Nova vest
Košarka

Nedelja, 25.09.2016.

10:53

SP: Težak put za srpske basketaše

Poznate su grupe u ženskoj i muškoj seniorskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu koje će biti održano od 11. do 15. oktobra u kineskom Guandžuu.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

SP: Težak put za srpske basketaše
Photo by Jamie Squire/Getty Images for BEGOC

Srbija će na ovoj najvećoj svetskoj smotri imati reprezentaciju u muškoj konkurenciji koja će ovoga puta pokušati da osvoji najsjajnije odličje, s obzirom na to da su na prethodnom Svetskom prevenstvu održanom u Moskvi 2014. godine osvojili srebro.

Put do medalje biće izuzetno težak zbog činjenice da će naš tim u svojoj kvalifikacionoj grupi A za protivnike imati takođe osvajače medalja iz Moskve – reprezentacije Katara (zlato) i Rusije (bronza) i upravo će protiv ove dve ekipe i igrati prvog dana takmičenja 11. oktobra. Pored navedenih reprezentacija protivnici u grupi A će još biti i reprezentacije Italije (učesnik četvrtfinala na Evropskom prvensvu u Rumuniji održanom početkom septembra), kao i reprezentacija Novog Zelanda (čiji su juniori dvostruki osvajači Sveskog prvenstva u U18 kategoriji).

Svetsko prvenstvo je promenilo format u odnosu na prethodna dva održana 2012. u Atini i 2014. u Moskvi i učešće će uzeti samo 20 ekipa u obe konkurencije (ranije je učestvovalo po 24 ekipe).

Takođe, nakon utakmica u grupama eliminaciona faza počinje četvrfinalom (ranije se igrala osmina finala kao početak eliminacija), što znači da samo dve prvoplasirane ekipe iz svake od četiri grupe idu u četvrtfinale. Grupa A u kojoj se nalazi naša reprezentacija u četvrfinalu se ukršta sa grupom D u kojoj se, pored domaćina Kine, nalaze i reprezentacije SAD, Holandije, Japana i Turske.

Podsećamo da će za reprezentaciju Srbije nastupati četiri prvoplasirana igrača na FIBA 3h3 rang listi: Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve