Nova vest
Košarka

Četvrtak, 24.03.2016.

20:02

FIBA ucenjuje: Ko podrži EL, nema reprezentaciju

Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) nastavlja da vrši pritisak na nacionalne saveze kako bi privolela najveće klubove svojoj Ligi šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

FIBA ucenjuje: Ko podrži EL, nema reprezentaciju

Kako prenose "Večernje novosti", FIBA je uputila pismo savezima u kojima ih upozorava da bi mogla da zabrani nastup njihovih reprezentacija ukoliko njihovi klubovi budu igrali u Evrokupu.

"Želeli bismo da vas informišemo da je Bord FIBA Evropa u Parizu 20. marta dugo diskutovao o skorašnjem razvoju unutar evropskih klupskih takmičenja. U tom smislu, Bord je ustanovio da EKA (vlasnik i organizator Evrolige i Evrokupa) još nije odgovorila na pismo FIBA i FIBA Evropa upućeno na njihovu i adresu 11 licenciranih klubova povodom uvredljivog ponašanja prema ligama i ostalim klubovima.

Bord je ustanovio potrebu da zaštiti lige i klubove svih nivoa, kao i bazu košarkaških organizacija od nezakonitog delovanja EKA, čiji je cilj da isključivo štiti interese samo nekoliko klubova, a na štetu ostalih ekipa, samim tim i evropske košarke.

Bord je naglasio da su klubovi prvenstveno članovi asocijacija s pravima i obavezama da obezbede solidarnost između elite i košarakške baze u Evropi.

Kao odgovor na agresivno i ilegalno ponašanje EKA, odlučeno je da, sa izuzetkom 16 timova Evrolige, bilo koja nacionalna federacija koja podržava nezakonite veze klubova sa EKA, ili potpisivanje bilo kakvih sporazuma EKA i klubova, automatski će izgubiti prava učestvovanja na takmičenja seniorskih nacionalnih timova u organizaciji FIBA Evropa.

Oduzimanje prava na učešće u tim takmičenjima, može se proširiti i na SP i OI",
stoji između ostalog u pismu koje je poslao direktor FIBA Evropa Kamil Novak, a koje prenose "Novosti".

FIBA je pre nekoliko dana promovisala svoju Ligu šampiona, gde učekuje učešće najvećih klubova koji nisu našli mesto u Evroligi.

Problem za FIBA je što je EL većinu zemalja koje imaju učesnike u EL (među kojima je i ABA), praktično uslovila tom pozicijom učešćem i njihovih timova u Evrokupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve