Nova vest
Košarka

Četvrtak, 04.02.2016.

19:25

EL: Zvezda ponovo pala u Istanbulu

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su sa 69:66 na gostovanju Darušafaki u okviru šestog kola Top16 faze Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

EL: Zvezda ponovo pala u Istanbulu
Starsportphoto

Zvezda je tako doživela treći poraz u drugoj fazi elitnog takmičenja i to posle niza od tri trijumfa, pa je sada četvrta na tabeli grupe E, dok je turski klub upisao tek prvi trijumf.

'Crveno-belima' je to treći poraz u Istanbulu ove sezone, pošto su prethodno izgubili od Fenerbahčea u grupnoj fazi i Anadolu Efesa na startu Top16 faze.

Darušafaka i Crvena zvezda su odigrale zanimljivu utakmicu, ne toliko atraktivnu, u kojoj nijedan tim nije imao veću prednost od šest poena, a na kraju je presudila trojka Endera Arslana minut pre kraja susreta. Prethodno je Majk Cirbes promašio oba slobodna bacanja, a domaći tim je pre trojke upisao tri ofanzivna skoka.

Obe ekipe su napravile veliki broj grešaka, imale su izuzetno loš šut, ali su domaći košarkaši bili bolje koncentrisani u samom finišu. Zvezda je imala priliku da utakmicu uvede u produžetak, ali su posle loše organizacije napada, Branko Lazić i Stefan Jović imali promašaje za tri poena u poslednjim trenucima susreta.

Utakmicu je obeležio i veliki broj slobodnih bacanja, ali u korist Darušafake, pošto su se igrači turskog kluba čak 32 puta našli na liniji penala, naspram samo 13 'crveno-belih'. Sudije su u prvom poluvremenu na tom polju imale nešto oštriji kriterijum, ali su u nastavku malo promenili kriterijum, ali to nije uticalo na krajnji rezultat.

Najefikasniji među izabranicima Dejana Radonjića bio je Tarens Kinzi sa 16 poena, a dvocifreni učinak imao je još samo Vladimir Štimac, sa 11 poena i deset skokova. Majk Cirbes je utakmicu završio sa osam poena i šest skokova, dok su po šest poena dodali Nemanja Dangubić, Marko Simonović i Stefan Jović, koji je upisao i šest asistencija.

Na drugoj strani, Semih Erden je imao 14 poena i šest skokova, Mehmet Jagmur je dodao deset poena, isto kao i junak pobede Ender Arslan.

Naredna utakmica u Evroligi košarkaše Crvene zvezde čeka sledećeg četvrtka, kada u dvorani "Pionir" dočekuju Cedevitu.

Tok utakmice

Cirbes je omogućio Zvezdi prvi napad, ali je usledio promašaj za tri poena, koji je Jović anulirao ukradenom loptom, a Miler posle asistencije Kinzija doneo vođstvo gostima od 2:0. Usledili su problemi za zapisničkim stolom, pa je brzo došlo do pauze, posle koje je Erden upisao prvi poen za Darušafaku, posle kojih je Dangubić polaganjem odveo Zvezdu na 4:1. Ipak, tada je došlo do novih problema i nove pauze, ali je sve brzo rešeno i utakmica je nastavljena, a to je bio tek početak drugog minuta.

Košarkaši Zvezde su igrali dobro u odbrani, a Darušafaka je prve poene iz igre postigla preko Lukasa u trećem minutu. Do tada je jedino Erden postigao dva od četiri slobodna bacanja, a poenima Lukasa prethodio je koš Jovića. Bjelica je doneo prvo izjednačenje domaćem timu – 6:6, ali je Zvezda uzvratila prvim poenima Cirbesa, a potom i sjajnim poenima Kinzija i Dangubića za vođstvo 12:6.

Serija ‘crveno-belih’ je probudila domaće igrače koji su odgovorili preko Erdena i Jagmura, ali je Kinzi odmah odveo Zvezdu na plus tri (14:11). Beograđani su u narednim minutima održavali prednost, ali nisu uspeli da se osetnije odvoje, da bi Miler u sedmom minutu trojkom drugi put na utakmici Zvezdi doneo šest poena prednosti (19:13). Dok lopta još nije prošla kroz obruč, Bjelica je napravio faul u reketu, pa su ‘crveno-beli’ dobili novi napad, ali ga nisu iskoristili.

Usledili su loši napadi gostiju, koje je Jamur iskoristio i serijom 7:0 doneo Darušafaki preokret i prvo vođstvo na utakmici – 20:19, što je nateralo Radonjića da zatraži tajm-aut. Međutim, odmah u sledećem napadu Štimac je upisao još jednu izgubljenu loptu, a iako do kraja četvrtine nisu postigli nijedan poen, ‘crveno-beli’ su je završili sa samo dva poena zaostatka.

Darušafaka je na samom početku druge četvrtine došla do četiri poena prednosti, a Zvezda je tada već četiri minuta bila bez poena. Lošu seriju ‘crveno-belih’ prekinuo je Štimac u drugom minutu drugog perioda, posle asistencije Gudurića, a Simonović je samo minut kasnije vratio Zvezdi prednost – 24:23. Seriju šampiona Srbije do 7:0 produžio je Štimac, a Harangodi ju je prekinuo posle tajm-auta koji je tražio njegov tim – 26:25.

Micić je od tada vezao četiri poena, pogodio je jedno slobodno bacanje i trojku, a odmah je usledila trojka Redinga, koji je smanjio na 30:28. Posle promašaja Simonovića za tri poena, Gordon je izjednačio, a prednost Zvezdi vratio je Kinzi pogodivši oba slobodna bacanja – 32:30. Međutim, Darušafaka je vrlo brzo na poene Jovića odgovorila trojkom Arslana za novo izjednačenje, a potom i preko Erdena za vođstvo 36:34.

Zvezda je tada već ušla u seriju grešaka, posle svoje dobre serije, a niz je prekinuo ‘alej-up’ Jovića za Dangubića za izjednačenje, posle ukradene lopte Cirbesa. Od tada, ‘crveno-beli’ su nanizali još nekoliko grešaka, koje Darušafaka nije iskoristila i samo se poenima Erdena, Bjelice i Lukasa da na poluvremenu ima četiri poena prednosti – 41:37.

Na samom početku drugog poluvremena na obe strane su viđene izgubljene lopte, da bi Cirbes primakao Zvezdu na 41:39. Usledio je konfuzan napad Darušafake, a potom i autokoš Dangubića i njegov faul, posle kojeg je Erden bio slobodan sa slobodnih bacanja za plus pet i najveću prednost domaći u dosadašnjem delu susreta (44:39). ‘Crveno-beli’ su odmah uzvratili preko Jovića, a posle koraka Bjelice stigli su i do izjednačenja trojkom Kinzija.

U narednom minutu, obe ekipe su postigle po poen sa slobodnih bacanja, da bi Štimac horogom doneo Zvezdi prednost 50:48, ali je Erden odmah odgovorio. Centar Zvezde je pogodio i u narednom napadu, ponovo je viđen isti scenario i izjednačenje na drugoj strani, pre poena Kinzija. Gosti su bili dobri u odbrani, ali je Simonović imao veliki promašaj za tri poena, pre nego što je Radonjić zbog prigovora dobio tehničku grešku, koju je Arslan pretvorio u 54:54. Zvezda je imala konfuzne napade u samom finišu trećeg perioda, ali je jedini poen u poslednjem minutu postigao Bjelica za vođstvo svog tima od 55:54.

Darušafaka je bolje ušla u poslednju četvrtinu i preko Slotera sa slobodnih bacanja došla na plus tri (57:54), ali je na drugoj strani Gudurić uzvratio na isti način, da bi Zvezda u drugom minutu perioda povela – 58:57. Usledio je faul u napadu domaćih, a potom i prvi poeni Lazića na utakmici, pre nego što je Arslan prekinuo seriju šampiona Srbije. Dve greške Zvezde u napadu Darušafaka je kaznila za vođstvo 63:60, što je Radonjića nateralo da traži tajm-aut, a Simonović je odmah potom trojkom poravnao rezultat.

Međutim, to ništa nije promenilo u Zvezdinoj igri, pa je u narednom napadu isteklo vreme, pošto je prethodno domaći tim poveo sa 64:63 preko Redinga. U igru je pred poslednjih pet minuta ušao Cirbes, a Sloter je u pokušaju da iznudi njegov peti faul poleteo, što je sudija procenio kao simuliranje i dosudio mu tehničku grešku. Nemački centar je iskoristio slobodno bacanje, a odmah potom posle lepe asistencije Jovića Zvezdi doneo plus dva (66:64).

U narednom napadu, ‘crveno-beli’ su se odbranili, ali su propustili šansu da se dodatno odvoje u dva navrata, pa je Sloter izjednačio na 66:66, dva i po minuta do kraja. Zvezda je potom dozvolila da joj napad istekne, zatim je Cirbes imao dva promašaja sa slobodnih bacanja, a loša odbrana dozvolila je da Darušafaka iz trećeg napada trojkom Arslana povede sa 69:66.

Posle tajm-auta ‘crveno-belih’ Lazić je promašio polaganje, a tada je ostalo 47 sekundi do kraja utakmice. Zahvaljujući nesporazumu domaćih košarkaša, Zvezda je brzo došla do novog napada, ali su trojke za produžetak u razmaku od nekoliko sekundi promašili Lazić i Jović, pa je usledilo slavlje domaćih košarkaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

491 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve