Nova vest
Košarka

Utorak, 02.02.2016.

16:56

Kirilenko: Mi smo uz FIBA, Bertomeu je negativan

Predsednik Košarkaške federacije Rusije Andrej Kirilenko rekao je da je jasno da je krovna organizacija ruske košarke uz FIBA.

Izvor: SV

Autor: SV

Kirilenko: Mi smo uz FIBA, Bertomeu je negativan
foto: Getty Images

“Naša pozicija je jasna, želimo da vidimo što više ruskih timova u evropskim takmičenjima, a nacionalni tim bi na raspolaganju trebalo da ima najbolje dostupne igrače. Jasno je, mi smo na strani FIBA. Kalendar Evrolige ne dozvoljava prostor za obaveze igrača u reprezentacijama“, rekao je Kirilenko.

On je potom dodao da ako ruska reprezentacija treba da igra u februaru, selektor ne bi mogao da računa na igrače CSKA, Himkija, Lokomotive, niti na Timofeja Mozgova ni Sergeja Karašjova koji igraju u NBA.

To nije verzija tima o kome sanjamo. Mislimo da je stav Đordija Bertomeua generalno negativan prema našim timovima, takođe ne treba da zaboravimo da su FIBA takmičenja samo formalna, a Evroliga je komercijalni turnir“, istakao je Kirilenko.

On je istakao da klubovi treba sami da odluče o svojoj sudbini.

Nemamo nameru da određujemo koji će klub igrati u Evroligi, a koji u Ligi šampiona koju organizuje FIBA ili u bilo kom drugom takmičenju, čak ni u slučaju da NBA želi da se proširi na Evropu. Jednostavno je neophodno da se borimo za najbolje interese nacionalnog tima. Jasno je da CSKA želi u Evroligu, ali da li Himki ili Lokomotiva žele u Evrokup? Liga šampiona FIBA deluje mnogo atraktivnije... Do 20. marta biće održan žreb za Ligu šampiona, timovi treba da odrede svoje pozicije. Sedenje i čekanje je pogrešno, postoji mogućnost da se ostane bez evropskog takmičenja sledeće sezone“, dodao je Kirilenko.

Nekadašnji reprezentativac Rusije je zaključio rečima da je za timove poput Zenita i Njižnjeg “win-win“ situacija ukoliko se odluče za takmičenje u Ligi šampiona pod pokroviteljstvom FIBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve