Nova vest
Košarka

Petak, 02.10.2015.

21:00

Istorija: Metalcu triler protiv Partizana

Valjevski Metalac savladao je posle velike borbe i drame Partizan NIS na zatvaranju prvog kola nove sezone ABA lige – 67:64.

Izvor:

Autor:

Default images
ABA/Metalac Farmakom/Foto Studio Art

Duel u Hali Sportova doneo nam je veliki broj serija i preokreta na obe strane, oba tima imala su priliku da prelome susret u svoju korist, ali je on na kraju ipak rešen u poslednjim sekundama.

Ova pobeda ima istorijski značaj za domaći tim, pošto su Valjevci tek u 15 pokušaju uspeli da savladaju Beograđane.

Jedan od novajlija u redovima crno-belih, Miloš Koprivica pogodio je samo jedno slobodno bacanje na 24 sekunde do kraja, a gosti zatim nisu uspeli da kazne klizanje Nikole Maleševića, ostavivši pri tom Marka Jošila potpuno samog, a ovaj lako iskoristio pâs saigrača sa zemlje i zakucao za pobedu.

Imala je ekipa Petra Božića priliku da za preostalih 1,8 sekundi ipak izbegne poraz, ali je Vanji Marinkoviću ispala lopta prilikom dodavanja iz auta, pa su momci Vladimira Đokića, uprkos podatku da su imali čak 20 izgubljenih lopti, novu sezonu započeli trijumfom.

Najzaslužniji za pobedu Metalca bio je Dušan Kutlešić sa 15 poena, a najveću podršku imao je u Nikoli Maleševiću – koji je meč završio sa poenom manje, ali i sedam skokova i pet asistencija. Dvocifren je bio i junak Jošilo sa 11 koševa i sedam uhvaćenih lopti, a istakli su se još Đorđe Majstorović sa osam poena i Stefan Pot sa devet.

S druge strane, poraženi tim predvodio je iskusni Čedomir Vitkovac sa 11 poena, devet skokova i dve asistencije, dok je najefikasniji među crno-belima bio Aleksandar Cvetković sa 13 koševa i dve ukradene lopte. Zapaženu partiju pružili su i Andrea Milutinović i Miloš Koprivica, koji su zabeležili po osam koševa, Adan Vrabac upisao je sedam, a Andrej Magdevski šest poena.

U narednom kolu, koje je na programu već za vikend, Parizan u nedelju gostuje Mega Leksu, dok Metalac ide u Skoplje na parket MZT.

ABA liga – prvo kolo:

petak:
Tajfun - Sutjeska 71:68
Cedevita – Igokea 67:56
Metalac – Partizan 67:64

četvrtak:
Zadar – Cibona 62:53
Olimpija – MZT 91:76
Budućnost – Krka 81:65
Crvena zvezda – Mega Leks 76:70

Petar Božić odlučio se da meč započne sa Aleksandrom Cvetkovićem, Vanjom Marinkovićem, Adinom Vrapcem, Čedomirom Vitkovcem i Božom Đumićem, dok je Vladimir Đokić na parket poslao Stefana Pota, Nikolu Jevtovića, Nikolu Maleševića, Marka Jošila i Đorđa Majstorovića.

Uvodnih pet minuta igre u valjevačkoj Hali Sportova obeležio je nešto veći broj grešaka na obe strane, da bi domaći tim serijom od 7:0 na kratko preuzeo kontrolu. Prvih šest poena za Metalac postigao je Marko Jošilo šutevima za tri poena, dok je, posle polovičnog učinka Vrapca sa linije za slobodna bacanja, Čedomir Vitkovac vezao pet poena – 10:6.

Usledio je tajm-aut Božica, a zatim i odgovor crno-belih, koji su zaigrali daleko agresivnije. Vitkovac je nedugo zatim upisao novi pogodak, da bi posle prve trojke Marinkovića Partizan stigao do najveće prednosti (10:13). Domaćin je u finišu prve deonice ušao u problem u napadu, što su gosti iskoristili i preko raspoloženog Vrapca i Magdevskog, koji su vezali po četiri poena, dodatno uvećali svoje vođstvo – 14:23.

Kao i na samom startu meča, i na početku druge četvrtine videli smo nekoliko 'praznih' napada, a ovoga puta se Metalac prvi 'probudio'. Pot je pogodio bacanje posle tehničke za Cvetkovića, a zatim i dvojku, da bi posle trojki Babića i Majstorovića Božić morao da reaguje tajm-autom, jer su njegovi igrači za pet minuta igre ubacili samo četiri poena – 23:27.

Ipak, i ovoga puta je tajm-aut imao efekta na crno-bele, jer je, posle prvog koša povratnika Koste Perovića, Andreja Milutinović upisao svoju prvu trojku za novih sedam poena prednosti za Partizan (24:30). U preostalih dva minuta igre domaći igrači nisu uspeli da iskoriste činjenicu da su gosti iskoristili bonus, pa su na odmor otišli maksimalnih devet poena prednosti – 28:37.

Drugo poluvreme otvoreno je brzom i efikasnom igrom na obe strane, Pot i Malešević su inicirali mini-seriju Metalca za povratak, ali su ekspresno odgovorili Koprivica i Magdevski, da bi Cvetković vezao pet poena i odveo svoj tim na novu maksimalnu prednost – 34:44.

Međutim, Valjevci su ponovo imali odgovor. Pot je još jednom bio precizan za dva, Kutlešić je zatim pogodio trojku, da bi Nikola Malešević sa pet poena u nizu kompletirao seriju svog tima od 10:0 za izjednačenje (44:44).

Veliki nalet domaćina prekinuo je Cvetković novom trojkom, a uskoro je isto učinio i Milutinović za novo vođstvo crno-belih. Do kraja treće deonice Metalac nije odustajao od agresivnog pristupa, a Kutlešić je sa dve trojke najavio novu seriju od 10:0 i alej-up za totalni preokret domaćina – 56:50.

U finišu treće četvrtine došlo je do manjeg incidenta, kada je delegat zahtevao da policija izvede jednog od navijača Partizana, koji su stacionirani iza klupe gostiju, ali je meč nastavljen posle samo nekoliko minuta.

Poslednjih deset minuta igre otvorila je nova serija, ovoga puta Partizana. Pokrenuo je Cvetković novim pogotkom za tri poena, da bi Vitkovac i Vrabac vratili crno-bele na samo koš zaostatka (61:59). Nastavio je Partizan u istom ritmu, a najveću odgovornost preuzeo je Vitkovac, posle čijeg pogotka je gostujući tim ponovo poveo.

Međutim, Partizan nije uspeo da kazni promašaje i izgubljenje lopte Metalca, i prelomi duel na 60 sekundi do kraja. Usledila je velika drama u poslednjem minutu, najpre je Cvetković promašio šut u poslednjoj sekundi napada, ali je Marinković zatim sjajno zalepio Kutlešića i omogućio Koprivici da sa linije slobodnih bacanja donese poen prednosti crno-belima, na 24 sekunde do kraja.

Drama je dostigla vrhunac u poslednjem napadu, pošto je Partizan iskoristio poslednji faul. Činilo se da je sve izgubljeno za domaće, jer se Malešević okliznuo, ali igrači crno-belih nisu uspeli da mu uzmu loptu, ujedno ostavivši Jošila samog, kome nije bilo teško da, posle asistencije svog saigrača sa zemlje, lagano zakuca. Imao je Partizan priliku da u preostalih 1,8 sekundi ipak stigne do pobede, ali je Marinkoviću ispala lopta prilikom prijema iz auta – 67:64.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve