Nova vest
Košarka

Sreda, 17.07.2013.

11:18

CZ bez Rakočevića naredne sezone

Igor Rakočević sledeće sezone neće igrati za Crvenu zvezdu Telekom, već će postati sportski direktor kluba.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To je epilog dogovora između Rakočevića i uprave kluba sa Nebojšom Čovićem na čelu, a informacija je saopštena javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Kako je Čović saopštio, Rakočević će sâm odlučiti da li će sportski direktor postati sada ili će odigrati još jednu sezonu u inostranstvu, pa će se onda vratiti u klub. Rakočevićev dres sa brojem osam biće povučen iz upotrebe.

„Konferencija je posvećena sporazumu i dogovoru sa Rakočevićem. On je imao veliku hrabrost da se vrati u matični klub. On ni sada ne ide, ostaće sa nama. Zašto hrabrost? Pa nije baš lako doći u Zvezdu koja je bila u velikim problemima. Zvezda je u jednom periodu izgubila poverenje nekih svojih igrača. Naš dogovor je bio da krunišemo sezonu ulaskom Zvezde u Evroligu. Neke ciljeve nismo ispunili, ali taj glavni jesmo. Najzaslužniji za to je Igor Rakočević. On je bio motor ekipe. Napravili smo zajedno zahvaljujući njemu najbolju sezonu u prethodnih 15 godina“, rekao je Nebojša Čović.

„Igora dosta dugo znam. To je zaslužni reprezentativac naše zemlje. Nislim da se nisu svi poneli prema njemu kako on zaslužuje, ali dobro, to je Srbija. U njegovoj karijeri niko ga nije štedeo, u velikoj meri je bio saplitan i spotican. Ta karijera se sada privodi kraju. Naša procena u klubu je da podmladimo tim“, nastavio je Čović izlaganje.

Čović: Hvala Igoru na svemu što je učinio

Rakočević će sigurno postati sportski direktor kluba, samo je pitanje kada.

„Igor neće igrati za nas sledeće sezone, već će se vratiti kao sportski direktor. Da li će on to odmah odlučiti, ili će igrati negde drugde sledeće sezone, to je na njemu da proceni. Iza nas je teška sezona. Igrači su bili pod velikim pritiskom, uz mnogo faktora saplitanja. Nije lako oporavljati Zvezdu u Srbiji. Uspeli smo sve to da izdržimo“.

Čović kaže da je Rakočević bio disciplinovan, da je dao svoj maksimum i dodaje:

„To je dobro, ali u ovim godinama morao je da se štedi, što on ne ume. Usledile su povrede koje su ga izbacile iz koloseka. Znam kako mu je bilo, njemu je košarka život. Svi njegovi planovi su vezani za Zvezdu. Povući ćemo dres sa brojem osam, a treba i da se dogovorimo oko oproštajne utakmice. Igor je bio najbolji strelac u Srbiji i drugi strelac u ABA ligi i Evrokupu. Ja sam mu zahvalan na svemu što je uradio za nas. Nastavljamo dalje saradnju. Želim mu da bude uspešan na funkciji sportskog direktora kada odluči da uđe u te vode“.

Na pitanje o eventualnim novim pojačanjima, Čović je odgovorio:

„Naš kapiten je dosta zvučnije ime od nekih drugih kapitena koji su napustili neke druge klubove. Mnogi su govorili da se on ne vraća u Zvezdu. Na kraju smo mi bili u pravu. Kada budu došli novi igrači, imaćete informaciju“.

Rakočević: Hvala klubu i navijačima, nije bilo lako

Potom se novinarima obratio i Igor Rakočević.

"Sve što je Nebojša rekao je istna. Imao sam želju da igram i sledeće sezone. Razgovarali smo i shvatio sam razloge rastanka, iako je prvobitan plan bio da igram i sledeće sezone, ali u planu je podmlađivanje ekipe. Prošle sezone nije bilo lako. Imao sam tu tešku povredu zbog koje je trebalo da pauziram 40 dana, a vratio sam se posle devet. Zvezda mi je mnogo toga dala. Videćemo da li ću preuzeti tu funkciju sada ili za godinu dana. Nema nikakvih nesporazuma, treba podmladiti ekipu. Otišli smo ja i Vuk (Radivojević), koji je takođe legenda kluba".

Rakočević je rekao da je malo nedostajalo da prošla sezona bude najbolja u istoriji kluba i dodao je:

„Zvezda je sada ozbiljan klub koji treba da ima cilj da osvaja trofeje. Trebalo je hrabrosti da se vratim u Srbiju, gde se kritikuje i Novak Đoković, pa možete da zamislite kako je nama ostalima. Posebno mi koji igramo u Crvenoj zvezdi. Dao sam sve od sebe da se Zvezda vrati na staze uspeha. Pošteno i profesionalno sam odradio sezonu. Nisam se ni na jednom treningu štedeo. Nije to bilo lako“.

"Odlučiću za mesec dana"

Rakočević se potom zahvalio navijačima, klubu, ali i istakao da sada želi da se odmori.

„Bila mi je neverovatna čast što sam bio kapiten ovog kluba po treći put. Imao sam već na startu sezone ideju da povežem ekipu sa publikom. Verujem da su Delije uživale ove sezone u uspesima i nadam se da su se osećali kao deo tima. Želim njima posebno da se zahvalim. Neverovatne momete sam doživeo sa njima ove sezone.Želim da se zahvalim klubu koji me je iznedrio. Tu sam bio dugi niz godina. Velika je čast što je povučen dres. To je lep gest i ostaće mi za ceo život. Odmoriću se sigurno mesec dana bez pritiska. Još se dobro osećam i volim košarku. Možda bih mogao da odigram neku laganiju ligu u nekom lakšem ritmu. Tu odluku ću doneti u narednih mesec dana".

Rakočević (35) je prošlog leta treći put obukao dres Crvene zvezde i u Jadranskoj ligi prosečno je beležio 15,4 poena i 3,1 asistenciju.

Ponikao je u Zvezdi, a 2000. godine prelazi u Budućnost i u Podgorici ostaje dve sezone. Posle toga je ispunio dečački san i zaigrao je u NBA ligi, za Minesota Timbervulvse, a potom se vratio među crveno-bele.

Posle jedne sezone u Zvezdi, Rakočević je igrao za niz velikih evropskih klubova – Valensiju, Real Madrid, tadašnju Taukeramiku, Efes i Montepaski.

U karijeri je tri puta osvajao trofej Alfonso Ford namenjen najboljem strelcu Evrolige, a sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2001. i na SP u Indijanapolisu godinu dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve