Nova vest
Košarka

Četvrtak, 24.04.2014.

19:32

ABA: Blesingejm srušio Zvezdu!

Košarkaši Cibone plasirali su se u finale ABA lige pobedivši Crvenu zvezdu u Kombank areni sa 75:70.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa iz Zagreba bila je autsajder pred ovaj meč, ali je odigrala sjajno protiv najbolje ekipe u sezoni i sasvim zasluženo je prošla u finale.

Od početka do samog finiša ekipa Slavena Rimca znala je šta hoće i potpuno je nadigrala favorizovanog domaćina koji je očigledno pao pod velikim pritiskom.

Već u prvoj deonici Cibona je došla do dvocifrene prednosti, u trećoj deonici imala je i +19, ali u finišu je ipak bilo drame. Zvezda je u poslednjih deset minuta u nekoliko navrata pravila serije, u samom finišu je imala dva puta priliku da stigne do izjednačenja, ali Cibona je ostala dovoljno mirna i prošla je u finale.

Džerald Blesingejm bio je igrač utakmice sa 28 poena i 9 asistencija, a uz njega je najbolji bio Dario Šarić sa 21 poenom i 15 skokova. Na drugoj strani, Jaka Blažič bio je jedini raspoloženi igrač sa 25 poena i 6 skokova, a Dženkins i Nelson dodali su po 12 poena.

Zvezda je za tri šutirala očajnih 2-32, promašila je 11 slobodnih bacanja (26-27) i uz takvu statistiku nije mogla da se nada boljem rezultatu.

Ovom pobedom ekipa iz Zagreba obezbedila je igranje u Evroligi naredne sezone, dok će Zvezda verovatno u kvalifikacije. Rival Ciboni u finalu u nedelju (20h), biće pobednik duela Partizan - Cedevita koji se igra u petak (20h).

Tok meča:

Pred početak utakmice uručene su nagrade Dariju Šariću, najboljem igraču sezone i Dejanu Radonjiću, najboljem treneru sezone. Priznanje je dobio i Luka Mitrović koji je najviše napredovao ove sezone.

Dejan Radonjić odlučio se na startu za petorku Nelson, Lazić, Blažič, Dragićević, Marjanović.

Kao što se i očekivalo početak je bio nervozan na obe strane, pa je prvi poen ubacio Marjanović posle dva minuta sa linije slobodnih bacanja.

Cibona je od starta pokušala preko Blesingejma i Šarića, dok se Zvezda oslonila na prodore Jake Blažiča koji je ubacio prva četiri poena iz igre. Zagrepčani su zonskom odbranom od početka pokušali da odseku protok lopte do Bobana Marjanovića i uspeli su u tome.

Nakon trojke Jagodića Kuridže u šestom minutu Cibona je imala 11:5, pa je Radonjić zatražio tajm-aut. Nije ni minut odmora pomogao Zvezdi. Blesingejm je sjajno dirigovao igrom Cibone koja se rastrčala i koja je serijom 15-0 stekla ozbiljno vođstvo (17:5).

Zvezda nije mogla da pogodi ništa sa distance, ali je u finišu prve deonice odigrala odličnu odbranu, postigla nekoliko lakih poena, pa je Cibona imala ’samo’ plus šest posle 10 minuta (21:15).

I početkom druge deonice nastavili su se veliki problemi crveno-belih, pogotovo u šutu sa distance, pa ni dobra odbrana nije pomogla. Ponovo je Cibona uspela da dođe do dvocifrene prednosti, trojku je u 14. minutu pogodio Šarić (28:16), pa je Radonjić ponovo morao da reaguje.

Jedini raspoloženi igrač u sastavu crveno-belih bio je Jaka Blažič koji je ubacio 13 od prvih 19 poena Zvezde. Upravo je borbeni Slovenac i postigao prve poene Zvezde iz igre u drugoj četvrtini posle skoro pet minuta.

Ipak, na drugoj strani se razigrao Dario Šarić koji je postigao dve trojke, a Cibona je došla do najvećeg vođstva – 32:19. Zvezdina igra se raspala tokom druge deonice, igrači su pravili početničke greške, a posebno loša bila je centarska linija.

Ništa se ni do kraja poluvremena nije promenilo. Cibona je igrala pametno, koristila je veoma slabu igru crveno-belih i u 19. minutu je imala velikih +15 (38:23). Tek u 14. pokušaju Zvezda je pogodila prvu trojku (Dženkins), pa je nakon 20 minuta Zagrebački tim imao +11 (38:27).

Pokušala je Zvezda na startu drugog dela nešto agresivnijom igrom, dobila je i veliku podršku navijača, ali nije mogla protiv izuzetno dobre kombinovane zonske odbrane Cibone.

Zagrepčani su koristili svaki promašaj, brzo su prenosili loptu i lucidnim asistencijama stekli su velikih +19 (50:31 u 25. minutu).

Ništa se ni u nastavku treće deonice nije promenilo. U ekipi Zvezde igrao je samo Jaka Blažič, pa je Cibona posle 30 minuta bila na pragu pobede – 61:45.

Taman kada je izgledalo da je Cibona već u finalu, Zvezda je napravila seriju 10-0 i šest minuta pre kraja spustila Cibonu na samo šest poena viška (61:55). Međutim, tada je Blesingejm odigrao hrabro, pogodio je tešku trojku, nakon toga i tešku dvojku i odbio veliki nalet Zvezde.

Imala je ekipa Dejana Radonjića još jednu priliku, ubacila je za 40 sekundi šest poena I dva minuta pre kraja smanjila je na samo -4 (69:65), ali ponovo je Blesingejm preuzeo odogovornost, ubacio je dva bacanja. Imala je Zvezda ipak još jednu šansu, Dženkins je imao dva bacanja za izjednačenje 30 sekundi pre kraja, ali je promašio drugo, Sibona se ipak bolje snašla u samom finiši i zasluženo je prošla u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1161 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d