Nova vest
Košarka

Subota, 18.04.2015.

20:22

Zvezda uzvratila za 2-1 u seriji!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pobedili su Partizan NIS sa 95:85 i poveli sa 2-1 u polufinalnoj seriji ABA lige.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

'Crveno-beli' su slavili sa 73:64 u prvom duelu, potom je bilo 70:68 za šampiona Srbije, a četvrta utakmica zakazana je za nedelju od 21 čas, kada će ponovo domaćini biti 'crno-beli'.

Eventualna majstorica biće na programu u sredu, a u slučaju da bude potrebno, Zvezda će biti domaćin.

Partizan je bio taj koji je bolje ušao u susret, ali se Zvezda potom probudila i zaigrala znatno bolje i održavala prednost. 'Crveno-beli' su najubedljiviju prednost imali u trećem periodu, kada su išli i do plus 16, da bi Partizan uspeo da se vrati u poslednjoj četvrtini, ali su izabranici kada je šampion Srbije prišao na poen razlike napravili seriju 12:0 zahvaljujući sjajnom skoku i tako praktično rešili utakmici. Iako je Partizan na sve načine tražio svoju šansu do kraja meča, Zvezda je na kraju uspela da se odupre i zasluženo slavi.

Najbolji u trijumfu Zvezde bio je Nikola Kalinić sa 25 poena i osam skokova, Čarls Dženkins je dodao 22 poena i četiri skoka, a Boban Marjanoviž 11 poena i sedam skokova. Dvocifreni učinak imao je i Luka Mitrović sa 11 poena, devet skokova i pet asistencija.

Kod Partizana, Dragan Milosavljević je upisao 23 poena, Milan Mačvan je imao 17 poena i pet skokoa, dok je Džoš Akojon utakmicu završio sa 14 poena. Uz njih, istakao se i Nikola Milutinov sa deset poena.

Treću utakmicu polufinalne serije obeležilo je dosta koškanja igrača dva tima, koji su bili u granicama normale, ali je posebno nervozan bio Aleksandar Pavlović. Prvo je u drugom periodu imao verbalni sukob sa Nikolom Kalinićem, koji je prekinuo sudija Ilija Belošević, da bi ga trener Duško Vujošević potom poslao na 'hlađenje'. Drugi potez izveo je u drugom poluvremenu, kada je posle čarki sa Brankom Lazićem beka Zvezde, koji ga je provocirao, udario u međunožje i zaradio nesportsku grešku.

Tok utakmice

Kao i za duele u kojima je domaćin bila Zvezda, i za četvrti duel nije bilo prodaje karata, pa su se u hali "Pionir" našli samo navijači Partizana. Hala je već sat vremena pre meča bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Oba trenera su se od starta utakmice odlučila na drugačije startne petorke na prethodnim utakmicama, u Partizanu je starter bio Đumić, a kod Zvezde Lazić i Dangubić. Zvezda je na samom startu izborila loptu i odmah povela preko Marjanovića, koji je brzo povisio na 4:0 sa slobodnih bacanja posle faula Đumića. 'Crno-beli' su seriju Zvezde prekinuli košem Tepića, a potom su udvojili Marjanovića, izborili loptu i zahvaljujući Đumiću izjednačili - 4:4.

Već u prva dva i po minuta utakmice, Dangubić je napravio tri lične greške, pa ga je zamenio Blažič, a usledili su laki poeni Partizana za 8:4 preko Mačvana i Milosavljević, kao i promašaji Vilijamsa na drugoj strani. Samo nekoliko trenutaka pošto je ušao u igru, Blažič je ishitreno reagovao i nesportski faulirao Mačvana, koji je pogodio oba penala za 10:6.

Seriju Partizana prekinuo je Marjanović, koji je izborio faul uz koš i primakao Zvezdu na minus jedan, ali je Milutinov, koji je ušao u igru umesto Đumića, bio siguran odmah potom na drugoj strani. Partizan je bio veoma agresivan u odbrani u tim trenucima, što mu je donosilo kontranapade, ali nije uspeo da ostvari osetniju prednost. Posle pet minuta, 'crno-beli' su imali prednost 13:11, posle polaganja Blažiča, kojem su to bili prvi poeni na utakmici.

Zvezda je potom reagovala i zaigrala angažovanije u odbrani, što je rezultiralo osvojenom loptom i zakucavanjem Marjanovića, trojkom Kalinića i polaganjem Jovića za vođstvo 18:13. Partizan je uzvratio trojkom Akojona, čime je prekinuo niz od tri napada bez koša, a upravo je američki plej na drugoj strani potom faulirao Jovića, koji je bio siguran sa penala, da bi usledio ishitreni šut Akojona, koji je kaznio Kalinić za 22:16.

'Crno-beli' su mnogo grešili u napadu, što je Zvezda kaznila preko Kalinića i Mitrovića, koji su svom timu doneli najveću prednost u prvom periodu, od plus osam (26:18). Akojon je do kraja prve četvrtine uspela samo da smanji na šest razlike polaganjem Akojona.

U prvom minutu drugog perioda crveno-beli koševima Dženkinsa i Kalinića prvi put stižu do dvocifrene prednosti, nakon čega Trepić pogađa za Partizan, a Pavlović počinje da se nervira zbog žestokog pritiska Kalinića u odbrani. Dženkins prvom trojkom odvodi Zvezdu na +11 (33:22), dok Partizan nastavlja da se muči u napadu.

Partizan je pokušao zonom da zaustavi nalet 'crveno-belih', ali je trojkom razbija Kalinić za plus 14, da bi Milutinov posle sjajne asistencije Tepića doneo teške poene domaćinu (41:29). Zvezda je u narednim minutima održavala dvocifrenu prednost, poene su postizali Vilijams i Mitrović, dok su na drugoj strani Partizan u igri držali Mačvan i Tepić, koji je zaostatak 'crno-belih' spustio na deset poena (47:37).

Milosavljević je posle tajm-auta Zvezde postigao trojku za 49:40, da bi Lazić potom kaznio lošu odbranu rivala i vratio dvocifrenu prednost. Oba tima su nastavila sa veoma oštrom igrom, koju je odlikovao veliki broj faulova, a Zvezda je kontrolisala igru u skoku i tako je održavala prednost. Međutim, zahvaljujući Milosavljeviću i Mačvanu, Partizan je pred poslednji napad Zvezde u prvom poluvremenu uspeo da se primakne na sedam razlike (51:44), a tim rezultatom se posle promašaja Dženkinsa otišlo na odmor.

Posle promašaja Partizana na početku trećeg perioda, Kalinić je odveo Zvezdu na plus devet, ali je Milosavljević trojkom smanjio na 53:47, da bi krilni košarkaš 'crveno-belih' odlično reagovao i uzvratio za plus osam. Akojon je potom nesportski zaustavio Kalinića u prodoru, ali je on promašio oba slobodna bacanja, a usledio je i promašaj Blažiča za tri poena, što je Partizan kazno preko Milutinova - 55:49.

U minutima koji su sledili, Zvezda je održavala prednost najviše zahvaljujući Mitroviću, dok je Partizan na drugoj strani pravio greške, od kojoj je definitivno najveću napravio Akojon, koji je zgazio aut liniju. Dvocifreno vođstvo Zvezdi je vratio Dženkins trojkom - 61:49, da bi Milosavljević u padu postigao neverovatan koš i prekinuo seriju 'crveno-belih'. Kapiten 'crno-belih' je dobio i dodatno slobodno bacanje, posle faula Kalinića, kojem je to bila treća lična greška, pa ga je Radonjić izveo iz igre.

Zvezda je u tim trenucima potpuno kontrolisala utakmicu, bila je sigurna u napadu, a dobra u odbrani, pa je poenima Jovića i novom trojkom Dženkinsa otišla na do tada maksimalnih plus 16 (68:52). Posle tajm-auta Vujoševića, Pavlović je postigao dva poena, a posle poena Lazića napravio je nesportsku grešku udarivši beka Zvezde u međunožje. Lazić je postigao oba bacanja, ali je potom Jović izgubio loptu, pa Zvezda nije uspela da dodatno poveća svoju prednost.

Usledili su promašaji Vilijamsa i Mitrovića van linije 6,75 metara, a Akojon je pre tajm-auta Zvezde smanjio na 13 razlike (71:58). Vilijams je umalo pustio da naredni napad 'crveno-belih' istekne, ali je Mitrović tada odlično kontrolisao ofanzivni skok, posle kojeg je upisao vredne poene, a na drugoj strani je siguran bio Akojon. Amerikanci u redovima Zvezde se nisu istakli u narednom napadu, da bi Akojoj sa slobodnih bacanja primakao Partizan na 73:62 u samom finišu trećeg perioda.

Zvezda je nervozno ušla u poslednju četvrtinu, greškom u izvođenju lopte, a Partizan je odmah nastavio seriju do 6:0, koju je prekinuo Dženkins, da bi Akojon trojkom iz velike daljine primakao Partizan na minus osam (75:67). Na obe strane su u narednim napadima viđeni promašaji, da bi Mačvan izborio koš uz faul za 75:70. Usledila je greška Kalinića u napadu, posle koje je Joviću dosuđen faul nad Milosavljevićem, koji je pogodio samo jedan penal za 75:71.

'Crveno-beli' su imali velikih problema sa organizacijom napada, što je Radonjića nateralo da vrati Vilijamsa u igru, a Partizan je to kaznio trojkom Mačvana. Na drugoj strani, posle promašaja i ofanzivnih skokova trojku je uzvratio Kalinić. Usledile su greške 'crno-belih', polaganje Cirbesa i trojka Vilijamsa, koji je potom ukrao loptu i odveo Zvezdu na plus 11 (85:74).

Kalinić je nastavio seriju Zvezde do 12:0, a prekinuo ju je tek Murić dvema trojkama za 87:80. U narednim napadima se igralo veoma oštro na obe strane, a Milutinov je sa penala primakao Partizan na 89:84, ali je Dženkins odmah uzvratio. D kraja utakmice nije bilo većih promena, a tačku na trijumf stavio je Dženkins novom trojkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

524 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve