Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 27.04.2015.

23:30

B92: Statut nove PL, sprema se bura

Nejasna situacija oko formiranja nove regionalne lige u kojoj će u narednoj sezoni igrati samo klubovi iz bivše SFRJ, dobila je novu epizodu tokom vikenda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Prema saznanjima B92, a nakon uvida u osnivački akt nove lige koja bi prema ideji FIBA trebalo da se zove "Premijerliga", slede burni dani nakon sastanaka koji treba da se obave između predstavnika nacionalnih saveza, izaslanika FIBA, ali i klubova koji bi trebalo da igraju tu ligu.

Prema zamislima FIBA, sedište "Premijerlige" bilo bi u Podgorici, a osim košarkaških saveza sa prostora bivše SFRJ, sa 10 posto učestvovala bi i FIBA.

Organi društva bili bi: Skupština, odbor direktora i izvršni direktor. U Skupštini nove lige bilo bi sedam članova, i tom telu prema Statutu koji su zamislili predstavnici FIBA pripadala bi vrlo velika ovlašćenja. Međutim, predstavnik FIBA u tom telu mogao bi "vetom" da blokira bilo koju odluku Skupštine i svih ostalih organa nove lige?

Što se sportskog dela tiče, postoji takođe nekoliko nejasnoća. Jedino je jasno da će ligu igrati 12 klubova (po 3 Srbija i Hrvatska, odnosno 4 Srbija zbog učinka u aktuelnoj sezoni).

Nejasno je i kakvu prohodnost ka evropskim kupovima donosi ovo takmičenje, posebno ako se zna da sukob između FIBA i Evrolige nije još uvek rešen, a nejasno je i kako će se deliti finansijska dobit.

Ono što nagoveštva nove burne dane je činjenica da samo letimičan pogled na predlog Statuta nove lige nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim o čemu se razgovaralo na sastanku u Beohradu sredinom aprila, kada su čelnici ABA lige najavili prenos vlasništva na klubove.

Kako nezvanično saznajemo, Kosta Jankov izaslanik FIBA trebalo bi da se sastane u utorak u Beogradu sa predstavnicima KSS i KLS, koja je, podsetimo, dala svoj pristanak da srpski klubovi igraju regionalno takmičenje, pre ovih drastičnih promena i izmena.

Prema nezvaničnim saznanjima B92, predstanici FIBA obavili su tokom prošlog vikenda sastanak sa predstavnicima KS Slovenije, a čelnici Olimpije već su odbili ovaj predlog i saopštili da će se pridržavati svojih stavova sa sastanka u Beogradu. Isti stav u ponedeljak su saopštili u predstavnici KS Makedonije.

Ostaje i pitanje zašto niko iz KLS nije upoznat sa sadržajem i idejnim rešenjem Statuta nove lige koji je zamislila FIBA, pošto su papiri prosleđeni u sve saveze regiona još pre 7 dana?

Nema sumnje da novi događaji donose i novu neizvesnost. Podsetimo, sve velike evropske košarkaške lige odbile su "vremenske prozore" koje je FIBA planirala da uvede, a o njima se negativno izrazio i naš selektor Aleksandar Đorđević. Nema sumnje i da će ovaj predlog Statuta nove regionalne lige izazvati velike potrese u narednim danima, jer se po više tačaka "kosi" sa onim o čemu su raspravljali savezi i klubovi ex SFRJ na dosadašnjim sastancima.

Postavlja se i pitanje kome odgovara nova nestabilnost na košarkaškom Balkanu, ako se zna da "sukob svih sukoba" između FIBA i Evrolige nije još uvek rešen?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve