Nova vest
Košarka

Sreda, 29.04.2015.

17:39

Ekskluzivno: Nacrt Statuta PL

Nacrtom Statuta košarkaške Premijer lige predviđeno je da svi košarkaški savezi bivše SFRJ imaju po 15% udela u vlasništvu, a FIBA 10%.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Liga se definiše kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa sedištem u Podgorici, a ukupni osnovni kapital iznosi 8.000 evra – nacionalni savezi po 1.200 i FIBA 800 evra.

Osnovni organi Premijer lige trebalo bi da budu Skupština članova, Odbor direktora (Odbor) i Izvršni direktor (Direktor).

Skupština će se sastojati od sedam članova – jednog iz FIBA i šestorice predsednika ili generalnih sekretara nacionalnih saveza. Ona je najviši organ Premijer lige, ima najšira ovlašćenja i postavlja direktora lige.

Odbor, koji je izvršni organ lige, sastoji se od 15 članova – osim predstavnika saveza i FIBA, tu će se naći i osmorica predstavnika klubova-učesnika (po dva iz Srbije i Hrvatske, po jedan iz BiH, Slovenije, Makedonije i Slovenije). Odluke se donose prostom većinom.

Ono što je sporno jeste da na kraju odeljaka o Skupštini, Odboru i Direktoru stoji sledeće – “u svim slučajevima, FIBA ima pravo veta na svaku odluku Skupštine“.

Naravno, cela ideja Premijer lige još je neizvesna i čeka se rasplet sukoba FIBA i Evrolige.

Pročitajte uslove koje su srpski klubovi postavili FIBA, a celokupni nacrt Statuta, do kojeg je B92 ekskluzivno došao, možete pročitati u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve