Nova vest
Košarka

Petak, 16.01.2015.

17:14

Čović i Jarsuvat: Ujedinimo se

Predsednici KKCZ i Galatasaraja Nebojša Čović i Dojgun Jarsuvat poslali su poruku da nikada više ne sme da se ponovi tragedija kao što je ubistvo Marka Ivkovića

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
kkcrvenazvezda.com

Njih dvojica u petak su posetili grob stradalog navijača Crvene zvezde i poručili da je potrebno smiriti tenzije jer sport zbližava ljude.

Jarsuvat se posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću što je ličnim naporima omogućio da turski tim ipak dođe u Beograd kako bi odigrao utakmicu protiv Crvene zvezde.

"Čović i ja danas imamo važnu dužnost jer igra mora da se nastavi. Fanatizam mora da se zaustavi i da pobedi fer-plej. U prilici smo da pokažemo odvažnost i odgovornost kako bismo ujedinili navijače Zvezde i Galatasaraja. Zahvaljujem se Čoviću zbog napora koje pokazuje, a posebno zahvalnost dajem premijeru Vučiću koji nam je omogućio bezbedan dolazak u Beograd i odigravanje utakmice. Ličnom intervencijom Vučića omogućeno je da se meč odigra i prevaziđu tenzije", rekao je Jarsuvat na zajedničkoj konferenciji za medije u hotelu Hajat.

Jarsuvat je poručio da je cilj u sportu da navijači usvoje duh fer-pleja i izbalansiraju sa svojim strastima.

"U sportu nema mesta diskriminaciji i neprijateljskog rasizma. Najveća pobeda u sportu je da se igra nastavi i bude u dugu fer-pleja. Marko Ivković nije bio samo navijač, postao je simbol i delimo sa vama duboku tugu zbog ovog incidenta", naveo je prvi čovek Galatasaraja.

On je dodao da je jedina uteha što su ubice Ivkovića uhvaćene i privedene za veoma kratko vreme.

"Suđenje je počelo danas i ne sumnjam da će biti pravedno. Pre nego što sam došao u Beograd javili su mi da je prvi deo suđenja završen i da će biti nastavljen 12. februara. Svima nama je potreban mir, kao i sportistima koji su željni da čuju aplauz navijača. Jedni će pobediti, drugi izgubiti, a gledaoci bi trebalo da uživaju u utakmici i uspeh neće pripasti ekipi koja trijumfuje jer pobednici su i oni koji su omogućili održavanje meča", poručio je Jarsuvat i podsetio da su među osnivačima Galatasaraja 1905. godine bili i srpski studenti Mile i Pavle Bakić.

Nebojša Čović rekao je da oba kluba imaju zadatak da svetu pošalju jasnu poruku da dešavanja iz Istanbula ne smeju da se ponove.

"Šta god da uradimo ne možemo da vratimo život, ali kao odgovorni ljudi možemo da se borimo se slično ne ponovi. Naši narodi imaju sličan temperament, koji se ispoljava sa dosta strasti kada je sport u pitanju. Obaveza naših država i klubova je da kontrolišemo tenzije, da sport bude utakmica, a ne rat", rekao je Čović.

Čović se zahvalio predsedniku Galatasaraja i državnim organima na prihvatanju predloga kluba da se utakmica odigra u Beogradu.

"Trudićemo se maksimalno da budemo dobri domaćini, što je u tradiciji srpskog naroda, kao i Crvene zvezde kao najvećeg sportskog brenda u zemlji. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da tako i protekne", dodao je prvi čovek Zvezde.

On se zahvalio i čelnicima turskog kluba na dolasku u Beogradu jer je to samo jedan u nizu mečeva koji ih očekuje, kao i državnim organima Turske na efikasnosti u pronalaženju ubice. Čović je izrazio nadu da će pravda biti zadovoljena.

Utakmica trećeg kola Top 16 faze Evrolige izmedju Crvene zvezde i Galatasaraja igra se petak od 21 sat u Kombank areni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve