Nova vest
Košarka

Četvrtak, 20.10.2016.

15:07

"Nebojša Popović naš večiti vođa"

Komemoracija povodom 15 godina od smrti jednog od tvoraca jugoslovenske i srpske košarke Nebojše Popovića održana je u prostorijama KSS.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

kkcrvenazvezda.rs

Prisutni su evocirali uspomenu na čoveka koji je, između ostalog, osnovao KK Crvena zvezda i bio selektor i igrač koji je postigao prvi koš za državni tim na Svetskom prvenstvu u Argentini 1950. godine.

Prisutnima je o Popoviću govorio njegov veliki prijatelj Bora Stanković.

"Nažalost, imamo priliku da se vidimo i srećemo samo u ovako tužnim trenucima, kada se pominje neko od naših saboraca, ljudi koji su zajedno stvarali i izgarali za ovu košarku. Prvi od njih je sigurno Nebojša, govoriti o Nebojši, meni koji sam sa njim igrao, stvarao saveze, stvarao Crvenu zvezdu, stvarao timove, svađao se, nije lako", emotivno je započeo Stanković.

Prema njegovim rečima, Nebojša je bio uvek poštovan i teško mu je da govorim o nekome ko je deo njegovog života.

"On je stvaralac košarke u našoj zemlji, inicijator ove velike epopeje, koju je ovaj naš sport doživeo i koje će doživeti u budućnosti. On nije govorio juče, već je uvek govorio sutra, kao što je lepo njegova ćerka napisala, ipak ga je najbolje poznavala. O budućim danima i razvitku, ne samo košarke, nego uopšte kad su u pitanju njegovi životni ciljevi. Nebojša će ostati večito naš vođa, uvek u uspomeni nama, ljudima koji smo sa njim radili, kao čovek koji je inicirao mnoge stvari, čovek koji zalužuje mesto na vrhu. Neka mu je večna slava", istakao je Stanković.

Prisutnima se obratio i prvi čovek Crvene zvezde, kluba koji je Popović stvorio, Nebojša Čović.

"Imao sam privilegiju da u svom košarkaškom delu života radim sa njim 1995, 1996. i 1997. godine, da analiziram njegovu knjigu i vidim da se sada nije sve mnogo promenilo u odnosu na ono što je izneo u knjizi. Lider i kapiten naše velike petorke. Mislim da to stalno treba da nam bude u mislima. Potpuno razumem njegove stavove, jer sam radeći sa njim video da veoma brzo misli i da ima ogromnu energiju, da stalno ide napred, što nije baš prijatno u Srbiji. Ali, on je izborio status poštovanja, za života i posle života. Vrlo sam mu zahvalan, jer imam privilegiju da budem u klubu koji je on stvorio, na čijim terenima je on bio pionir naše košarke", rekao je Čović.

Poznati glumac Ivan Bekjarev čitao je delove iz knjige o Nebojši Popoviću, a komemoraciji su izmedju ostalih prisustvovali i Dušan Ivković, Miketa Durić, Predrag Danilović, Zaga Žeravica, Dragan Đilas, Dejan Tomašević i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve