Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.10.2015.

18:58

Mekel koracima poklonio pobedu Cedeviti

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz u ABA ligi, pošto je u petom kolu od njih bila bolja Cedevita u Zagrebu, rezultatom 74:72.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo: Cedevita/Marin Sušiæ

Ovo je bio prvi poraz Zvezde posle četiri trijumfa, dok je Cedevita takođe stigla do skora 4-1. Ove dve ekipe dele prvo mesto sa Budućnošću koja je ranije tokom dana savladala Tajfun.

Zvezda je u ’Domu sportova’ imala poslednji napad, ali je Gal Mekel napravio korake i sedam sekundi pre kraja stavio Babića na liniju za slobodna bacajna, pri rezultatu 73:72.

Prethodno je Arapović postigao možda i odlučujuću trojku, da bi Mekel posle polaganja na već opisan način ispustio trijumf. Babić je bio polovičan sa penala, ali je vreme isteklo i Mekel nije pogodio sa centra.

Najefikasniji u redovima ’crveno-belih’ bio je upravo Mekel sa 17 poena, 8 asistencija i 5 skokova. Kapiten Luka Mitrović dodao je tri poena manje uz 8 uhvaćenih lopti, dok je jedini dvocifreni bio još Rajan Tompson sa 13 poena.

Cedevitu je predvodio Miro Bilan koji je postigao 14 poena, a jedan manje dodao je bivši plej Partizana Nemanja Gordić. Fran Prilepić je meč završio sa 11 poena, jednim više od Zubčića.

Tok meča:

U prvih četiri minuta meča nije bilo poena jer su obe ekipe igrale veoma konfuzno. Zvezda je imala nekoliko ofanzivnih skokova, ali Skorcanitis i Mekel nisu bili precizni. Rajan Topson prekinuo je mučenje sa linije penala, da bi posle poena spomenutog dvojca Beograđani poveli sa 6:0.

Gal Mekel je odlično probio za 8:2, da bi posle toga trener hrvatske ekipe tražio tajm aut. Usledila je dobra reakcija domaćeg tima. Koš Arapovića, čvrsta odbrana na Cirbesu, pa zakucavanje Vajta iz "drugog" napada – 6:8.

Nalet Hrvata prekinuo je Cirbes koji je pogodio i dodatno slobodno bacanje, a do kraja četvrtine Cedevita je preko Pulena smanjila na 12:11.

Posle očajne prve četvrtine očekivao se bolji period, a posle promašene trojke Marka Simonovića, Džejkob Pulen pogodio je prvo vođstvo Cedevite. Prilepić je nastavio seriju od sedam poena svoje ekipe, pa je Dejan Radonjić morao da je prekine tajm autom.

Mitrović je zaustavio nalet protivnika, ali je Zubčić trojkom održavao prednost Hrvata – 18:14.

Posle još jedne trojke igrača Cedevite probudio se Stefan Jović koji je pokrenuo svoj tim i sa šest uzastopnih poena preokrenuo na 22:21.

Igralo se koš za koš do trojke Gala Mekela, da bi posle pogodaka Mitrovića ponovo i Majka Cirbesa Zvezda na poluvreme otišla rezultatom 35:38.

Rebić nije mnogo pomogao ulaskom u igru, ali je Rajan Tompson postigao drugu trojku u ovom delu meča za priključak ‘crveno-belih’. Bilan i Prilepić doneli su +6 za Cedevitu što je bilo najveće vođstvo domaćih igrača.

Zvezda se ponovo vratila, a Gordić bio polovičan sa slobodnih bacanja za 56:55 na kraju trećeg dela.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu sve do finiša meča kada je proradio i Luka Žorić postigavši četiri uzastopna poena. Ipak, Simonović je ubacio izuzetno tešku dugu dvojku, da bi se potom ušlo u penal završnicu.

Mekel je pogodio oba bacanja, ali je Arapović bio precizan van linije 6,75 za 73:70. Izraelac je smanjio na 73:72, Gordić promašio polaganje i Crvena zvezda je imala poslednji napad. Ipak, tada je Mekel napravio nove korake (treći ili četvrti put u drugom poluvremenu) i stavio Zvezdu u tešku situaciju.

Babić je pogodio samo jedno slobodno bacanje, ali je i ono bilo dovoljno za trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve