Nova vest
Košarka

Subota, 05.10.2013.

16:56

ABA: Barać srušio Zvezdu u "Pecari"

Košarkaši Širokog napravili su iznenađenje na startu regionalne ABA lige, pošto su u "Pecari" savladali favorizovanu Crvenu zvezdu - 80:79.

Izvor: NĐ SV

Autor:NĐ SV

Default images

Najzaslužniji za pobedu predstavnika BIH bio je odlični Boris Barać sa 25 poena i četiri skoka, uz samo četiri promašaja iz igre. Bošnjak je dodao 17, a Džouns 12.

Zvezda je bolje otvorila meč i stvorila solidnu prednost, ali su domači preokrenuli meč i od sredine druge četvrtine držali prednost do kraja. Najbolji u timu Zvezde bili su Nelson i Šilb sa po 12 poena.

Raško Katić postigao je jedan manje, dok je Jaka Blažič upisao devet poena.

Domaći se nisu uplašili favorizovanog evroligaša i sigurnom, ali i agresivnom igrom, su uspeli da stignu do vredne pobede, s obzirom da im se predviđa borba za opstanak. Odlično su koristili greške crveno-belih i dobrom igrom u reketu uspeli da stignu do trijumfa.

Ključnu ulogu u pobedi Širokog imali su Barać, za koga centri Zvezde nisu imali rešenja, i 17-godišnji Bošnjak - koji je pored 17 poena imao četiri asistencije i tri skoka.

Treba napomenuti i nešto bolji ofanzivni skok domaće ekipe. Upravo je taj parametar doneo prevagu na stranu Širokog.

U neizvesnoj penal završnici igrači Širokog su imali više živaca i sigurnijim izvođenjem slobodnih bacanja ugrabili zasluženu pobedu.

Košarkaši MZT iz Skoplja deklasirali su Union Olimpiju 79:60 na otvaranju lige, dok je Radnički iz Kragujevca razbio Cibonu na teškom gostovanju u Zagrebu.

Preostala dva predstavnika Srbije svoje mečeve igraju u nedelju, Aktuelni šampion Partizan od 17 časova dočekuje Igokeu, dok Mega Vizura u Smederevu igra sa ekipom Cedevite.

Zvezda je bolje otvorila meč u "Pecari". Branko Lazić je otvorio meč sa pet vezanih poena, da bi ubrzo Mitrović pogodio i drugu trojku za crveno-bele - 10:2.

S druge strane, domaći imaju dosta problema sa agresivnom odbranom Zvezde i napade uglavnom rešavaju solo akcijama.

Gosti su čuvali prednost od sedam poena do poslednjeg minuta pre deonice, da bi Vujanović tajm autom prekinuo dominaciju Beograđana i inicirao seriju svog tima. Zaigrao je Široki agresivnije i uspeo rezultatski da se vrati u meč - 13:17.

Gosti su nešto bolje otvorili drugu četvrtinu, ali nisu, kao što je bio slučaj u prvoj, stvorili osetniju prednost. Pogocima sa distance i linije slobodnih bacanja Zvezda uspeva da drži prednost na svojoj strani, dok u ekipi Širokok Petrović i Bošnjak, sa po pet poena, drže svoj tim u igri - 24:22.

Široki je znatno podigao igru u finišu poluvremena, iskoristio slabiji skok Zvezde, i zasluženo preuzeo rezultatsku kontrolu meča. Barać je svojom drugom trojkom doneo prvu prednost svom timu na meču, da bi zatim sa, pored nova četiri poena, upisao i po ofanzivni i defanzivni skok.

Blejk Šilb je preuzeo odgovornost u svoju ruke i sa šest vezanih poena(trojka i 2+1) doneo svom timu izjednačenje. Činilo se da će se na odmor otići sa nerešenim rezultatom, ali je u poslednjim trenucima prvog poluvremena pogodio trojku sa više od pola terena - 38:35.

Najzaslužniji za prednost domaćina je bez sumnje Boris Barać sa 12 postignutih poena, dok je sa druge strane Blejk Šilb je upisao osam, dok je Lazić dodao pet.

Široki nastavlja odlično da koristi veliki broj grešaka igrača Crvene zvezde i lako drži rezultatsku prednost na svojoj strani. Ukrali su domaći osam lopti i uz bolji skok u obe faze igre vode dva minuta pre kraja trećeg perioda - 51:47.

Barać nastavlja da muči odbranu Zvezde, stigao je do brojke od 15 poena, uz samo dva promašaja iz igre, a prati ga i Džons koji je posle trojke sa pola terena nastavio u istom ritumu, do sada je upisao 10 poena.

Imao je domaćin priliku da stvori ozbiljniju prednost pred poslednjih 10 minuta, ali je Zvezda uspela da se vrati, iako je u jednom trenutku bilo +8, i trojkom Simonovića u poslednjoj sekundi došla na 'samo' tri poena zaostatka - 58:55.

Simonović je na isti način na koji je završio treću, otvorio i četvrtu četvrtinu za novo izjednačenje. Nelson je u sledećem napadu zakucao iz kontre i doneo Zvezdi vođstvo, prvi pu posle finiša prvog poluvremena - 60:58.

Ipak, Široki nije dozvolio da ga serija gostiju od 8:0 poremeti, Bošnjak i Kastropil odlično koriste loše kretanje u odbrani Zvezde za novu prednost svog tima - 66:63.

Nastavlja se igra 'koš za koš', s tim da igrači Zvezde i dalje nešto više greše i tako omogućavaju domaćima da čuvaju minimalnu prednost. Jako loše veče ima DeMarkus Nelson koji je uspeo da pogodi samo jednom iz 12 pokušaja.

Boris Barać nastavlja da teroriše koš gostiju i svojom drugom trojkom donosi velikih pet poena prednosti svom timu, na minut i po pre kraja meča - 74:69.

Napokon je Nelson uspeo da pogodi iz igre i dovede Zvezdu na pola koša zaostatka, usledio je napad Širokog i promašaj, ali su domaći novim skokom u napadu izborili faul i slobodna bacanja. Bošnjak je dva puta bio siguran za tri poena prednost svoje ekipe, 15 sekundi pre kraja meča - 77:74.

Igrači Širokog bili su koncentrisaniji u finišu sa linije slobodnih bacanja i potpuno zasluženo su stigli do prvog trijumfa u sezoni. Blazič je sa zvukom sirene uspeo da pogodi samo utešnu trojku za svoj tim - 80:79.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

301 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve