Nova vest
Košarka

Petak, 16.01.2015.

20:00

Novi poraz CZ, Galata odolela Areni

Košarkaši Crvene zvezde Telekom doživeli su treći poraz u Top 16 fazi Evrolige, u prepunoj Areni slavio je Galatasaraj 74:65.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images
foto: StarSport

Crveno-beli su parirali turskom timu 35 minuta, da bi sredinom poslednjeg perioda Galata serijom 9:0 prvi put stigla do dvocifrene prednosti koja je bila nedostižna za domaćina.

Posle tri kola Zvezda je jedini tim u grupi E bez pobede, dok je Galatasaraj u grupi od tri tima koja imaju po dva trijumfa. Lider je Real sa maksimalnim učinkom, dok ALBA, Barselona i Žalgiris imaju po 1-2.

Prvi deo meča obeležila je dominacija Marjanović sa 10 od uvodnih 15 poena tima, da bi u nastavku Arojo diktirao ritam u korist Galate. Ipak, dobrom odbranom i efikasnom završnicom Dženkonsa i Vilijamsa, crveno-beli stiču koš prednosti na poluvremenu.

Meč je nastavljen u istom ritmu i u drugom poluvremenu, istakle su se jake odbrane i mini-serije oba tima u napadu, ali je Galatasaraj bio tim koji je kontrolisao rezultat. Pet minuta pre kraja meča Turci koševima Gonluma, Aroja i trojkom Kartera prelama meč za važan trijumf u Kombank Areni.

Zvezdu je sa 18 poena i 7 skokova predvodio Boban Marjanović, dok je Markus Vilijams sa 12 bodova bio jedini koji ga je dostojno pratio u napadu. S druge strane su četvorica igrača imala dvocifren učinak, a najefikasniji je bio Vladimir Micov sa 12.

Crveno-beli su pogodili samo tri trojke iz 15 pokušaja, od toga tek jednu u drugom poluvremenu, što je bilo nedovoljno da se dobije Galata koja je odigrala jednu od najboljih utakmica u sezoni.

Srpski tim u sledećem kolu gostuje Barseloni 23. januara, koja neočekivano ima samo jednu pobedu posle tri kola, pa će biti pod imperativom trijumfa u Blaugrani.

Iako je bilo napato uoči meča zbog ubistva navijača Zvezde u Istanbulu tokom prošlog duela dva tima, meč u Areni je protekao bez incidenata, mada su domaći navijači gađali gostujuće igrače svinjskim papcima.

Grupa E:
Crvena zvezda – Galatasaraj 65:74
Panatinaikos – Žalgiris 77:58

četvrtak:
ALBA – Real Madrid 61:79
Makabi – Barselona 70:68

Tabela:
1. Real Madrid 3 0
2. Panatinaikos 2 1
3. Makabi 2 1
4. Galatasaraj 2 1
5. Barselona 1 2
6. Žalgiris 1 2
7. ALBA 1 2
8. Crvena zvezda 0 3

Tok meča:

U reketu će Boban Marjanović imati dosta posla jer je Galata dovela podršku Keremu Gonlumu u vidu Aleksa Marića, dok će Luka Mitrović imati dosta posla oko Zorana Ercega. Visoki igrači crveno-belih su dobro počeli, jer su postigli prva dva koša svog tima.

Najveća borba će ipak biti na poziciji plejmejkera, gde će obračun imati dva fantastična igrača, Zvezdin Markus Vilijams i Galatin Karlos Arojo. Jaku odbranu na Portorikancu od pre sekunde zaigrao je Zvezdin specijalac Branko Lazić.

Marjanović je sjajno koristio svoju prednost pod košem te je sa četiri koša doneo Zvezdi 10:6 posle prva četiri minuta igre. Međutim, tandem Micov-Marić preokreće situaciju, kreira seriju Galate 8:0 za preokret na 14:10.

Arojo održava prednost Galate, dok Marjanović desetim poenom u prvoj četvrtini održava crveno-bele u egalu. U finišu perioda Nikola Kalinić postiže dva koša, pa je Zvezda zaostajala dva poena posle uvodnih deset minuta – 19:21.

Drugi period zakucavanjem otvara Majk Cirbes koji podiže Arenu na noge, Zvezda jakom odbranom duže od dva minuta zadržava rivala bez koša, te poenima Tejića i Dženkinsa preokreće na +3.

Međutim, nalet Zvezde trojkom zaustavlja Pocijus koji sa dve trojke u nizu vraća Galati prednost 27:24. Blažič i Cirbes su održavali Zvezdu u koraku sa gostima, ali Galata košem Gonluma i prvom trojkom Aroja stiže do za ovaj ritam velikih +5 (33:28).

Ipak, Dve dobre akcije Mitrovića (zakucavanje), i Dženkinsa (polaganje), te odbrana Amerikanca, vraćaju Zvezdu u igru, te domaćin trojkom Vilijamsa prelazi u vođstvo pred 'veliki odmor' – 35:33.

Početak drugog poluvremena obeležila je snažna odbrana oba tima, pa je u prva dva minuta jedini koš postigao Vladimir Micov. Usledio je jedan od najatraktivnijih poteza večeri, posle promašene trojke iz ugla, Patrik Jang naskače i zakucava loptu za novi preokret, koji Galata brzo pretvara u dva koša prednosti (39:35).

Seriju Turaka od 6:0 posle tajm-auta prekida Marjanović, koji posle 15-ak minuta posta postiže prve poena posle uvodnih deset, te sa dva koša donosi novo izjednačenje u Areni, ali Erceg prvim košem na meču vraća Galatu u prednost.

Međutim, dobra serija Marjanovića pokreće crveno-bele koji zatvaraju napad rivala, te košem Blažiča i sjajnim zakucavanjem Dangubiča nastavljaju rezultatsku klackalicu (43:41).

Ipak, i pored žestokog pritiska crveno-belih i sa tribina i na parketu, igrači Galate ne gube kontrolu, nastavljju u svom ritmu, te minut pre kraja zakucavanjem Ercega stižu do +5, koje Pocijus održava do pauze pred poslednju četvrtinu – 51:47 .

U istom ritmu nastavljeno je i u poslednjem periodu, Zvezda ne dozvoljava rivalu da se rezultatski odlepi, te dobrom odbranom i košem Viljiamsa smanjuje zaostatak na pola koša (53:52).

Međutim, sredinom četvrtine Gonlum sa dva koša pokreće nosu seriju Turaka koju trojkom posle tajm-auta Zvezde Džastin Karter pretvara u prvu dvocifrenu prednost na meču (62:52).

Kalinić i Vilijams su pogađali za Zvezdu, ali su s druge strane odgovorali Karter i Micov, te omogućili turskom timu mirnu završnicu u sve tišoj Areni.

Turci su na kraju slavili 74:65 i ostvarili važnu pobedu na gostovanju u Beogradu, drugu u Top 16 fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

475 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve