Nova vest
Košarka

Utorak, 16.09.2014.

18:55

Kingsi povlače Peđin dres

Sakramento Kingsi su objavili da će dres sa brojem 16 koji je nosio Predrag Stojaković povući iz upotrebe.

Izvor: NL

Autor: NL

Default images

Stojaković je u Kingsima proveo osam sezona, koje su ujedno bile i najuspešniji period u istoriji kluba.

Po odlasku iz Sakramenta igrao je i u Indijani, Nju Orleansu i Torontu, a sa Dalas Maveriksima je uspeo ono što sa Kingisima nije , da osvoji šampionski prsten.

Stojaković je drugi Srbin kome je neki NBA klub povukao dres iz upotrebe, a tu čast je pre njega doživeo njegov saigrač iz reprezentacije i iz Kingsa Vlade Divac. Svečana ceremonija zakazana je za 16. decembar.

Temu o jednom od najboljih srpskih košarkaša svih vremena možete pročitati ovde.

Vlasnik tima iz Kalifornije Vivek Ranadiv istakao je da je Peđa Stojaković jedan od najbitnijih igrača u istoriji franšize.

Peđa Stojaković je bio jako bitan faktor u postavljanju Sakramento Kingsa na košarkašku mapu sveta“, rekao je Ranadiv.

Srpski košarkaš je istakao da su mu godine provedene u Sakramentu najdraži period karijere i da je ponosan što je ostvario tako dobru komunikaciju sa klubom i navijačima.

Moje godine u Sakramentu su najbolje u mojoj karijeri i u mom životu. Ponosan sam na ono što uradio u Sakramentu i na to što sam ostvario takvu vezu sa klubom i navijačima. Navijači Kingsa su jedni od najboljih na svetu i bila mi je čast što sam igrao pred njima. Želim da se zahvalim porodici Vivek i svima iz kluba što su mi ovo priredili“, rekao je Stojaković.

Krilni košarkaš iz Požege ostaće upamćen kao jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige. Za 13 godina u najjačoj ligi na svetu pogodio je 1,760 trojki, što ga stavlja na deveto mesto po broju pogođenih trojki u istoriji NBA lige. Za to vreme imao je odličan procenat šuta izvan linije 7,25 od 40 procenata.



Krilni košarkaš rođen u Požegi karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi sa kojom je 1994. godine osvojio titulu. Posle samo godinu dana u seniorskom timu crveno-belih preselio se u Grčku gde je zaigrao za PAOK. Posle dve godine u Grčkoj izašao je na draft, gde su ga kao 14. pika prve runde birali Sakramento Kingsi. U PAOK-u se ipak zadržao još dve godine i 1998. godine je proglašen za MVP-a grčke lige.

Tada se seli u Kaliforniju. U prve dve sezone je imao ulogu rezerviste, ali već u trećoj je 75 puta bio starter, a po meču je prosečno ubacivao nešto više od 20 poena.Te sezone je završio na drugom mestu u glasanju za igrača koji je najviše napredovao. U Sakramentu zajedno sa Bibijem, Kristijem, Veberom, Divcem, Turkogluom nije uspeo da dođe do titule , Lejkersi predvođeni Kobijem Brajantom i Šekilom O’Nilom su se pokazali kao prejaki za Kingse.

Posle osam godina u Sakramentu trejdovan je u zamenu za Rona Artesta u Indijanu, gde se nije dugo zadržao . Ubrzo je otišao u Nju Orleans, gde je bio jedan od ključnih igrača uz Krisa Pola.

Posle brojnih problema sa povredama i posle kratke epizode u Toronto Reptorsima došao je u Dalas, gde je sa veteranskim timom uspeo konačno da osvoji šampionski prsten.



Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2001. godine i na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine kada je Jugoslavija u četvrtfinalu bila bolja od domaće selekcije. Osim dva zlata ima i bronzu sa Eurobasketa održanog 1999. godine u Francuskoj.

U delu karijere u kome je nastupao u NBA ligi prosečno je beležio 17 poena i 4,7 skokova za 33.5 minuta u igri. Statistički najuspešniji je bio u sezoni 2003-04 kada je prosečno beležio 24.2 poena i 6.3 skoka za čak 40.3 minuta po meču.

Dva puta je pobeđivao na takmičenju u brzom šutiranju trojki na Ol Star vikendu, a ukupno je tri puta učestvovao na Ol – Star vikendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve