uz 9 uhvaćenih lopti, a 12 poena postigao je i Rivers.

Zvezda u sledećem kolu dočekuje Baskoniju za sedam dana, dok PAO gostuje Anadolu Efesu.

Tok meča:

Crveno-beli dosta greše na otvaranju meča u OAKA areni, tri uzastopna napada su završili izgubljenom loptom bez šuta, što PAO koristi za početno vođstvo 5:2, ali takođe propušta nekoliko napada koja su mogla da mu donesu znatno veću prednost. Međutim, crveno-beli nastavljaju sa greškama, nakon koša Kuzmića gubi još tri napada, pa Grci preko Feldina i Nikolsa stižu do 9:4.

Nekoliko promašaja igrača PAO omogućilo je crveno-belima da se lako vrate u egal, ali to ne koriste, niko ne uspeva da pogodi koš, nastavljaju da gube lopte, a nije bilo ni tečnosti u igri kao pre nekoliko dana. Međutim, tri minuta pre kraja prvog perioda Gudurić i Jović "vežu" dve trojke kojima odgovaraju na pet poena Kalatesa, ali PAO zadržava vođstvo nakon koša Gista uz dodatno slobodno (17:10).

Simonović je novim košem produžio dobar period igre crveno-belih, ali je PAO i dalje imao mnogo bolji odgovor pa koševima Gista i Riversa uz zvuk sirene stiže do 23:14 posle prvog perioda.

PAO furiozno otvara drugi kvartal, pogađaju Rivers, Burusis i Kalates te u roku od 90 sekundi domaćin stiže do 15 poena prednosti (29.14). Nastavili su Grci da dominiraju, nakon devetog poena Kalatesa, trojku pogađa Burusis za ogromnih 34:14 posle svega 13 minuta igre, a Zvezda ne uspeva da u drugom periodu pogodi koš ni sa linije za slobodna bacanja.

Kuzmić je jedini uspevao da parira domaćinu, jedini je poentirao u drugom periodu i sa devet poena (tri koša u nizu) smanjio zaostatak Zvezde na ispod 20 razlike, ali bez reakcije drugih igrača tim Dejana Radonjića je bio daleko od povratka u meč (41:23).

Konačno, dva minuta pre kraja poluvremena upisuje se u strelce još jedan igrač Zvezde, Mitrović pogađa, ali PAO brzo reaguje na ovu mini-seriju te koševima Gista se vraća na +21 (46:25) posle prvih 20 minuta igre.

Trener Zvezde Radonjić najavio je na poluvremenu jaču odbranu, tako su crveno-beli i zaigrali u trećem periodu, ali je PAO zadržao visok procenat šuta iz igre te bez problema održavao prednost. Koševima Nikolsa, Gista i Kalatesa je reagovao na poene Dangubića i Mitrovića (52:31).

Ubrzali su crveno-beli ritam meča sredinom trećeg perioda, trojku sa polovine terena je pogodio Volters za prve pobede u dresu beogradskog tima, poentirao je i Simonović, ali Zvezda nije uspevala da smanji zaostatak jer su s druge strani igrači PAO imali odgovor na sve preko Kalatesa i Gista (57:36). I do kraja perioda PAO je odgovarao na svaki koš Zvezde, pa je zadržao sigurno vođstvo 61:41, pred poslednji kvartal.

Crveno-beli odlično otvaraju odlučujuću četvrtinu, poenima Voltersa i Dženkinsa prave seriju 6-0 i teraju Ćavija Paskvala na tajmaut (61:47). Ova pauza je usporila u potpunosti ritam, usledilo je nekoliko neuspešnih napada oba tima, da bi sredinom perioda Bjelica "vezao" dve trojke i smanjila zaostak na deset poena, pred poslednjih pet minuta (63:53).

Međutim, PAO lako zaustavlja nalet Zvezde, Feldejn prekida seriju crveno-belih, a nakon nekoliko dobrih odbrana Gist te Rivers trojkom vraćaju domaćina na -15 (70:55), nešto više od dva minuta pre kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

362 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve