Nova vest
Košarka

Četvrtak, 16.10.2014.

20:25

Zvezda zablistala i srušila Galatu!

Košarkaši Crvene zvezde otvorili su nastup u Evroligi fantastičnom pobedom protiv Galatasaraja u Kombank areni – 76:68 (17:20, 29:10, 18:17, 13:20).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Crveno-beli su uz podršku oko 17.000 navijača sjajnom igrom u potpunosti nadigrali skupoceni turski tim i istakli kandidaturu za Top16 fazu.

Galatasaraj se držao samo u prvoj deonici (20:17), a Zvezda je ključnu razliku napravila u drugom periodu u kojem je goste svela na samo 10 poena (29:10).

U dva navrata crveno-beli su imali 18 poena prednosti, pa su na kraju ostvarili startni trijumf lakše nego što su očekivali.

Možda i najbolju utakmicu u karijeri odigrao je dominantni Boban Marjanović koji je meč završio sa 22 poena (11-14), 10 skokova i indeksom 30. Maestralan je bio i Markus Vilijams koji ga je razigravao, preuzimao odgovornost kada je trebalo, a meč je završio sa 15 poena, 4 skoka i 7 asistencija. Jaka Blažič odradio je sjajan posao u prvom poluvremenu, podigao je ekipu, a na kraju je imao 12 poena i 2 skoka. Veliki doprinos pobedi dao je i kapiten Luka Mitrović sa 8 poena, 8 skokova, 5 asistencija i 2 ukradene lopte.

Na drugoj strani, Zoran Erceg je imao 17 poena i 8 skokova, a Aradori je dodao 11 poena. Vladimir Micov imao je 4 poena i 3 skoka.

U narednom kolu Zvezda gostuje u Litvaniji ekipi Neptunasa koja je na startu izgubila u Vitoriji.

Tok meča:

U punoj Areni gosti se nisu uplašili na startu, pa su Pocius i Erceg na startu ubacili trojke. Međutim, Zvezda je takođe veoma dobro otvorila duel, preko Bobana Marjanovića kontrolisaa je reket i u 6. imala je sedam poena viška – 13:6.

Gosti su se brzo vratili. Serijom 11-2 za samo dva minuta su preokrenuli i iskoristili nešto slabiji period u igri crveno-belih. Turski velikan je do kraja prve deonice zadržao vođstvo, a vidno je bilo da Zvezda ima problem pod košem (20:17).

Početkom druge deonice Zvezda je ponovo zaigrala odlično. Sjajna odbrana i nesebična igra doneli su nekoliko lakih poena i novi preokret – 25:20 u 13. minutu.

Eksplodirao je Jaka Blažič koji je za veoma kratko vreme ubacio osam poena i podigao dodatno atmosferu u Areni. Trener Galate Ataman nije u tom trenutku tražio tajm-aut, ali jeste dva minuta kasnije – 31:23.

Nastavili su crveno-beli sa sjajnom igrom i posle izlaska Blažiča. Tamo gde je Slovenac stao nastavili su Marjanović, Kalinić i Vilijams, pa je Zvezda brzo stigla do dvocifrene prednosti.

Sjajna odbrana je odrađivala najveći deo posla, pa skupocena gostujuća ekipa nije imala ideju šta sa loptom u napadu. Sve to donelo je Zvezdi velikih 16 poena prednosti na poluvremenu – 46:30.

Propustila je Zvezda u trećoj deonici nekoliko prilika da se dodatno odlepi i možda reši pitanje pobednika već posle 30 minuta. Imali su crveno-beli i +18, ali se Galata brzom serijom 9-0 Ercega vratila – 52:43.

Ipak, Zvezda je odgovorila na pravi način. Markus Vilijams pokazao je zbog čega je doveden, odigrao je nekoliko briljantnih napada i vratio svom timu sigurno vođstvo, a onda je pogodio trojku u poslednjoj sekundi treće deonice za velikih 63:48.

Najveći deo posla Zvezda je odradila upravo u finišu treće deonice kada je Galata prišla na minus devet, pa u poslednjih 10 minuta nije bilo dileme.

Vilijams je ušao u svoj ritam u potpunosti, bio je nezaustavljiv, pa je Zvezda bez većih problema održavala dvocifrenu razliku.

Ipak, dva i po minuta pre kraja Radonjić je morao da reaguje i zatraži tajm-aut nakon što je Galata serijom 7-0 uhvatila kakav takav priključak – 74:63. Ipak, Zvezda je do kraja zadržala vođstvo i ostvarila je veliku pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

328 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve