Nova vest
Košarka

Sreda, 01.06.2016.

20:45

Veličković presudio FMP-u, Partizan u finalu KLS

Košarkaši Partizana igraće sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom u finalu plej-ofa Košarkaške lige Srbije.

Izvor: AK

Autor: AK

Veličković presudio FMP-u, Partizan u finalu KLS
Foto: StarSport

Crno-beli su savladali FMP 87:78 (24:10, 17:16, 28.28, 18:24) za 2-1 u polufinalnoj seriji i peti uzastopni "večiti" derbi u borbi za titulu.

Partizan je predvođen Džonsom stekao 14 poena već posle deset minuta, u drugom poluvremenu je trojke počeo da pogađa Veličković za +20, usledio je "raspad" igre domaćina i FMP se vraća na -6, ali Novica "ubica" pogađa još dva puta sa distance i rešava meč.

Finale se igra na tri pobede, a prvi meč na programu će biti verovatno u petak u Pioniru, gde će nominalni domaćin biti crveno-beli, branioci titule.

Prošle sezone Zvezda je okončala 13-godišnju dominaciju Partizana, a serija će se igrati na svaka dva dana po sistemu 1-1-1-1-1.

Partizan je zahvaljujući dobroj odbrani i sjajnom šutu za dva poena (oko 60%) diktirao ritam igre od prvog minuta (16:6), predvođen Kevinom Džonsom koji je dominirao u prvih 15 minuta sa 14 poena je postepeno povećavao razliku do +15 na poluvremenu (41:26).

U drugom delu crno-bele je proradio i šut za tri poena, tri trojke bez promašaja je vezao Veličković, pogađali su još Murić i Marinković, pa Partizan stiže i do 20 poena razlike (57:37). Gosti povremeno uspevaju da uzvrate, sjajno je igrao Lazarević i odbranu i napad, ali česte greške i faululovi prilikom koševa su ih onemogućavali da osetno smanje zaostatak.

Međutim, crno-beli su zamalo sve prokockali u poslednjih deset minuta. Gosti agresivnom igrom uspevaju da nametnu svoj ritam, pogađaju Lazarević, Apić, Tejić Đoković, dok su se s druge strane domaći igrači potpuno pogobili, nestalo je tečnosti u igri, ređali su se promašaji i izgubljene lopte, pa FMP stiže na samo -6, četiri i po minuta pre kraja (74:68).

Bez isključenog Čovića zbog nesportskog poteza i udaranja Murića, FMP su predvodili Đoković i Lazarević, ali Veličković pogađa još dve trojke čime Partizan definitivno rešava pitanje pobednika trećeg meča ove serije (87:78).

Tok meča:

Meč otvara serija grešaka oba tima i po dve izgubljene lopte, ali se ubrzo razigravaju Partizanovi Amerikanci koji kreiraju seriju 10:2 uz osam poena Džonsa za prvu dvocifrenu prednost na dva minuta pre kraja prve četvrtine (16:6). Gosti nisu imali rešenje za agresivnu odbranu crno-belih, šut ih nije služio, dok su s druge strane nekoliko puta dopuštali koš uz dodatno bacanje, a Džonsu se u egzekuciji priključio Vilson sa sedam poena pa je razlika dostigla +15, a Partizan dobija prvi period sa 24:10.

"Panteri" nastavljaju lako da gube lopte (10), jedini raspoložen u završnici bio je Lazarević, dok su crno-beli dominirali u skoku i šutirali skoro perfektno (65%), pa je domaćin bez problema održavao prednost (36:31). Sa blistavom igrom nastavio je Džons koji je za 15 minuta na parketu imao čak 14 poena (7/10). Tek sredinom drugog perioda viđena je i prva trojka na meču, pogađa je Dobrić za FMP posle devet promašaja s obe strane. Ni nešto slabiji ritam u završnici poluvremena nije pomogao FMP-u da se vrati, a prvu trojku postiže i Partizan preko Vrapca, pa na odmor odlazi sa 41:26.

Iako je FMP vezao nekoliko dobrih napada u drugom poluvremenu, razigrao se Tejić sa tri koša, crno-beli ipak nastavljaju da dominiraju. Proradio je domaćinu i šut za tri poena, tri trojke bez promašaja pogađa Veličković i asistira Muriću za četvrtu, pa Partizan povećava prednost na +20 (57:37). Usledio je najbolji period igre FMP-a, Dobrić uzvraća jednu trojku, pogađa i Čović penale posle dobrog prodora, a onda posle ukradene lopte Lazarević fantastično zakucava i smanjuje zaostatak na "samo" 13 poena (57:44).

Partizan uspeva da prekine seriju gostiju pogocima Vilsona i Veličkovića, ali FMP nastavlja da poentira preko Apića i Čovića (prvi u drugom poluvremenu), ali "panteri ulaze u bonus pa kreću slobodna bacanja (63:49). Tim iz Železnika je imao šansu da se dodatno primakne, ali odbrana i dalje nije bila na nivou, Partizan je uprkos slabijem šutu i dalje dobijao faulove prilikom koševa, da bi Marinković pogodio novu trojku za povratak na +19. Gosti uspevaju da poentiraju dva puta u samoj završnici, pa crno-beli i pred poslednji period ostaju na +15 (69:54).

Predvođen Lazarevićem FMP dobro otvara poslednji period, Partizan je promašivao i grešio, pa gosti smanjuju zaostatak na deset poena (71:61). Usledilo je oštar duel Čovića i Murića, Slovenac dobija udarac ramenom u vilicu u duelu bez lopte, verbalno napada rivala pa dobija tehničku grešku, petu za kraj meča. S druge strane, posle pregledanja snimka, sudije su isključile pleja FMP-a zbog nesportskog poteza.

Partizan pogađa oba penala, ali nastavlja da se muči u igri, pa FMP preko Apića i Tejića prvi put od uvodne četvrtine smanjuje razliku na jednocifren broj (74:65). Vitkovac uspeva da uništi još jedan napad crno-belih, što "panteri" kažnjavaju i košem Đokovića uz dodatno nastavljaju da smanjuju razliku na svega -6.

Domaćin seriju gostiju prekida poenima Vilsona sa panala, da bi nakon promašaja Đokovića, Veličković pogodio četvrtu trojku u drugom poluvremenu i verovatno rešio meč (79:68). To demantuje Tejić uzvrativšu trojku, nakon čega oba tima lako stižu do novih poena prodorima Đokovića i Vilsona (81:73).

Usledila je nova trojka Veličkovića i velika greška Lazarevića, nakon čega gosti više nisu uspeli da se vrat. Partizan je tako izborio finale KLS-a pobedom 87:78, za 2-1 u seriji protiv FMP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

171 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve