Nova vest
Košarka

Sreda, 14.08.2013.

14:54

Šampioni iz 1970. u Ljubljani

Prva zlatna generacija jugoslovenske košarke okupiće se u nedelju u Ljubljani, u čast Iva Daneua.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Daneu će u ponedeljak, na Brdu kod Kranja, biti odlikovan Zlatnim ordenom za izuzetna sportska dostignuća.

Dan pre toga predstavnici tima koji je 1970. na SP u Ljubljani postao prvak sveta pozdraviće gledaoce tokom poluvremena pripremne utakmice Slovenija – Rusija, koja se igra u hali Tivoli, na mestu osvajanja prvog zlata.

Očekuje se da na okupljanju budu selektor Ranko Žeravica, njegov pomoćnik Lazar Lečić, a uz kapitena Daneua dolaze i Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Željko Jerkov i jedan od glavnih organizatora Boris Kristančič.

Oni će prisustvovati i otvaranju izložbe fotografija "Luna vaša - zlata naša" (po transparentu koji se odnosio na američko sletanje na Mesec prethodne godine) koja će tokom celog predstojećeg šampionata Evrope biti postavljena u hali Tivoli i u Muzeju savremene umetnosti (ukupno preko 2500 fotografija), a u kafani “Maček” prisustvovaće i promociji drugog dela knjige “Ukradeni snovi – jugosolovenska košarka”.

Zlatne momke iz Ljubljane primiće i slovenački predsednik Borut Pahor, u sklopu dodele ordena Daneuu.

Šampionat sveta 1970. igran je širom Jugoslavije (Sarajevo, Split, Karlovac, Skoplje, Ljubljana). Našu selekciju činili su: Rato Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak, Petar Skansi. Godinu dana ranije u saobraćajnoj nesreći poginuo je najbolji strelac generacije Radivoj Korać.

Neverovatni uspesi košarkaša obeležili su poslednje dve decenije SFR Jugoslavije. U deceniji koja je prethodila SP 1970. SFRJ se probila u svetski vrh, osvojila šezdesetih šest puta srebro (OI, 2xSP, 3xEP) i jednu bronzu na EP, ali je u Ljubljani napravljen konačni korak koji nas je postavio u isti rang sa Sovjetima i Amerikancima.

 

Naša reprezentacija je do raspada u leto 1991. osvojila tri titule prvaka sveta, jednu zlatnu olimpijsku medalju i pet puta bila prvak Evrope. Poslednju medalju zajednička država osvojila je u danima dok se raspadala, na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Slovenija će ovog septembra biti domaćin košarkaškog šampionata Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d