Nova vest
Košarka

Petak, 24.04.2015.

12:29

"Predlog FIBA je neprihvatljiv"

Nacionalne lige poslale su pismo FIBA u kojem su odbile tzv. “prozore“ za reprezentativne akcije u toku klupske sezone.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Takođe, tražena je i nadoknada klubovima za učešće njihovih igrača u reprezentativnim takmičenjima kroz podelu prihoda od turnira nacionalnih timova.

Posle sastanka 15. aprila deoničari nacionalnih takmičenja, članovi ECA (Euroleague Commercial Assets) uputili su pismo generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu u vezi sa predlogom kalendara FIBA za 2017. godine.

U pismu stoji sledeće:

“Nacionalni timovi važan su deo košarke i moraju da budu podržani od strane ECA, domaćih liga i klubova, kao što je bio slučaj u prethodnih 15 godina.

- Klubovi predstavljaju bazu košarke širom sveta – s obzirom na to, oni morajui biti uključeni u sve odluke koje se tiču njihovih aktivnosti.

- ECA, domaće lige i klubovi odbijaju zakazivanje reprezentativnih utakmica tokom klupske sezone. Zato je za nas nacrt kalendara neprihvatljiv.

- Rešenje koje je ponudila FIBA usklađeno je sa učešćem NBA lige i njenih klubova u takmičenjima FIBA. ECA i domaće lige traže da se još jednom sastanu sa predstavnicima FIBA kako bismo pronašli prihvatljivije rešenje.

- Klubovi su najveći deo košarkaškog biznisa i oni se brinu o dobrobiti igrača. Nacionalne federacije moraju da poštuju angažovanost klubova i da se takođe brinu o igračima na sledeći način:

Da se ustanovi barem jednomesečni potpuni odmor za sve igrače širom sveta; da se ustanovi globalni program osiguranja za treninge, utakmice i takmičenja reprezentacija; da se prihodi od reprezentativnih takmičenja dele sa klubovima kako bi se kompenzovalo to što klubovi puštaju igrače, što je već slučaj u drugim sportovima.

Nadamo se da ćete se našim sugestijama baviti brzo, a mi smo na raspolaganju za svako dalje pojašnjenje“.

To piše u pismu čiji su potpisnici ECA, ABA liga, ACB, Bundesliga, kao i lige Izraela, Grčke, Italije, Litvanije i Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve