Nova vest
Košarka

Subota, 13.02.2016.

17:00

Partizan kao 'tajfun' kroz Celje

Košarkaši Partizana pobedili su Tajfun sa 83:65 u 24. kolu ABA lige i definitivno obezbedili opstanak u regionalnom takmičenju.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizan kao 'tajfun' kroz Celje
Foto: Tajfun/Gašper Gobec

’Crno-beli’ su upisali 11. pobedu ove sezone, drugu na gostovanju, posle koje su skočili na peto mesto tabele, sa istim skorom kao Zadar.

Tajfun je, s druge strane, doživeo 17. poraz, posle kojeg su njegove šanse da ostane u ABA ligi naredne sezone ostale samo teoretske.

Izabranici Aleksandra Džikića su u prvom poluvremenu tražili pravi ritam, što je Tajfun iskoristio i u jednom trenutku imao devet poena prednosti. Uprkos tome, ’crno-beli’ su na odmor otišli sa plus dva, da bi u trećoj četvrtini zaigrali odlično, igra šampiona Slovenije se raspala, pa je Partizan tada praktično rešio utakmicu.

Međutim, to nije opustilo košarkaše Partizana, koji su u poslednjoj četvrtini došli do dvocifrene prednosti, koju su povećavali, a u samom finišu su imali i 20 poena prednosti. U Celju je viđena najubedljivija igra ’crno-belih’ na gostovanju ove sezone i to bez dvojice važnih igrača – Bože Đumića i Aleksandra Cvetkovića.

Najbolji u redovima Partizana bio je Edo Murić sa 22 poena, pet skokova i četiri asistencije, dok su po 12 poena dodali Kevin Džons i Džamar Vilson, koji je imao i pet skokova. Čedomir Vitkovac je utakmicu završio sa devet poena, isto kao Adin Vrabac.

Kod Tajfuna, Sandi Čebular je imao 15 poena, dok je dvocifren učinak imao još samo Aleksandar Ponjavić, koji je utakmicu završio sa 12.

U ABA ligi sada sledi pauza zbog nacionalnih Kupova, a naredna utakmica Partizan čeka 29. februara, kada dočekuje Cedevitu.

ABA liga, 24. kolo
petak, 26. februar
Zadar – MZT Skoplje 84:72
subota, 13. februar
Tajfun – Partizan 65:83
Mega Leks – Olimpija 19.00
Cibona – Krka 21.00
nedelja, 14. februar
Crvena zvezda – Sutjeska 17.00
Cedevita – Metalac 19.00
ponedeljak, 15. februar
Budućnost – Igokea 21.00

Tabela:
1. Budućnost 21/2
2. Crvena zvezda 17/6
3. Cedevita 17/6
4. Mega Leks 16/7
5. Partizan 11/3
6. Zadar 11/13
7. MZT 9/15
8. Cibona 10/13
9. Olimpija 9/14
10. Igokea 9/14
11. Krka 9/14
12. Metalac 9/14
13. Sutjeska 8/15
14. Tajfun 7/17

Tok utakmice:

Šampion Slovenije je bolje ušao u utakmicu, serijom od 5:0 preko Čebulara i Bolčine u prvom minutu, da bi Partizan odmah uzvratio preko Murića i Koprivice. Međutim, usledila je nova serija domaćina poenima Čebulara i Bratoža, a Partizan je propustio šansu da dođe do izjednačenja pošto su Murić i Koprivica upisali ukupno četiri promašaja sa slobodnih bacanja.

Posle više od minuta bez poena na obe strane, Koprivica je oba puta bio siguran sa slobodnih bacanja, Klark je na drugoj strani odmah pogodio trojku, na koju je uzvratio Murić za 12:10. Čebular je posle faula Marinkovića doneo Tajfunu plus tri, da bi Partizan uzvratio serijom 4:0 preko Džonsa i Vitkovca za prvo vođstvo na utakmici. Ipak, šampion Slovenije je odmah odgovorio, u narednim minutima je održavao prednost zahvaljujući promašajima gostiju, a Tajfun je otišao na plus šest uz zvuk sirene trojkom Ponjavića.

Na početku drugog perioda, Tajfun je novom trojkom Ponjavića stigao do devet poena prednosti (28:19), a Murić je ponovo odgovorio istom merom. Usledili su promašaji domaćeg tima koje su ’crno-beli’ odlično iskoristili i nastavili svoju seriju za koju su zaslužni bili Džons i Vrabac do 28:26. Partizan je imao priliku da brzo dođe do izjednačenja, ali je Murić tada izgubio loptu, a potom nesportski faulirao Bratoža.

Upravo Bratož je jednim pogotkom sa slobodnih bacanja prekinuo seriju gostiju, da bi Parker povisio na 31:26, ali je Džons na drugoj strani sprečio domaći tim da se još odvoji. Vilson i Džons su u naredna dva napada odlično iskoristili greške košarkaša Tajfuna i vratili Partizanu vođstvo – 32:31.

’Crno-beli’, međutim, nisu dugo zadržali vođstvo, pošto je domaći tim uzvratio reko Bolčine, ali je Marinković svojom trojkom poravnao rezultat na 35:35. Bolčina je odmah vratio prednost domaćinu, ali je Partizan uzvratio serijom od 6:0 preko Vitkovca i Milutinovića. Do kraja prvog poluvremena, Tajfun je uspeo da se primakne na minus dva poenima Bratoža uz zvuk sirene – 43:41.

Partizan je sjajno ušao u drugo poluvreme – serijom 7:0 preko Murića i Vilsona za 50:41 na početku 23. minuta utakmice, pre nego što je domaći tim tražio tajm-aut. Murić je promašio trojku za nastavak serije, koju je Čebular prekinuo u napadu koji je sledio. Murić je ipak odmah vratio Partizanu plus devet (52:43), da bi Marinković u jednom trenutku završio na parketu pošto ga je Bolčina uradio ramenom, ali se brzo pridigao.

Tajfun je nastavio sa praznim minutima, ali ’crno-beli’ to nisu uspevali da oštrije kazne, ali je Vrabac uskoro doneo gostima dvocifrenu prednost – 54:43. Seriju su potom nastavili Marinković sa slobodnih bacanja i Koprivica košem koji je nasmejao i njegovog trenera za plus 15, a Klark je trojkom u 28. minutu uspeo da je prekine. Partizan je od tada održavao svoju prednost, a Murić ga je odveo na do tada maksimalnih plus 17 (66:49) dvema trojkama. Sebić je odmah uzvratio trojkom, ali je Vilson bio siguran van linije za tri poena i na poslednji odmor su ’crno-beli’ otišli sa 69:52.

Džons je Partizanu doneo maksimalnih 19 poena prednosti u drugom minutu poslednjeg perioda (71:52). Tajfun nikako nije uspevao da odgovori, smanjivao je na 17 razlike, ali je ubrzo Murić svojom šestom trojkom iz sedam pokušaja odveo Partizan na plus 20 (76:56). Usledili su minuti bez poena na obe strane, da bi se domaći tim ponovo probudio zahvaljujući greškama ’crno-belih’, ali su se Džikićevi izabranici uozbiljili posle tajm-auta i priveli utakmicu kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d