Nova vest
Košarka

Četvrtak, 29.10.2015.

11:54

“Žeravica je promenio mentalitet košarke”

Brojni sportisti, klubovi i organizacije izrazili su tugu zbog smrti legendarnog Ranka Žeravice u 86. godini u četvrtak.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

Žeravica je ostavio neizbrisiv trag u košarci na prostoru stare Jugoslavije, ali i Španiji, gde je vodio Barselonu i Saragosu.

Vodio je reprezentaciju Jugoslavije do najvećeg uspeha u istoriji – olimpijskog zlata u Moskvi 1980. godine. Pod njegovim vođstvom, nacionalni tim naše zemlje je bio svetski šampion.

Tokom bogate karijere, Žeravica je sedeo na klupi dva najveća srpska kluba – Partizana i Crvene zvezde, koji su na svoj način odali počast legendi svetske košarke.

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je učinio kako za Partizan, tako i za košarku uopšte na našim prostorima!”, stoji u saopštenju Partizana, uz podsećanje na uspehe koje je Žeravica ostvario u redovima ‘crno-belih’.

Neka ti je Večna slava i hvala čika Ranko! Tvoja Crvena zvezda”, naglašava se u saopštenju Crvene zvezde, uz osvrt na sve što je Žeravica postigao na Malom Kalemegdanu, ali i sa reprezentacijom Jugoslavije.

Uz ‘večite’ oglasili su se i Barselona i Saragosa, kao i vođstvo španske Endesa lige, ispred koje je predsednik Francisko Roka istakao da je Žeravica ostavio veliki trag u košarci te zemlje.

.

Žeravica je bio jedan od najharizmatičnijih trenera koji su radili u Španiji, posebno u Saragosi”, rekao je Roka i dodao da izražava saučešće porodici legendarnog trenera.

Eduardo Portelja, nekadašnji direktor Barselone, bio je jedan od najzaslužnijih zašto je Žeravica 1974. godine preuzeo vođenje katalonskog kluba.

Ranko Žeravica je bio jedan od trenera koji je imao najveći uticaj na košarku. Bio je šampion sa Jugoslavijom i tada sam ga upoznao. Bio sam tehnički sekretar Barselone i doveli smo ga kod nas. Od tada, promenio je mentalitet kluba, doveo je mlade da rade sa njim. Mnogo je uticao na špansku košarku, radio je na samoj bazi i bio je jedan od najtraženijih trenera u to vreme, uz Migela Diasa”, rekao je Portelja.

Mediji u bivšoj Jugoslaviji takođe su sa velikim žaljenjem preneli vest o smrti legendarnog stručnjaka.

Žeravica je ostavio neizbrisivi trag u radu sa jugoslovenskom reprezentacijom tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka”, ističe hrvatska agencija Hina, “Žeravica je mnogo doprineo razvoju košarke kako u Jugoslaviji, tako i u Evropi. Prelomni trenutak za razvoj košarke u Jugoslaviji, kao i u Žeravičinoj trenerskoj karijeri, bilo je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Jugoslaviji, nakon čega dolazi do ogromne ekspanzije košarke u celoj Jugoslaviji”.

Španski mediji preneli su sa velikim pijetetom vest o smrti proslavljenog košarkaškog trenera. “El mundo Deportivo” naglašava da je Žeravica “košarkaški mit” koji je tokom impresivne karijere sa jugoslovenskom selekcijom osvajao svetske i evropske vrhove.

Umro je jedan od najvećih evropskih trenera”, ističe “El mundo”.

Španski mediji podsećajju da je Žeravica bio selektor kada je Jugoslavija osvojila prvo zlato u istoriji na Svetskom prvenstvu 1970, kada je u finalu pobedila ekipu Sjedinjenih Država.

Taj uspeh zabeležen je na filmu ‘Bićemo prvaci sveta’ koji je prikazan početkom godine, a koji govori o razvoju košarke u bivšoj Jugoslaviji”, podseća agencija EFE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve