Nova vest
Košarka

Petak, 30.09.2016.

18:45

Šampionska igra Zvezde na startu sezone

Košarkaši Crvene zvezde počeli su odbranu titule u ABA ligi ubedljivom pobedom protiv skopskog MZT pred oko 4.000 gledalaca u Beogradu rezultatom 91:69.

Izvor: B92

Autor:B92

Šampionska igra Zvezde na startu sezone
Starsport

Dvostruki uzastopni šampion regiona već na debiju u novoj sezoni je pokazao da će biti jedan od najozbiljnijih kandidata za najviši plasman, iako još uvek nije kompletirao sastav.

Ambiciozni gosti iz Makedonije dobro su počeli, ali je Zvezda predvođena Gudurićem, Mitrovićem i Kuzmićem već krajem prve deonice počela da pravi prednost, a meč je definitivno prelomljen do poluvremena (49:30).

Početkom poslednje četvrtine bilo je i najvećih +27, pa se pitanje pobednika praktično nije ni postavljalo na ovoj utakmici.

U sastavu Zvezde debitovali su Ognjen Kuzmić i njegov imenjak Dobrić, zaigrali su i povratnici Milko Bjelica i Čarls Dženkins, a Radonjić je priliku pružio svim igračima (bez poena samo Dobrić).

Marko Gudurić je sa 16 poena (5-7), 3 asistencije i 3 krađe bio najefikasniji kod domaćina, a statistički najbolji bio je Luka Mitrović sa 13 poena (5-5) i 7 skokova. Jović je dodao 11 poena (5-6) i 6 asistencija, Bjelica je ubacio 13 poena, a Kuzmić 10 uz 4 skoka. Na drugoj strani, Tejms je ubacio 17, Lučić 13, a Mesi 12 poena.

Već u ponedeljak Zvezda u derbiju drugog kola dočekuje Cedevitu.

Tok meča:

Radonjić se na prvom meču sezone odlučio za petorku Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić. Zvezda je napadački meč otvorila poenima Kuzmića i Mitrovića pod košem, ali je na drugoj strani raspoloženi Amerikanac Tejms doneo prednost gostima – 7:4.

Jović i Kuzmić vratili su na kratko prednost crveno-belima, ali je od starta bilo jasno da se gosti ne šale. Tejms je ubacio 8 od prvih 12 poena za MZT (12:10), pogodio je dve trojke i bio je najveća pretnja timu Dejana Radonjića.

Uz to su Dženkins i Kuzmić brzo zaradili po dva faula, pa su na parketu ušli Bjelica i Lazić. MZT je imao +4 (16:12), ali su Bjelica i Mitrović odgovorili serijom 5-0.

U samom finišu prve deonice Gudurić je prodorom, asistencijom za Bjelicu i krađom podsetio na svoj vanserijski talenat, pa je Zvezda vodila sa 27:20 posle 10 minuta.

Početak druge četvrtine pripao je gopstima koji su za dva i po minuta ubacili četiri poena (27:24). Ipak, na drugoj strani je uzvratio Marko Gudurić u svom stilu – trojkom uz faul, pa je Zvezda vratila prednost (33:26).

Usledila je još jedna trojka fantastičnog Gudurića, a onda je Kuzmić doneo prvo dvocifreno vođstvo na asistenciju Gudurića – 38:27. Potencijalni reprezentativac pokrenuo je brutalnu seriju Zvezde 16-0, pa su crveno-beli uz ovacije sa tribina brzo došli do +22 (49:27).

Odbrana je sjajno funkcionisala, napad je takođe bio veoma dobar, pa je Zvezda posle 20 minuta imala ubedljivih 49:30 posle nove trojke Tejmsa.

Zvezda je i drugo poluvreme dobro otvorila, ali je u 23. minutu Jović morao da izađe zbog povrede, što je zabrinulo sve u hali ’Aleksandar Nikolić’. Na startu drugog dela zaigrao je i debitant Ognjen Dobrić, a gosti su iskoristili nešto slabiji napad Zvezde i izostanak Jovića i smanjili na -16 (55:39).

Svi su odahnuli kada se Jović krajem treće deonice vratio na parket, a Zvezda je uspevala da održi ubedljivu prednost stečenu u drugom kvartalu. Imali su crveno-beli i najvećih +25, a posle 30 minuta bilo je 69:46.

U poslednjih deset minuta nije bilo nikakve dileme. Zvezda je lagano održavala ubedljivu prednost, na momente je igrala veoma atraktivno, a do kraja meča samo se debitant Dobrić nije upisao u strelce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve