Nova vest
Košarka

Subota, 27.04.2013.

20:02

Partizan ponovo šampion ABA lige!

Košarkaši Partizana mt:s osvojili su titulu šampiona ABA lige pobedom nad Crvenom zvezdom Telekom 71:63 (14:18, 11:14, 25:13, 21:18), u finalu F4 u Laktašima.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

Zvezda je imala 32:25 na poluvremenu, ali je Partizan preokrenuo u trećem periodu. U napetom finišu meč su rešili Bertans zakucavanjem i Bogdanović trojkom.

Najefikasniji u Partizanu bili su Bertans i Vesterman sa po 15 poena, a Musli je dodao. Katić je nosio Zvezdu sa 19 poena i 12 skokova, dok su Rakočević i Nelson ubacili po 14 poena.

'Crno-beli' su osvojili šesti trofej u ovom takmičenju, njihovu petogodišnju dominaciju prekinuo je Makabi prošle sezone, dok su 'crveno-beli' igrali prvo finale.

Partizan je ovom pobedom definitivno izborio nastup u Evroligi sledeće sezone, dok će Zvezda čekati rasplet u nekoliko evropskih takmičenja kako bi bila sigurna da neće u kvalifikacije.

Ovo je druga pobeda Partizana nad Zvezdom ove sezone, nakon tri poraza u nizu, uključujući i finale Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu.

Partizan je serijom 7:0 otvorio meč, ali se Zvezda brzo konsolidovala, preokrenula i prvu četvrtinu završila u svoju korist (18:14). Ekipa Duška Vujoševića je očajno šutirala za tri poena, a prvi pogodak van linije 6.75 postigao je Vesterman iz osmog pokušaja 'crno-belih'.

Zvezda je bolje igrala do kraja poluvremena, bila dominantnija i u skoku, što joj je i donelo sedam poena prednosti na kraju poluvremena (32:25).

U drugom poluvremenu Partizan je popravio i skok i šut, dok je ekipa Dejana Radonjića bila sve nervoznija. 'Crno-beli' su konačno vratili prednost sa početka meča koju su uspeli da održe. Kako se bližio kraj tenzija je bila sve veća. Došlo je do sukoba između Katića i Lučića.

Obojica su dobili tehničku grešku, za Lučića je meč završen, dok je Katiću ovo bio četvrti prekršaj. Isključeni su i treneri Vujošević i Radonjić.

Gurović je vodio Zvezdu do kraja, a Partizana Gašić. U završnicu se ušlo sa sedam poena prednosti 'crno-belih', a Bogdanović pola minuta pre kraja postiže trojku koja je definitivno odlučila pobednika.

Tok meča:

Pedeset minuta pre početka počelo je naizmenično skandiranje navijača obe ekipe, uz snažne mere obezbeđenja. Zanimljivo je da su navijači Partizana smešteni su na severnu tribinu, dok su pristalice Crvene zvezde na jugu.

Partizan je bolje otvorio meč i poenima Muslija i Lučića brzo poveo 7:0. Sa druge strane Nelson zakucava i postiže prve poene za svoj tim, a zatim Rakočević smanjuje na 7:4. Lovernj je napravio faul nad Nelsonom, koji je bio precizan sa penala. Igra se brzo na obe strane, a Rakočević trojkom donosi prvo izjednačenje svom timu (9:9).

Cvetković je zaradio tehničku grešku zbog simuliranja faula u napadu, a Bertans je sa penala bio precizan za 11:11. Posle poena Nelsona, prva četvrtina se završava rezultatom 18:14 za 'crveno-bele'.

Partizan bez koša van linije 6.75 posle sedam pokušaja. 'Crno-beli' preokreću rezultat na početku druge četvrtine, zahvaljujući sjajnom zakucavanju Bertansa i poenima Gagića.

U nastavku rezultatska klackalica, uz dosta promašaja i grešaka na obe strane. Dugo je na semaforu pisalo 22:21 za Zvezdu, a Musli postiže poen sa linije penala za novo izjednačenje.

Dva minuta pre kraja poluvremena Zvezda je stigla do najveće prednosti u dosadašnjem toku meča (27:22). Tek iz osmog pokušaja Partizan postiže pogodak za tri poena.

Precizan je bio Vesterman, a na drugoj strani uzvraća Lazić za treću trojku iz osam pokušaja svoje ekipe. Savović na samom isteku prvog poluvremena postiže pogodak za novo najveće vođstvo 'crveno-belih' (32:25).

Bertans trojkom otvara drugo poluvreme, za bolji početak ’crno-belih’, koji su Zvezdi dozvolili samo dva poena. Vesterman smanjuje na pola koša zaostakta, uz dodatno slobodno bacanje, jer je faul napravio Nelson. Katić održava prednost ekipe Dejana Radonjića.

Trener Zvezde je zbog protesta dobio tehničku grešku, a Lučić i dalje stoprocentan sa linije penala za vođstvo svoje ekipe 40:38. Partizan je zaigrao bolje, popravio je skok i šut, vratio sedam poena prednosti sa početka meča, dok je sa druge strane Zvezda bila nervoznija.

Do kraja četvrtine Partizan je uspeo da sačuva prednost, iako je igrao znatno lošije u odnosu na početak drugog poluvremena. U tome su mu pomogli i promašaji protivnika (50:45).

Nelson dobija četvrtu ličnu grešku nakon namernog faula nad Bertansom, koji je završio u reklamama nakon što je odgurnut s leđa. Letonac je bio precizan.

Bogdanović postiže poene za novu najveću prednost Partizana (53:45). I trener Partizana Duško Vujošević dobija tehničku grešku zbog prigovora. Zvezda ima četiri bacanja i zbog faula Bogdanovića. Rakočević pogađa jedno od tri, a zatim Raško Katić rezultatski vraća svoju ekipu (50:53).

Kako se bliži kraj tenzije na terenu su sve veće. Došlo je do sukoba između Katića i Lučića. Obojica su dobili tehničku grešku, za Lučića je meč završen, dok je Katiću ovo četvrti prekršaj.

Isključeni su i treneri Vujošević i Radonjić. Gurović vodi Zvezdu do kraja, a Partizana Gašić. 'Crno-beli' su održavali prednost, a Bogdanović pola minuta pre kraja postiže trojku koja je definitivno odlučila pobednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

664 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve