Nova vest
Košarka

Nedelja, 08.03.2015.

20:13

FIBA više ne priznaje ABA ligu!

Evropski ogranak Svetske košarkaške federacije (FIBA) ukinuo je priznanje regionalne ABA lige.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U saopštenju FIBA navodi se da je razlog ukidanja neslaganje pravila takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije.

Ova odluka na snagu će stupiti na kraju sezone, nakon završetka aktuelnih evropskih kupova. Ovo ne remeti prohodnost finalista ABA plej-ofa u Evroligu sledeće sezone, ali sve zavisi od toga da li će tokom leta biti značajnijih promena u odnosima tri strane (FIBA-ULEB-ABA timovi).

Ova odluka pre svega utiče na status sudija, jer arbitri iz ABA lige, su pod patronatom FIBA, te tako sude na evropskim i svetskim prvenstvima.

FIBA je saopštila da ABA liga nije dostavila dovoljno informacija u vezi sa nekoliko tačaka u vezi sa svojim propozicijama.

FIBA će tražiti od klubova da se vrate u regionalne lige i preko njih traže izlazak u evropska takmičenja, a ova organizacija planira da od sledeće sezone pokrene svoju Evroligu, pandan aktuelnoj ULEB-ovoj.

Srpski klubovi su nedavno izrazili svoju odanost ABA ligi, a čelnici ABA su za B92 rekli da nisu obavešteni u vezi sa ovom odlukom FIBA.

S druge strane, FIBA je priznala drugo regionalno takmičenje, Balkansku ligu (BIBL).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve