Nova vest
Košarka

Nedelja, 26.04.2015.

20:25

Zvezda se kockala, sa 2-0 u ZG

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Cedevitu 69:65 (22:8, 18;24, 18:16, 11:17) i poveli 2-0 u finalnoj seriji ABA lige.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: StarSport

Crveno-beli su kao i u prvom meču igrali od sjaja do očaja, predvođeni Bobanom Marjanovićem koji je već u prvom poluvremenu ostvario dabl-dabl vodili su čak 18 poena razlike.

Međutim, igrači Zvezde su se opuštali svaki put kada bi stekli dvocifrenu prednost, pa su gosti serijom trojki i skokom u napadu izborili egal završnicu. Na kraju je Čarls Dženkins sa dva penala rešio meč.

Zvezda je sjajno otvorila meč, dominacijom u reketu je izborila čak 14 slobodnih bacanja u prvom periodu, naspram nijednog za rivala, te povela 22:8. Međutim, crveno-beli se opuštaju, dozvoljavaju rivalu da mu se razigraju igrači u napadu, pa Ukić i Žganec predvode Cedevitu do -8 posle prvog poluvremena (40:32).

Ipak, domaćin se vraća u svoj ritam, te predvođeni Kalinićem i Mitrovićem stiču maksimalnih 18 poena prednosti sredinom trećeg četvrtine (54:46), ali se Cedevita opet vraća u život, te trojkama Baraća i Ukića smanjuje na samo pet poena zaostatka pred poslednjih nekoliko minuta.

Mitrović i Dangubić blokadama zaustavljaju nalet Zagrepčana, koji poenima serijom 6-0 stižu na samo koš zaostatka, ali Vilijams i Mitrović pogađaju u ključnim trenucima, da bi posle nove trojke Babića za 67:65, Dženkins dve sekunde pre kraja pogodio oba penala.

Zvezdu je u drugoj pobedi predvodio Boban Marjanović sa 20 poena i 14 skokova (14+10 na poluvremenu), a dabl-dabl je ostvario i sjajni kapiten Luka Mitrović sa 19 poena i 10 uhvaćenih lopti.

Luka Babić je sa 14 poena predvodio Cedevitu, dok je bljesnuo Roko-Leni Ukić sa po 10 poena i asistencija. Podbacio je Miro Bilan koji je pogodio tek tri šuta od deset pokušaja, dok je Žganec imao po 8 poena i skokova.

Finalna serija se seli u Zagreb, treći meč igra se u sredu od 20:30 časova.

Tok meča:

Pred prepunim, ali ne previše glasnim Pionirom, ekipe su krenule rezervisano, sa tek tri koša u prva tri minuta, od čega dva ispod samog koša. Nakon početnog vođstva gostiju, Mitrović i Marjanović pokreću seriju Zvezde 7:0 za preokret na 9:4.

Gosti šutem sa poludistance pokušavaju da isprate crveno-bele, ali krilni igrači Zvezde, Kalinić i Mitrović, uz Marjanovića, prave dosta problema u reketu, dobijaju penale kojima odvode svoj tim na 15:8.

Sjajan prvi period domaćin je zaključio trojkom Mitrovića i poenima Dženkinsa sa penala za ogromnih +14 (22:8). Zvezda je u prvom periodu šutirala 14 slobodnih bacanja (pogodila 11), dok Zagrepčani nisu imali nijedan "penal".

Zvezda na startu drugog perioda stiže do maksimalnih +16 (27:11), ali Cedevita poenima Pilepića, Zubčića i Žganeca uspevaju da smanje na 11 razlike.

U finišu poluvremena, crveno-beli su počeli da češće greše, s druge strane su se razigrali Ukić i Žganec koji vraćaju goste u život i samo osam poena zaostatka pred drugih 20 minuta (40:32). Cedevita nema rešenja za Marjanovića koji već na poluvremenu ima dabl-dabl učinak sa 14 poena i 10 skokova.

Nakon nekoliko promašaja oba tima na otvaranju drugog poluvremena, Zvezde trojkom Kalinića i polaganjem Mitrovića vraća dvocifrenu prednost (46:34).

Gosti ovaj put ne uspevaju da se oporave, promašuju šuteve i gube lopte, a sjajni Mitrović i Marjanović nastavljaju dominaciju u reketu i odvode Zvezdu do maksimalnih 18 poena razlike (54:36).

Crveno-beli se ipak opet opuštaju u finišu perioda, Barać veže dve trojke, Pilepić potiže četiri poena, da bi Ramljak zakucavanjem smanjio na deset razlike pred poslednji kvartal meča (58:48).

Odmah na startu poslednje četvrtine razigrani Ukić pogađa novu trojku, potom postiže novi koš za samo pet poena zostatka, a nakon novih grešaka crveno-belih u napadu, Mitrović i Dangubić blokadama zaostavljaju poratak Zagrepčana u potpuni egal.

Blažic prekida seriju domaćina bez poena, Ramljak ne uspeva da pogodi novu trojku, a trenutak umora gostiju Zvezda kažnjava poenima Dangubića sa penala za novih +8 (61:53).

Međutim, pet minuta pre kraja gosti se opet vraćaju u ritam, Babić, Barać i Zubčić vežu poene u tri uzastopna napada pa prilaze na samo koš zaostatka, ali Vilijams i Marjanović prekidaju taj niz, pa Zvezda u poslednja dva minuta ulazi sa šest poena prednosti (65:59).

Nakon što je Tomas bio polovičan sa penala, Mitrović promašuje za tri poena, a Vilijams gubi loptu, da bi 41 sekund pre kraja Babić iz teške pozicije pogodio koš za tri poena zaostatka.

Mitrović 19. poenom vraća Zvezdu na +5, ali Žganec sa dva ofanzivna skoka omogućava Babiću trojku za dramu u poslednje dve sekunde.

Gordić pravi faul nad Dženkinsom, koji pogađa oba penala i donosi Zvezdi pobedu (69:65).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve