Nova vest
Košarka

Sreda, 25.11.2015.

16:40

Gurović za B92: Zvezda ima šansu da dobije Real

Bivši košarkaš Crvene zvezde Milan Gurović veruje da ‘crveno-beli’ mogu da pobede madridski Real u okviru sedmog kola Evrolige.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

Šampion Srbije u petak od 20 časova dočekuju ‘kraljevski klub’, koji kao Zvezda ima dve pobede i četiri poraza u grupi A.

Real posle devet godina stiže u “Pionir”, a na prethodnom gostovanju Madriđana, upravo Gurović je bio junak trijumfa.

Šampion Evrope jeste prošle godine bio rival ‘crveno-belih’ u grupnoj fazi elitnog takmičenja, ali ga je Zvezda tada dočekala u “Kombank areni”.

Kada kažeš Real, činjenica je da se radi o velikom klubu. Ove sezone im rezultati variraju, ne bih da ulazim zašto je to tako, ali su prvaci Evrope i Zvezda ima šansu, može da ih dobije pred svojim navijačima, ali generalno prvenstveno mora da veruje u pobedu”, rekao je Gurović za B92.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije potom je pojasnio da je mnogo bitnije da igrači Zvezde veruju sami u sebe, nego da trener veruje u njih.

Trener je taj koji treba da ulije samopouzdanje igraču, a igrač sam po sebi mora da veruje u sebe, više nego što trener veruje u njega. Jer, ako to nemaš u sebi, teško da mogu dobri rezultati da dođu. Mislim da je Zvezda spremna, iako tim od ove i prošle sezone ne može da se poredi. Govorio sam da je prošle sezone bila evropski ‘drim tim’, i sada je napravljen dobar tim i mogu da se nose sa svima, a to su pokazali u Strazburu, ali samopouzdanje je važan faktor”, istakao je Gurović.

Gurović je pre devet godina ubacio 35 poena Realu u utakmici koje se mnogi navijači Zvezde rado sećaju, a taj duel je odigran u okviru Uleb kupa. Na pitanje kome je lakše da igra takve velike utakmice, lokalnim igračima ili stranicima, bivši košarkaš ‘crveno-belih’ je dao zanimljiv odgovor.

Ako se setimo pre devet godina, ja u tom trenutku nisam razmišljao da li igram protiv Sloge ili Reala, jednostavno, izađeš na teren. Naravno, postoji doza treme koja traje 10-15 minuta, dok sudija ne podbaci loptu. Posle toga gledaš da pomogneš ekipi, da ona pobedi i mislim da smo tada i zato napravili dobar rezultat”, rekao je Gurović.

Zvezda je pretrpela velike promene između dve sezone, a Gurović veruje da zajedništvo može da nadomesti odlazak bitnih igrača.

Kalinić, Blažič i Lazić su u odbrani nosili Zvezdu, pa je samim tim i napad bio kreativniji. Ove godine je to manje izraženo i timskim zajedništvom Zvezda može da nadomesti taj nedostatak. Jer, ako vidimo da je Bobi bio MVP zajedno sa Bjelicom, teško je zameniti takvog igrača, ali je zajedništvom to moguće”.

Gurović se osvrnuo i na četvoricu mladih igrača Zvezde – Marka Tejića, Marka Gudurića, Borišu Simanića i Nikole Rebića koji su ove godine dobili veću priliku u redovima ‘crveno-belih’.

U klubu kao što je Zvezda, tako velikom, teško je istrpeti mladog igrača jer rezultat ne sme da trpi. Navijači bi hteli da klub pobedi, ali i da se mladi igrači razigravaju, što je nemoguće. Treba dati mladima šansu, Tejić, Gudurić, Simanić i Rebić su sigurno budućnost Zvezde, samo treba kanalisati to u pozitivnom pravcu, na klubu je koliko će igrati”, naglasio je Gurović.

Što se tiče ABA lige, Gurović smatra da je ABA liga bila jača u vreme kada je on bio igrač.

Tada je bilo osam vrhunskih ekipa, a sada je spalo na dve evroligaške ekipe – Zvezde i Cedevite, ne potcenjujući ostale ekipe mislim da je kvalitet mnogo pao”, istakao je Gurović, koji veruje i da će zbog finansijskih problema, uloga naših klubova u budućnosti u Evroligi biti izuzetno mala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve