Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.10.2015.

21:00

Cirbes pokrenuo šampiona, Zvezda dobila Megu

Košarkaši Crvene zvezde počeli su odbranu titule u ABA ligi pobedom protiv Mega Leksa u Pioniru rezultatom 76:70.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Ekipa Dejana Radonjića tradicionalno se mučila sa timom Dejana Milojevića pred 3.000 gledalaca, ali je još jednom slavila uz mnogo oscilacija.

Gostujući tim bio je odličan u prvih 20 minuta, u potpunosti je nadigrao favorita i u nekoliko navrata imao je 11 poena prednosti. Crveno-beli su predvođeni Lazićem, Jovićem i Cirbesom zaigrali mnogo bolje u nastavku, brzo su preuzeli prednost, ali su meč prelomili tek u poslednjih pet minuta.

Za Zvezdu su debitovali Nastić, Skorcanitis, Tompson i Mekel, a povratnik Marko Simonović je takođe imao ozbiljnu minutažu na ovom meču.

Najveći posao su ipak obavili starosedeoci. Majk Cirbes je dominirao sa 19 poena (8-8) i 7 skokova, a uz njega je sjajan bio i Branko Lazić sa 13 poena, 3 skoka i 3 asistencije. Gal Mekel imao je 9 poena i 7 asistencija, a Mitrović je dodao 7 poena. Na drugoj strani, Nikolić je imao 17 poena i 8 skokova, a Zagorac 16 poena i 9 skokova.

Tok meča:

Radonjić se na početku odlučio za petorku Mekel, Tompson, Lazić, Muitrović, Skorcanitis, dok su na drugoj strani zaigrali Ivanović, Zagorac, Nikolić, Janković i Luvalu.

Mega je na početku utakmice igrala veoma dobru odbranu na Skorcanitisu, pa je Radonjić posle četiri i po minuta uveo Cirbesa koji je dobio ovacije.

Nemački reprezentativac odmah je pokazao umeće iako mu je to bila prva utakmica od prošle sezone pošto je zbog povrede propustio pripreme. Mega je trojkom Ivanovića imala +5 u šestom minutu (11:6), a posle poena Zagorca za 15:8 u 8. minutu Radonjić je reagovao tajm-autom.

Nije ni minut odmora pomogao crveno-belima koji su šutirali 1-6 slobodna bacanja u prvoj deonici, pa je Mega imala osam poena viška posle 10 minuta (17:9).

Ništa se ni početkom druge deonice nije promenilo. Mega je koristila očajan šut i generalno slabu igru u napadu Zvezde i uspevala je da održi stečenu prednost. Poenima Luvalua u 16. minutu Mega je došla do prve dvocifrene prednosti (26:16), pa je Radonjić ponovo reagovao.

Rebić je posle tajm-auta ubacio prvu trojku Zvezde iz osmog pokušaja, ali su se problemi crveno-belih nastavili. Luvalu je u 17. minutu pogodio za 30:19, a gosti su do kraja poluvremena zadržali prednost - 36:27. Zvezda je u prvih 20 minuta šutirala 3-11 slobodna bacanja i 2-10 za tri poena.

Početkom drugog poluvremena trener Zvezde dobio je tehničku grešku zbog prigovora sudiji Jurasu, a Zvezda je zaigrala mnogo agresivnije.

Odlična odbrana Lazića i Jovića donela je nekoliko ukradenih lopti i lakih poena, pa je Zvezda u 23. minutu smanjila na 37:34.

Branko Lazić je bio pokretač bolje igre Zvezde. Ubacio je dve brze trojke na startu drugog dela, igrao je sjajnu odbranu kao i uvek, a Zvezda je posle poena Mekela povela sa 40:39 u 25. minutu.

Posle poena kapitena Mitrovića u sledećem napadu reagovao je i Dejan Milojević tajm-autom – 42:39.

Jaramaz i Zagorac zaustavili su seriju Zvezde i vratili prednost svom timu, ali Zvezda je u trećoj deonici igrala mnogo bolje nego u prve dve. U finišu trećeg kvartala Nikolić i Simonović razmenili su trojke, pa je rezultat bio izjednačen posle 30 minuta – 49:49.

Stefan Nastić doneo je mnogo dobrih stvari Zvezdi ulaskom u igru. Ubacio je nekoliko lakih poena, a Zvezda je posle trojke Jovića u 32. minutu došla do najvećih +8 (57:49).

Mega se ipak nije predavala, Zagorac je pogodio uz faul, a potom su Samardžiski i Jaramaz poentirali – 57:56.

Ni tu se nisu zaustavili gosti koji su ukrali nekoliko lakih lopti i poenima Jaramaza su poveli – 58:57. Uzvratio je ponovo sjajni Branko Lazić. Ubacio je dva slobodna bacanja, a potom i trojku – 63:58 pet i po minuta pre kraja.

Usledila je namerna lična greška Nastića i novi povratak Mege, ali je domaćin ponovo odgovorio na pravi način. Poeni Cirbesa sa penala, potom poeni Simonovića, a onda i skok u napadu i koš uz faul nemačkog centra za 69:62. Tu je praktično bio i odlučen meč, pošto je Zvezda do kraja mirno privela meč kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve