Nova vest
Košarka

Subota, 25.04.2015.

20:50

ABA: Zvezda uz oscilacije do 1-0

Košarkaši Crvene zvezde poveli su u finalnoj seriji protiv Cedevite, pošto su u prvom meču odigranom u Pioniru slavili rezultatom 68:59.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Starsportphoto

Zvezda je krenula silovito, imala i 23 poena prednosti, dozvolila rivalima da se vrate, ali je neizvesna završnica ipak izbegnuta.

U prvih petnaestak minuta meča na parketu Pionira bila je samo jedna ekipa, a Cedevita je ubacila samo devet poena. Na poluvreme se otišlo sa 18 razlike za domaćine, da bi posle povratka sa pauze usledio veliki pad.

Gosti iz Hrvatske dobili su tu četvrtinu sa 20:12, dok je Zvezda zadržala sigurno vođstvo najviše zahvaljujući seriji Majka Cirbesa od pet poena.

Iako se i u poslednjoj četvrtini igralo u serijama, Zvezda je uspela da sačuva steečenu prednost i povede u seriji sa 1-0.

Ponovo je dominantan bio Boban Marjanović sa 15 poena i 13 skokova, dok je kapiten Luka Mitrović bio najefikasniji sa 18 poena i 8 uhvaćenih lopti. Marjanovića i Mitrovića, koji je pogađao u važnim trenucima, pratio je jedino Jaka Blažič sa 9 poena.

U redovima Luka Babić jedini je imao dvocifreni učinak od 12 poena, dok su po 9 dodali Tomas, Gordić i Miro Bilan.

‘Crveno-beli’ su u polufinalu sa 3-1 u seriji bili bolji od Partizana, dok su Zagrepčani tek posle majstorice eliminisali Budućnost. Oba tima igraju za svoj prvi šampionski prsten u regionalnom takmičenju, a serija se igra na tri dobijene utakmice.

Druga utakmica igra se već u nedelju od 20.30, takođe u Beogradu, a potom se serija od srede seli u Zagreb.

Tok meča:

Gosti su prvi poentirali u Pioniru, pre nego što je Luka Mitrović pogodio trojku. Boban Marjanović je dominirao u reketu, nakon novog skoka bio je siguran sa linije za slobodna bacanja.

I Cedevita je pokušala da uše pod koš, ali je Kalinić sjajnom rampom zaustavio Žganeca. Marjanović ponovo lagano rešava situaciju leđima, pre nego što je Barać prekinuo seriju Zvezde.

Seriju blokada nastavio je Markus Vilijams, da bi Mitrović vezao pet poena. Cedevita je grešila u napadu, a posle poena Marjanovića trener gostiju Jasmin Repeša morao je da zatraži tajm aut, pošto je rezultat bio 18:8 za Zvezdu.

Umesto Vilijamsa u igru je ušao Čarls Dženkins koji je samo nastavio seriju. Nju je prekinuo Nemanja Gordić koji je bio polovičan sa linije bacanja i postavio konačan rezultat prve četvrtine – 21:9.

Gosti iz Zagreba bili su očajni u napadu, što su izabranici Dejana Radonjića surovo koristili. Dženkins je ukrao jednu loptu i dugim pasom pronašao Cirbesa koji lagano polaže, da bi prisutne navijače razgalio Marko Tejić zakucavanjem.

U sledećem napadu Nemanja Dankubić je takođe zakucao, da bi isti igrač trojkom doneo ogromnih 34:9. Konačno je Cedevita prekinula seriju i dala koš, kada je Babić pogodio trojku.

’Crveno-beli’ su se malo opustili dozvolivši Cedeviti da napravi mini seriju i trojkom Gordića i dvojkom Bilana smanji na 40:24. Marjanović je na asistenciju Vilijamsa poentirao za 42:24 na poluvremenu.

Luka Babić otvorio je drugo poluvreme pogotkom van linije 6,75, ali je onda kapiten Luka Mitrović odogovorio. Prvo je pogodio sa distance, a onda bio precizan i za tri poena, za novih +20 Crvene zvezde.

Tada je Cedevita odgovorila sa pet poena – Tomas i Babić su bili precizni za 47:32.

Nikola Kalinić ponovo je „zalepio“ Luku Babića za tablu, a onda je Mitrović napravio dve brze lične greške, pa je morao na klupu zbog četiri faula. To su gosti iskoristili, produžili su seriju uzastopnih poena na 13, pa je posle koša Bilana bilo samo sedam razlike – 47:40.

Nastavio je Miro Bilan da koristi očajnu igru domaćina u odbrani, pre nego što je Jaka Blažič prekinuo seriju Cedevite.

Međutim, ’crveno-beli’ su uspeli da odbiju nalet rivala najviše zahvaljujući Majku Cirbesu. Nemac je dva puta iskoristio odlična dodavanja Vilijamsa i omogućio domaćinu da pred poslednju deonicu ima 10 poena prednosti – 54:44.

Četvrti deo igre počeo je mini serijom Zvezde – Blažič je položio, a Lazić pogodio trojku za +15.

Ponovo su igrači u crvenim dresovima dozvolili gostima da se vrate, ovoga puta serijom od sedam uzastopnih poena. U ekipi domaćih prednjačio je Babić, koji je uspevao da pogađa i održava vođstvo Zvezde jednocifrenim.

Posle jednog dodavanja Ukića zakucao je za 62:55, da bi potom promašio trojku koja bi meč uvela u neizvestan finiš. To je kaznio Blažič trojkom za +10, ali je onda neshvatljivo promašio zakucavanje.

Međutim, do kraja meča Cedevita nije mogla da preokrene i Zvezda je povela. Malu nezgodu u poslednjem minutu imao je Nikola Kalinić koji je pao i napravio špagu, ali je ustao i odšetao do klupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve