Nova vest
Košarka

Sreda, 04.03.2015.

13:19

Srbija usred sukoba FIBA i ULEB

Sukob FIBA i ULEB koji bi trebalo da dobije svoj epilog na Bordu FIBA, narednog vikenda u Ženevi, trenutno najjačim intenzitetom bukti na Balkanu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Želja FIBA da preuzme pod svoju ingerenciju klupsko takmičenja u Evropi, pa i da ‘otvori’ termine za igranje kvalifikacionih utakmica nacionalnih timova tokom sezone, datira još od jeseni 2014. svoju novu epizodu dobija ovih dana na prostorima centralne Evrope i bivše SFRJ.

Pojedini mediji su preneli da je posle sastanka čelnika nekoliko nacionalnih Saveza i FIBA u Beogradu, budućnost ABA lige dovedena u pitanje. Navodno se traže veće ingerencije za nacionalne lige i prohodnost ili formiranje novog evropskog takmičenja, u koje bu ulazili klubovi sa ovih prostora bez obaveze da učestvuju u regionalnoj ABA ligi. Ta liga u ovom trenutku donosi dva mesta u Evroligi i još tri u Evropkupu.

Kako ekskluzivno saznaje B92, čelnici ABA prošlog meseca su uputili dopis našim najvećim klubovima, u kojima su želeli da čuju njihov stav o regionalnom takmičenju, sugestije, ali i primedbe. Odgovori koji su stigli od Partizana i Crvene zvezde nedvosmisleno pokazuju da čelnici naših najvećih klubova i dalje sebe vide u regionalnom takmičenju, uz određene primedbe i sugestije koje su posebno isticali iz redova ‘crveno-belih’.

Nije tajna da najveći evropski klubovi žele da nastave takmičenje u Evroligi sa sedištem u Barseloni. Čak se u budućnosti predviđa i određeno ‘zatvaranje’ ove lige, kroz određene uslove, koji obuhvataju budžet. transparentno poslovanje, počev od prodaje karata, opreme, do zarada od televizijskih prava.

Jasno je da srpsku košarku očekuje izuzetno važan period, jer, kao što je i gostujući na televiziji B92 rekao predsednik KSS Dragan Đilas “srpska košarka mora da odabere pravu stranu” i to bez zameranja najvećima. Međutim, čini se da svoj sukob sa Evroligom, čelnici FIBA upravo žele da intenziviraju na ovim prostorima.

Posledice u slučaju pogrešne procene čelnika našeg Saveza i klubova, mogle bi da budu ogromne. U slučaju otvaranja sukoba sa ABA ligom, postoji i realna mogućnost da srpski klubovi ostanu bez izlaska u Evropu, a da iz svega profitiraju hrvatski ili crnogorski klub, koji bi kroz dobijanje licence, u slučaju da to ne urade kroz ovogodišnji plej-of, izašli u Evroligu.

Situacija u kojoj je trenutno evropska košarka, neodoljivo podseća na period sa početka 21.veka. Tada je takođe veliki sukob FIBA koji je vodio Grk Vasilakopulos i novog takmičenja koje je napravljeno u Barseloni u organizaciji Žordija Bartomeua ‘prepolovio’ takmičenja, pa su paralelno igrana Evroliga i FIBA Suproliga. U prvoj sezoni, u Suproligi su učestvovali i grčki velikani i Makabi, ali su već naredne svojom veličinom i uticajima, mogli tiho da priznaju grešku i pređu u Evroligu.

Današnja situacija je sa te strane, potpuno drugačija. Veliki klubovi su bezuslovno stali uz Evroligu (Real, Barselona, Kuča, Unikaha, Valensija, Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi…). Uz to, Bartomeu je lutanje čelnika FIBA u prethodnih sedam-osam godina maksimalno iskoristio i za stvaranje jakog sponzorskog pula u kome su glavni sponzori velike turske i španske kompanije.

Ostaje pitanje, šta bi srpska košarka dobila stajući uz FIBA? Odnosi našeg Saveza sa tom organizacijom su odlični, u Švajcarskoj kao važni operativci već godinama rade Zoran Radović i Predrag Bogosavljev, svojevremeno je važnu ulogu imao Predrag Danilović, sada je tu Dejan Bodiroga. Međutim, iako se prema nezvaničnim saznanjima čelnici FIBA spremaju i da oduzimaju licence pojedinim takmičenjima, šta od atraktivnih klubova koji bi mogli da formiraju iole atraktivno takmičenje ostaje?

Zbog svega navedenog, predstojeći dani, meseci (Skupština FIBA nakojoj će biti verifikovane sve odluke je u maju) i odluke vodećih ljudi srpske košarke u svim segmentima (savezi, klubovi) odrediće put i budućnost srpske košarke u narednih najmanje pet godina.

Kompletne dopise Partizana i Crvene zvezde možete da pročitate u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d