Nova vest
Košarka

Petak, 10.05.2013.

17:55

EL: Pirejci razbili užasni CSKA

Košarkaši Olimpijakosa pobedili su CSKA sa 69:52 i plasirali su se u finale fajnal-for a Evrolige.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Moskovljani, koji su smatrani favoritima kao i prošle godine u finalu, odigrali su užasan meč – u strahu, stegnuto i bez žara.

Sa druge strane, Pirejci su odigrali fantastičnu odbranu, čitali su savršeno svaku akciju rivala i tokom meča su vodili i sa 21 poenom razlike. Za odbranu titule Olimpijakos će igrati sa pobednikom meča Barselona – Real Madrid (21h).

Srpski internacionalci odigrali su očajno, pre svih Teodosić i Krstić, od kojih se najviše i očekivalo. Miloš Teodosić ubacio je 5 poena (1-9 iz igre, 2-4 bacanja za 29 min), uz 3 skoka, jednu asistenciju i 2 izgubljene lopte – svih pet poena srpski plej je postigao kada je meč već bio rešen.

Jednako loš bio je Nenad Krstić sa 2 poena (1-5 iz igre, 0-4 penali, 2k. za 15 min), a saigrači često nisu uspevali ni da mu doture loptu na niskom postu.

Zoran Erceg takođe je dao 2 poena (0-1 iz igre, 1sk. i 2ast za 5 min), a Vladimir Micov dao je trojku u poslednjem napadu CSKA i to su bili svi njegovi poeni (1-5 iz igre, 2sk. za 17 min).

Najefikasniji kod CSKA bio je Soni Vims sa 13 poena, a Viktor Hrjapa imao je 11 poena i 5 skokova.

Najbolji kod Olimpijakosa bio je Kajl Hajns sa 13 poena (5-10 iz igre, 3-3 penali) i 10 skokova, a Pero Antić takođe je ubacio 13 poena (4-9 iz igre, 3sk). Vasilis Spanulis imao je 8 poena i 4 asistencije, Perperoglu je takođe ubacio 8, a Lo i Printezis po 6.

Ipak, ovu utakmicu Olimpijakos je dobio zahvaljujući neverovatnoj odbrani i rasterećenosti. CSKA je ponovo podlegao pod pritiskom u najvažnijoj utakmici sezone i ostaće bez trofeja i ove sezone. 'Armejci' su u deset od prethodnih 11 godina igrali na fajnal-foru, a imaju samo dve titule.

Tok meča:

Igrači CSKA počeli su nešto nervoznije meč, nisu imali pravi protok lopte, ali su uprkos tome vodili sa 8:4 zahvaljujući pogođenim trojkama Hrjape i Vimsa.

Međutim, Moskovljani nisu bili dovoljno čvrsti u odbrani, Printezis je ubacio šest poena, uključujući i pogodak posle ofanzivnog skoka. Baš posle koša Printezisa Pirejci su prvi put poveli na utakmici (10:8).

Papanikolau, jedan od heroja prošlogodišnjeg finala, brzo je napustio teren zbog dve lične greške, a Vims je pogodio još jednu trojku za vođstvo CSKA 13:12.

Potom je Erceg bio precizan oba puta sa penala, bili su to prvi poeni Moskovljana koje nisu upisali Vims ili Hrjapa.

Olimpijakos je sigurno izvodio slobodna bacanja, a nervosa igrača CSKA ogledala se i u tom segment – i Hrjapa i Teodosić promašili su oba bacanja. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a posle pogotka uz faul Hajnsa Olimpijakos je poveo sa 21:17.

Igrači CSKA bili su stegnuti, imali su čak šest izgubljenih lopti i uopšte nisu bili superiorni u reketu kao što se očekivalo. Sa druge strane, Olimpijakos je bio rasterećen i posle trojke Slukasa na kraju prve četvrtine vodio je sa 24:17.

Ništa se nije promenilo ni početkom druge deonice, Moskovljani su bili meki u odbrani i nepovezani u napadu, a trojkom Antića Olimpijakos odlazi na +9 (29:20).

Iako je CSKA pogodio pet trojki, na šest minuta do poluvremena posle koša Antića sa distance Pirejci su prvi put stvorili dvocifrenu prednost (33:23).

Veza spoljne i centarske linije CSKA bila je potpuno odsečena, Olimpijakos je igrao briljantnu odbranu, ali tome je doprinela i neodlučnost Moskovljana. Poveli su Pirejci sa 13 poena razlike posle ‘2+1’ Šermadinija (38:25), a igrači CSKA delovali su pogubljeno na parketu.

Teodosić je igrao očajan meč, kao i ceo tim CSKA, koji je u prvom poluvremenu izvodio penale 3 od 10, a Olimpijakos je bio bolji i u skoku (21:16). Na kraju, posle 20 minuta igre, Pirejci su imali prednost 40:28.

Teodosić nije ličio na sebe, na početku poluvremena iz čista mira je dao veoma loš pâs, a ni na ostatak ekipe pauza na poluvremenu nije pozitivno uticala. Sa druge strane, Olimpijakos je nastavio gde je stao i trojkom Papanikolaua poveo jsa 45:28.

Igra je i dalje bila daleko ispod potrebnog nivoa, ali CSKA je sa linije penala smanjio na 45:34. I Olimpijakos je posustao u napadu, ali utakmica se igrala tempom koji njima više odgovara.

Moskovljani su imali nekoliko napada da spuste razliku ispod deset, ali šut za tri poena potpuno ih je izdao. Prilično dug period bez poena prekinuo je Hajns, a onda je Antić pogodio trojku za +16 (52:36).

Krstić nije uspevao ni da primi loptu, a pri kraju četvrtin i on je promašio oba penala. CSKA celu treću četvrtinu nije dao koš iz igre, a posle bacanja Antića Olimpijakos je posle tri četvrtine vodio 53:36.

Olimpijakos je imao i 21 poen prednosti, a CSKA je prvi koš iz igre u drugom poluvremenu postigao na osam minuta do kraja – Džekson je zakucao za 57:40.

Perperoglu je potom pogodio trojku za novih +20. Vreme je proticalo, a CSKA nije bio ni blizu preokreta nalik onom koji je Olimpijakos napravio protiv njih prošle godine. Na kraju, Pirejci su rutinski priveli meč kraju i sada su na korak do odbrane titule - 69:52.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve