Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.04.2013.

20:48

Partizan trojkama do finala i EL!

Košarkaši Partizana mt:s dobili su Igokeu 63:57 (17:15, 6:10, 18:15, 22:17) i plasirao se u finale F4 ABA lige i Evroligu. U finalu će igrati protiv Zvezde.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Ulog je učinio svoje, meč je obeležio očajan šut, mnogo izgubljenih lopti, malo poena, a Partizan je prelomio sa tri vezane trojke polovinom poslednje četvrtine.

Junak Partizanove pobede bio je Žofri Lovernj koji je pogađao kada niko drugi nije mogao, i pokrenuo seriju trojki koja je rešila meč. Utakmicu je završio sa 12 poena.

Dvocifren učinak imao je još samo Vladimir Lučić sa 11 poena, dok je ubedljivo najbolji u Igokei bio Korsli Edvards sa 19 poena i 11 skokova. Hemonds je ubacio 15 poena uz 6 skokova.

Partizan je očajno šutirao, pogodio je samo osam od 31 šuta za dva poena (26%), ali je zahvaljujući serijama trojki na početku i kraju meča (ukupno 10/26) stigao je do velike pobede u meču sezone. Domaćin nije bio ništa bolji u šutu, imao je 13/29 za dva i samo 4/24 za tri poena, a Igokeu su slomile i brojne izgubljene lopte (15).

Među brojnim poznatim licima, u dvorani u Laktašima su Predrag Drobnjak i Nikola Peković. Partizan će u finalu Fajnal fora regionalnog takmičenja igrati protiv Crvene zvezde Telekom, koja je u prvom polufinalu u dramatičnoj završnici pobedila Radnički.

Tok meča Igokea – Partizan:

Partizan meč otvara agresivnom igrom i serijom trojki. "Crno-beli" su igrali odlično u odbrani, lako zaustavljeli 'pik-en-rol' igru rivala, ali su imali problema sa šutem za dva. Pogodili su tek jedan od četiri, ali je zato Davis Bertans dominirao sa distance. Pogodio je tri trojke, "crno-beli" ukupno četiri, za prednost 14:8.

Nastavili su Beograđani da se muče u pozicionom napadu, ali Vesterman popravlja stvar i iz veoma teške pozicije pogađa koš uz dodatno slobodno bacanje za 17:10. Međutim, tada počinje prava agonija Partizana. Igokea u finišu perioda pogađa sa penala te trojkom Brkića smanjuje na 17:15 za "crno-bele".

"Crno-beli" nastavljaju da se muče u nastavku, Lovernj postiže jedini koš iz igre (Partizan 3/14 iz reketa), pogađa i slobodna bacanja, te održava Partizan u prednosti 22:17. Ali, to je kratko trajalo. Iako jednako loši u napadu, domaćini uspevaju da vežu nekoliko poena, pogode par puta iz reketa te serijom 8:1 stignu do prve prednosti poenima Edvardsa sa penala, za 25:23 na kraju poluvremena.

Partizan je pogodio samo sedam od 27 šuteva iz igre, izgubio devet lopti, pa je Igokea, koja je jednako loše šutirala (7/25) i gubila lopte (10), poenima sa slobodnih bacanja prešla u prednost. Bertans je postigao 10 poena za "crno-bele", dok je Edvards ubacio osam za domaćina.

Vujošević je pokušao da izbacivanjem klasičnog plejmejkera donese neku promenu u igri, ali je Partizan nastavio da se muči u napadu. Isti je bilo i sa druge strane, a očajna igra je smorila i navijače koji su utihnuli. Partizan polovičnim uspehom sa penala prati Igokeu, ali agresivni Edvards održava prednost domaćina (30:27).

Konačno u četvrtom minutu treće četvrtine Lovernj pogađa od tablu, ali Amerikanci Igokee ulaze u ritam. Milosavljević promašuje novi pokušaj za tri, a Edvards nastavlja svoj šou i 13. poenom odvodi Igokeu na 34:29.

Partizan konačno ubacuje nekoliko poena iz reketa preko Gagića i Lovernja, a nakon što je Hemonds pogodio trojku za Igokeu, Lovernj mu uzvraća i ostavlja Partizan u igri (39:37). Nakon što je Joksimović bio polovičan sa penala, Bogdanović pogađa novu trojku za izjednačenje i povratak samopouzdanja "crno-belih" u šutu. Lovernj ubacuje jedno slobodno, i Partizan preokreće na 41:40 pred poslednji period.

Serija koševa popravila je samopouzdanje kod igrača Partizana koji uz sve bolji ofanzivni skok koriste i greške rivala, te poslednji period otvaraju sa šest poena za 47:42.

Veliki ulog postepeno je povećavao napetost na terenu, pa su verbalni okršaj imali Lovernj i Hemonds. Usledilo je nekoliko minuta bez poena, igrači su se teško borili sa pritiskom, ali "crno-beli" su imali raspoloženog Lovernja koji svoj tim odvodi na šest poena prednosti (49:43).

Nervoza je i dalje kontrolisala temperament igrača koji su ponovo imali verbalni okršaj nakon što je Edvards u padu rukom zakačio Lovernja, pa dva visoka igrača dobijaju po tehničku grešku. Sve to je pokrenulo i navijače, fanovi Partizana želeli su da se obračunaju sa domaćinima koji su provocirali vulgarnim pesmama, pa je morala da interveniše policija, koja je brzo smirila sve.

Nakon nekoliko minuta pauze Leo Vesterman pogađa trojku i Partizan ponovo stiče maksimalnih sedam poena prednosti (52:45). Igokea gubi loptu, a Milosavljević pogađa novu trojku za prvu dvocifrenu prednost "crno-belih", 55:45, četiri minute pre kraja. Nakon što je domaćin propustio još jedan napad, Milosavljević pogađa treću trojku u nizu i Partizan stiče ogromnih 13 poena prednosti.

Partizan u nastavku nije pogađao, Lučić je imao dva 'er-bola', ali je Igokea naivno gubila lopte, pa su "crno-beli" maksimalno trošili vreme. Ipak, kapiten se iskupljuje novom trojkom koja definitivno prelama meč.

Na kraju Partizan stiže do pobede sa 63:57, pa će prvi put Srbija imati dva predstavnika u Evroligi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve