Nova vest
Košarka

Nedelja, 12.05.2013.

20:11

Ponovo čudo, ponovo Olimpijakos!

Čudo se ponovilo! Košarkaši Olimpijakosa odbranili su trofej Evrolige pobedivši Real Madrid u O2 areni u Londonu sa 100:88.

Izvor: A. Gutović

Autor:A. Gutović

Default images

Finalni duel neodoljvo je podsetio na prošlogodišnje finale u kojem je Olimpijakos nadoknadio 19 poena viška i slavio protiv CSKA.

Ovoga puta Real Madrid je imao 17 poena prednosti na kraju prve deonice, ali ekipa Jorgosa Barcokasa je u nastavku odigrala furiozno, postigla je 90 poena za 30 minuta i sasvim zasluženo je stigla do treće titule Evrolige u istoriji kluba.

Olimpijakos je, baš kao i pre godinu dana, stigao na završni turnir kao autsajder ali je igrao najbolju košarku u Londonu i postao je prvi tim od Makabija 2005. koji je odbranio najvredniji evropski klupski trofej.

Pirejski crveno-beli pokazali su da novac definitivno nije presudan u evropskoj košarci, iznad svega bila je njihova timska igra i na kraju će titula ponovo u Atinu.

Briljantan je bio MVP finala Ejsi Lo sa 20 poena, 5 skokova i 3 asistencije. 12 poena uz 5 skokova dodao je Kajl Hajns, 11 je ubacio Slukas, a Antić 10. Fantastični Vasilis Spanulis ubacio je 22 poena (sve u drugom poluvremenu) i proglašen je drugog godinu u nizu za najkorisnijeg igrača završnog turnira. Na drugoj strani, Rudi Fernandes je imao 21 poen, Serhio Rodriges ubacio je 17, a Serhio Ljulj 14.



Finalni meč počeo je furioznom igrom Reala. Olimpijakos nije uopšte igrao loše na startu, ali Madriđani su prosto delovali nezaustavljivo. Mirza Begić zatvarao je sve prilaze košu (tri blokade u prvih pet minuta), a na drugoj strani raspucali su se Fernandes, Ljulj i Mirotić pa je Barcokas morao da zatraži tajm-aut u 6. minutu (13:5).

Nije minut odmora pomogao igračima Olimpijakosa u nastavku prve deonice. Real je nastavio da ’gazi’, Ljulj, Fernandes i Mirotić igrali su kao u transu, pa je posle prvih deset minuta već bilo 17 razlike – 27:10.

Olimpijakos je u prošlogodišnjem finalu pokazao da ga nikada ne treba otpisivati. Početak druge deonice u potpunosti je pripao grčkoj ekipi. Pero Antić i Kajl Hajns pokrenuli su pirejske crveno-bele koji su se vratili u igru serijom 8-0 (27:18 u 12. minutu).

Nisu se na tome zaustavili košarkaši Olimpijakosa koji su podigli intenzitet odbrane na zavidan nivo, pa je Real u drugoj četvrtini postigao samo 14 poena. Ejsi Lo bio je vođa grčke ekipe uz Hajnsa i Antića, tim Jorgosa Barcokasa je u finišu poluvremena imao i šut za izjednačenje, ali Madriđani su ipak zadržali prednost posle 20 minuta (41:37).

Ono što je sigurno davalo nadu Olimpijakosu pred nastavak je da su uspeli da sustignu ogromnu prednost rivala praktično bez najboljeg igrača Vasilisa Spanulisa. Najkorisniji igrač Evrolige ove sezone i najkorisniji igrač prošlogodišnjeg završnog turnira razgoropadio se na startu drugog dela. Ubacio je tri vezane trojke, podigao je O2 arenu na noge i što je najvažanije doneo je prednost svom timu (48:45).

Imali su Grci nešto kasnije u dva navrata i šest poena viška, ali Real nije želeo da se preda. Malo po malo Madriđani su se vraćali, Sloter i Fernandes su nosili ekipu Reala u tim trenucima, pa je posle 30 minuta rezultat bio izjednačen – 61:61.

Pobednik je odlučen praktično u prva tri minuta poslednje deonice. Olimpijakos je delovao odlučnije na parketu, Ejsi Lo i Vasilis Spanulis dirigovali su na sjajan način, pa je nakon trojke Spanulisa sedam minuta pre kraja bilo 70:62.

Real je dva minuta kasnije prišao na minus tri (70:67), ali Perperoglu je uzvratio trojkom i odbio i poslednji nalet Madriđana. U finišu utakmice igrači Reala su u nekoliko navrata pokazali i da ne podnose baš najbolje poraz pošto su napravili nekoliko grubih, nesportskih faulova.

U borbi za treće mesto CSKA je pobedio Barselonu sa 74:73.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve