Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 23.11.2015.

20:55

Zvezda odolela nikšićkoj atmosferi

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Sutjesku sa 70:62 u poslednjoj utakmici 11. kola ABA lige i tako ostvarili osmu pobedu ove sezone u regionalnom takmičenju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Foto: Sutjeska/Foto MM

'Crveno-beli' su odigrali utakmicu sa mnogo uspona i padova, koju su prelomili u samom finišu i tako upisali trijumf posle dva poraza.

Izabranici Dejana Radonjića su se vratili na deobu drugog mesta sa Cedevitom i Mega Leksom, a ispred je samo Budućnost, dok je Sutjeska ostala na začelju sa skorom 3/8.

Šampion Srbije je odigrao poprilično lošu utakmicu, koju je obeležio veliki broj grešaka na obe strane, ali kada je bilo najvažnije, 'crveno-beli' su bili pribraniji. Zvezda je imala čak 25 izgubljenih lopti, deset više od svog rivala, a gotovo trećinu je upisao Stefan Jović, koji je na kraju bio junak trijumfa svog tima.

Jović je za 27 minuta na terenu imao 19 poena, pet skokova, četiri ukradene lopte i tri asistencije, a veliku pomoć imao je u Marku Simonoviću, koji je utakmicu završio sa 11 poena i sedam skokova. Odličan je bio i Marko Tejić, sa 11 poena i četiri skoka, a zapažen je bio Marko Gudurić sa sedam poena i tri asistencije. U tim se posle dve nedelje vratio kapiten Branko Lazić, koji je proveo 25 minuta na terenu i za to vreme je imao po četiri poena i skoka, uz dve ukradene lopte.

Kod Sutjeske, Nemanja Vranješ je bio najefikasniji sa 14 poena, tri manje je dodao Nikola Pavlićević, a utakmicu su sa po osam poena završili Aleksa Popović, Radosav Spasojević i Nikola Korać. Nikšićani su, inače, nekoliko puta postizali poene uz zvuk sirene, pa su sudije morale da pregledaju snimak i gotovo svaki put se ispostavilo da je vreme isteklo.

Košarkaše Crvene zvezde naredna utakmica čeka u petak, kada od 20 časova u hali "Pionir" dočekuju Real u okviru sedmog kola Evrolige. U sledećem kolu ABA lige, u ponedeljak, 'crveno-beli' igraju sa Cibonom, takođe u Beogradu.

Tok utakmice:

Na samom početku, Radonjić se odlučio za petorku u sastavu: Jović, Lazić, Simonović, Miler i Cirbes. 'Crveno-beli' su uspeli da izbore loptu na startu, ali ne i da iskoriste prvi napad, pošto je Miler napravio grešku u koracima, a posle početnog vođstva domaćina, Simonović je postigao trojku. Potom je Jović nastavio seriju za 5:2, pre nego što je Pavlićević uzvratio za izjednačenje. Usledile su greške na obe strane, da bi Cirbes doneo Zvezdi vođstvo 7:5, a iako je šampion Srbije imao šansu da poveća prednost, Jović je napravio dve velike greške, prvo u vođenju, a potom i dodavanju.

Ipak, plejmejker Zvezde je bio taj koji je 'crveno-belima' doneo plus četiri na isteku petog minuta - 9:5. Domaći tim je tražio šansu u šutu za tri poena, ali mu nije išlo, ali su i košarkaši Zvezde pravili velike greške i nisu to koristili sve do Milerove trojke za 12:5. Seriju gostiju prekinuo je Šalić u sedmom minutu, usledila je trojka Vranješa, a do tada je Zvezda upisala već sedam izgubljenih lopti. Prednost šampiona Srbije u naredna dva minuta održali su Gudurić i Jović, ali su Popović i Vranješ iskoristili niz propusta 'crveno-belih' za preokret i vođstvo 17:16, a tim rezultatom se otišlo na prvi odmor.

Na početku drugog perioda Zvezda je i dalje imala velikih problema sa organizacijom napada, 'crveno-beli' su nastavili niz grešaka, ali i promašaja. Sutjeska je polaganjima Koraća i Pavića povećala svoju prednost na pet razlike, što je nateralo Radonjića da zatraži tajm-aut u 12. minutu. Nikšićani su do tada napravili seriju 11:0, koju je prekinuo Tejić, a potom zajedno sa Jovićem doneo Zvezdi vođstvo 22:21, a potom su se timovi smenjivali u vođstvu.

U međuvremenu, Štimcu je dosuđena tehnička greška zbog prigovora posle greške u koracima, a tada je domaći tim uspeo da uspostavi kontrolu i odvoji se na plus četiri (29:25). Zvezda se probudila zahvaljujući Tejiću i Joviću, koji je bio prvi dvocifreni u redovima gostiju, a Cirbes sa slobodnih bacanja propustio šansu da poveća prednost, pa je ostalo 30:29. Posle koša uz faul Albijanića, Zvezda je napravila seriju 6:0 poenima Tejića, Cirbesa i Simonovića i na poluvreme otišla sa plus četiri (36:32).

Obe ekipe su poprilično usporeno ušle u drugo poluvreme, ali je Zvezda uspela da se održi u vođstvu dok su se na obe strane ređale greške. U prvih nekoliko minuta, 'crveno-beli' su se odbranili od naleta domaćeg igrača, ali su na kraju popustili i Sutjeska je u 27. minutu izjednačila na 42:42. Od tada, Zvezda je zahvaljujući Simonoviću i Laziću napravila seriju od 5:0, pre nego što je Dubljević tražio tajm-aut, a Sutjeska preko Vranješa i Spasojevića izjednačila. Pred poslednju četvrtinu, šampion Srbije je imao dva poena prednosti, pošto je Rebić pogodio oba slobodna bacanja - 49:47.

Poslednja četvrtina nije donela ništa novo, pošto su oba tima nastavila sa greškama, ali je Zvezda uspela da preko Štimca, Tejića i Gudurića dođe do plus osam - 58:50 u 34. minutu. To je ujedno bila najveća prednost 'crveno-belih' do tada na utakmici, a njihovu seriju trojkom je prekinuo Pavličević, da bi potom usledili promašaji na obe strane do polaganja Koraća četiri i po minuta pre kraja za 58:55.

Zvezda je u narednim napadima sa slobodnih bacanja povećala svoju prednost, pošto su precizni bili Tejić i Jović za plus sedam - 62:55, a potom je imala problema da se zadrži u vođstvu. 'Crveno-beli' su i dalje brljavili u napadu, greške su napravili Cirbes i Tejić, pa je Sutjeska prišla na tri poena razlike pred poslednjih minut i po. Baš u samom finišu, Jović je odigrao odlično i tako prelomio utakmicu na teškom gostovanju u Nikšiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve