Nova vest
Košarka

Petak, 18.04.2014.

16:45

SL po pravilima FIBA od 5. kola

Predsednik Udruženja klubova košarkaške lige Srbije Darko Jovičić rekao je da će se u Superligi Srbije od narednog kola mečevi igrati po pravilima FIBA.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svetska košarkaška federacija (FIBA) uputila je dopis Košarkaškom savezu Srbije, uz upozorenje da je moguće i izbacivanje nacionalne selekcije sa Svetskog prvenstva u Španiji, jer se domaći šampionat igra po pravilima ULEB-a, a ne po pravilima te organizacije.

"Došlo je do toga da mi nismo bili upoznati sa tim uslovnjanjem FIBA vezano za nacionalni tim i kada smo to dobili od Košarkaškog saveza Srbije reagovali smo. Postupili smo po uputstvima FIBA i od narednog kola će se Superliga igrati po pravilima te organizacije", rekao je Jovičić agenciji Beta.

Jovičić je dodao da javnost u Srbiji nema potrebe da brine i da status reprezentacije nije ugrožen.

"Reagovali smo pravovremeno i ničim neće biti ugrožen status nacionalnog tima. Razlike u pravilima FIBA i ULEB su minimalne i nije ih problem uskladiti, nije potrebno bilo kakvo prilagodjavanje ni klubova, igrača...", dodao je Jovičić.

Po pravilima ULEB igra se u Evroligi i Evrokupu, ali i u Jadranskoj ligi. Pravila se razlikuju u detaljima kao što su broj tajm-auta, njihovo trajanje, dodeljivanje tehničkih i nesportskih grešaka...

Jedan od potpredsednik KS S Dejan Tomašević rekao je portal Mondo da sadašnje "dvovlašće" FIBA i ULEB nije u interesu košarke.

"Mislim da je nedopustivo da postoji više vrsta pravila i nadam se da će se to ubrzo rešiti. FIBA želi da uspostavi red i ja to podržavam. Ljudi iz FIBA i ULEB moraju da pronadju zajednički jezik. Ne vodi ničemu ako se na sport deluje iz više centara i onda meri čiji je uticaj jači", kazao je Tomašević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve